Alla inlägg under april 2009

Av Natalja - 9 april 2009 15:33

Hur tar man sig från köket till tv soffan med en kopp kaffe när man hoppar på kryckor?


Nu har jag avanmält mig till tävlingen på lördag och även tävlingen i Olofström nästa lördag. Fyyyy va tråkigt!! Jag hoppas ändå jag kan ta mig dit så jag kan hejja på mina lagkamrater och fota dom när dom vinner!!


Har haft besök av Fia, 158 cm lång idag. Kul med sällskap när man är isolerad i huset. Snart kommer Roger hem också, men han smiter väl snabbt ut och snickrar på garaget. Latin får klara sig utan sin matte idag också, men i morgon ska jag till stallet om jag så ska behöva åka på kvasten.

Har bestämt att han får vila helt nu när jag är enbent. Det är bättre för honom än att han får lite motion då och då av olika ryttare.

Det kanske gör susen för hans kropp och stela leder.

Mina örter har kommit till utlämningsstället så dom kan jag hämta när som.

Måste bara kolla upp hur det är med Djävulskloroten, tror att det är minst 96 timmars karens på den innan tävling.


Fick med mig ett papper hem på mitt benbrott.



Där jag håller fingret, där är biten av. Det är alltså fotknölen på insidan.


Solen skiner i Blekinge idag, sola är väl det enda jag kan göra i påsk så jag får väl vara glad om det inte regnar i helgen.

Jaaaaa, lite gnällig är jag allt..... : )




ps. jag löste kaffekopps-problemet genom att hälla kaffet i en termos, sen hoppade jag in med mackorna i fickan och termosen i handen.


Av Natalja - 8 april 2009 21:36

Foten var inte  bättre i morse, den var ännu mer svullen och det sved som eld när jag försökte sätta ner den på golvet.

Vi bestämde på en gång att ett besök hos akuten var ett måste.


Jag försökte ta mig ner för trappan och klä på mig medans Roger rastade hundar och gav dom frukost. Åt två mackor innan vi körde mot stan.

Det var alldeles tomt i väntrummet så vi fick snabbt komma in och jag skickades in till röntgen. Det visade sig att jag har brytit benet längst ner på insidan, där fotknölen sitter. För att få bästa läkning och för att unvika förlitningar, ville dom operera, skruva fast den lösa biten.


Eftersom jag ätit frukost så kunde jag inte sövas före kl 14.

Jag fick duscha och hoppa i sjukhuskläder för att sen lägga mig i en säng med dropp...

Jag slumrade ett par gånger mellan besöken. Sov inge vidare i natt så jag var väääldigt trött. När klockan hade passerat 18 trodde jag att dom hade glömt mig, men tydligen hade dom fullt upp på ortopeden.


En läkare som skulle ha opererat mig kom in och tittade på min elefantfot.

Han sa att den var alldeles för svullen för att operera. Istället fick jag äntligen MAT och så la dom en gipsskena på undersidan och lindade övriga fot / ben.


På tisdag ska gipset bort och nya plåtar ska tas. Sen blir det förhoppningsvis operation på onsdag....


Ingen ridning på ett bra tag.... Hur ska jag överleva!?



Jag har redan häst-abstinens : o

Av Natalja - 7 april 2009 22:14

Det sägs att man ska ramla av 100 gånger för att bli en bra ryttare... Nu är jag ett steg närmare : )


Jag åkte som övriga tisdagar och hämtade Berend, innan jag körde till "mitt" stall. Han gick i hagen och följde snällt med in. Han var ovanligt lugn, ja nästan lite seg.

När jag kom fram så mockade jag och tog in Latin innan jag började rida, ville att Latin skulle stå med BoT under tiden.


Latade ur Mr B och han stog snällt när jag sadlade. Behövde inte ens någon som höll i honom. Han var mjuk och fin i kroppen och jag tycker han har lagt på sig både hull och muskler sen jag såg han första gången.


Satt upp och skrittade upp på banan. Han var inte lika hingstig, trots att nordisen stod vid staketet och spanade. Vi skrittade fram innan det var dax för att trimma ekipaget lite. Jag hann nog skritta två, kanske tre varv med ett par halter, innan han plötsligt vände, följt av en rad bocksprång och jag satt kvar över halva ridbanan, tills han bytte riktning och skuttade åt höger.

DÅ åkte jag i backen. Försökte hålla honom kvar men tyglarna gick sönder. Ställde mig upp... men rasade ihop igen.


På något otroligt vis landade jag på min högerfot och den gjorde riktigt ont. Jag hade ingen möjlighet att klättra upp på ryggen på den där stora bockande saken (vilket jag säkert borde ha gjort både för min och hans skull) Jag kunde inte ens stå på foten....


Det är tur att man har väldens snällaste stallkamrater, fick hjälp att lasta Mr B, fick en frysen bärpåse lindad om foten och skjuss hem. Ja, vi åkte förstås hem med Berend först.

Idag har jag inget löjligt leende, idag har jag gråtit bort sminket istället.


Nu sitter jag här hemma i soffan med den bärbara datorn i knäet. Foten i en våt kall handduk i högläge.



Det är knappt jag vågar titta på den, för så svullen som den är idag... har den AAAAALDRIG varit.



I jämförelse ser den före detta onda högerfoten riktigt normal ut!



Finns det någon mer än jag som har grym fot-otur?


Får se hur det ser ut / känns i morgon. Risken är stor att jag får besöka Vårdcentral eller kanske till och med Sjukhuset. Jag överlever natten i alla fall ( om roger orkar bära upp mig till övervåningen, ha ha )



Av Natalja - 6 april 2009 22:17

Jag är så glad att det är ljust så länge på kvällarna nu.

Vilken energi man får!! Sen är jag fortfarande halvt uppspelt över gårdagen.

Konstigt, rent resultatmässigt gick det ju inte jätte bra, ändå är jag mer nöjd med denna tävling än någon annan.

Kanske för att jag fasade för att vi skulle bli avbrytna och utskickade för att Latin var trebent eller något liknande, istället lyckas vi få ihop nästan 60 %


Kom till stallet strax innan sju. Tog in Ture och passade på att fylla på vatten i hagen när jag hämtade Latin. Gav honom lite hö att smaka på, la på BoT värmaren under täcket medans jag packade mer hö och fixade till kraftfodret.


Lindade benen, ville ha värme och stöd. På med dressyrsadel och det snälla äggbettet utan snokrem. Struntade i sporrarna och satt upp.

Åh, nu klev Latin iväg utan bekymmer. Han tog ut steget bra och bogarna rörde sig helt utan bekymmer. Skrittade på långa tyglar i ca 20 minuter.

Kortade upp tyglarna och fattade galopp. Vill inte "slita" på traven.


Han var lite stel i sidorna så jag gjorde ett par övergångar till skritt innan vi kom in i skogen. Ställde mig i lätt sits och lät honom galoppera på stigen i en fri form, utan att springa iväg. Han hade full koll på benen och bar sig fint, konstigt att det blir bättre på en smal slingrig stig än på en rak grusväg.


Sen blev det lite skritt och sen galopp igen.

Först kändes allt bra, sen började han tjafsa med munnen. La tungan över better och gick inte fram.

Lättade men han stod på stället! Klatchade till honom med tygeländen på bogen och huuuu vilken fart han fick. Proooade på honom och han stannade. Blev lite upprörd över att jag så bryskt påpekade att han gjorde fel.


Gav honom inte långa tyglar när vi kom ut på asfalten vid åby, utan han fick gå på korta tyglar i form. Det gillade han inte och la tungan över bettet igen. Nä he, jag höll kvar, tänkte inte lätta utan väntar istället ut honom.

Ställde mig i avlastningssits och bad honom trava. Vilken trav då! Takten och bärighet direkt. Travade ca 50 meter sen saktade jag av, fattade galopp och fick jobbba för att hålla ihop honom. Han hade hellre rusat hemåt.


Han gick bra men fortsatte att stöka i munnen. Det är konstigt att han blir så mycket mjukare i halsen när han lägger tungan över... Sista biten gick han kanonbra! Men den lille fulingen försökte hela tiden komma undan.

Han ger en inget gratis! Måste alltid slita sig blå, men så hade jag inga sporrar, inget spö och då vet han så väl att jag inte kommer åt honom på samma vis. Han är inte dum min Latin (eller är det han är)


Travade sista 100 meterna och det gick fin fint! Saktade av men kunde inte ge honom långa tyglar. Han ville ösa på som en ångvält och det känns inte alls nyttigt för hans framben och bogar.  Höll i honom och han dämpade sig morvilligt.


Tur att det inte hann bli kolsvart innan vi var hemma, för min pannlampa var död när jag skulle tända den : (



Ställde Latin i gången med BoT värmaren och ylletäcke, men jag mockade på två röda så det hann inte ge så lång effekt!


I morgon är det tisdag... Friesertisdag : )



Av Natalja - 5 april 2009 22:13

Jag har nog aldrig varit så nervös som när jag vaknade i morse.

Vet inte varför... men magen var full av fjärilar som flaxade runt.

Räknade ut att jag hade gott om tid och tog därför en lång morgonpromenad med hundarna för att stilla mina upprörda tävlingsnerver.

Det funkade faktiskt och efter en stund kändes allt mycket bättre.


Körde till stallet och kopplade på släpet. Bar ut alla prylarna, som jag slarvigt nog INTE hade putsat : o Men jag tog ju med kavajen, det är ju ett stort plus (brukar inte alltid ha den på klubbtävlingarna)


Hämtade in Latin från hagen och han råg rätt så ren ut. Av med täcket och jo, han var ganska dammig. Borstade av honom, lindade benen med de långa paddarna och la på BoT och ylletäcke. Sen tog jag och flätade honom. En knopp i pannan och åtta i manen, då blir det bäst!

När Latin såg ut som en stjärna, ledde jag ut honom och han klev på släpet direkt. Körde mot stan och kom fram till KLRK i god tid. Anmälde och betalade, sen lastade jag ut Latin. Han fick ha lindor och täcke, sen började vi vandra runt. Vi gick runt gruspadocken, runt flisbanan och bort till "Karlssons" stall.... när vi traskat runt i nästan 30 minuter, sadlade jag och tog på mig stövlar, hjälm och kavaj.


Sen fortsatte vi vandra fast nu slapp jag gå! När LC:1 började gick jag in i nya ridhuset för att börja rida fram. Skrittade och flyttade bogen på en volt, jobbade för att få honom mjuk i sidorna och halsen. Han svarade fint och vår 60 minuters vandring gav effekt. Jag hade ländtäcket på och lindorna. Det såg nog lite kul ut, alla andra red i vita fina, jag red i svarta, linade ända ner till hovarna : )


När jag tyckte han kändes toppenbra, fattade jag galopp. Sen tog jag ett par varv i lätt sits så han fick komma igång med ryggen. Gjorde många övergångar till skritt och nya fattningar efter det. Hoppade över traven helt, ville inte nöta när den inte har känts bra.


När det började bli vår tur, hoppade jag av, flyttade sadeln bakåt, tog av ländtäcke och tog av lindorna. Nu var benen smala och fina.

Red lite till sen skulle jag hålla mig beredd.

Väl inne på banan kände jag lite på honom i trav innan jag fick startsignal. Han kände helt ok!!


Tycker han gick bra hela programmet, visade ingen mellantrav (det kommer vi nog aaaaldrig lyckas göra) men han föll inte heller över i galopp. Galoppen var bra, skritten något kort. En blandning av femmor, sexor och sjuor gav ett resultat på 59,67 % Inte illa för en trähäst!!

Jag var jättenöjd, tänk på att han knappt kunnat trava i veckan.

Tappade takten ett par gånger, men tappar han takten måste det ju innebära att han faktiskt hade en takt emellanåt : )

På programmridningen hade vi ju ingen takt ALLS!


Kom nog 4:a i LB:2an och sen han vi värma lite till innan det var dax för LA:4. Han hade blivit jättepigg! Jag fick verkligen hålla i honom och då glömde jag istället att rida ihop honom så han var alldeles för lång i hela programmet. Ingen mellantrav här heller, men vi fick bla 6:a på en av bakdelsvändningarna och en 7:a på korrektheten i uppvisningen!!

Fick även kommentaren "låga händer" Då har ju Helenaträningen gett resultat, trots att domaren Alette tyckte jag skulle ha högre händer.

I LAn fick vi ihop 56.10 % och vi kom väl näst sist, eller ska jag säga 5:a, det låter bättre, ha ha


Han med att ta lite bilder före och efter ritten.


Christina och Wouter i damsadel (ps. dom är inte så suddiga i verkligheten; )



Latin såg en skum häst som han blev lite intresserad av



Vi gick fram till den något stelbente kompisen och Latin hälsade så fint med krökt nacke och stora näsborrar.


Söte Latin i fin-nosgrimman



Var ju bara tvungen att fota resultatet så länge jag var 2:a!!



Å så Latin igen



Fia och Calypsen, båda 157,5 cm



Jag och Latin



Fick hjälpa Latin lite så han såg lite gladare ut *fniss*



Malin och Nelson, som vann LB:2



Latin och Nelson snackar ihop sig inför kommande Div II tävlingar



Å så har vi Berends (Frieserhingsten) ägaren, Susanne på Maya



När vi tråcklat in dressyrstaketet under läktaren och allt var klart, körde jag hem mot Jämjö igen. Lastade ut Latin och innan jag släppten ut honom i hagen ville jag se hur han rörde sig.


Det är som Bo Åhman sa för 2 veckor sen

-"Det är ju ingen dressyrhäst, det är en ARME häst"



Ja, inte rör han sig med någon lätthet precis men han rörde sig MYCKET bättre än i torsdags. Å det gör mig SÅ glad!!!


Försökte få honom att ställa upp lite snyggt, lyckades väl inte så där bra precis.




Det var allt från oss idag!


ps. Vi tyckte det var jättekul att både Carolines syster Anna och Stall-Malin kom och tittade!!




Av Natalja - 4 april 2009 22:54

Idag hade jag inga extra hästaktiviteter inplanerat. Det är ovanligt men behövligt, jag ägnar alldeles för lite tid till hem och familj : o


Väckarklockan ringde redan kl 8 i morse, ja ska man få något gjort måste man komma upp i tid. Solen skvallrade om ett underbart vårväder. Efter frukosten och hundpromenad, upptäckte jag att mina vita ridbyxor INTE var vita!! Slängde ner dom i tvättmaskinen ihop med lite andra lämpiga hästkläder.


Sen gick vi ut, hela högen. Roger började bygga spant/takstolar till garaget.



Han fick hjälp av sin far, Ture (och nej, det är inte Latins hagkompis och boxgranne)



och farbror Stig




Jag började slåss med den taggigaste häcken i södra sverige!

Den är så sticksig å hemsk att den borde förbjudas.

Ansade den så gott jag kunde utan att bli helt sönderriven.



Lexie vaktade huset



och Xera vaktade Stigs cykel



Varje gång jag gick till baksidan med ett lass pinnar och löv, kikade vovvarna efter mig runt knuten.



Här är vår katt, den enda sorten man vågar ha när man bor längst E:22 an.

Bilen man ser bakom hundarna på bilden över, kör förbli på just E:22 an.



Köpte några Påskliljor på Granngården och planterade dom i en större kruka.

Den passade bra på stenbänken brevid familjens svarta får : )



Rododendronbusken fick genomgå en "Extreem Makeover".

Förra årets sommartorka, tog nästan död på halva busken. Så hela vintern har den stått där och sett eländig ut. Jag knipsade bort det som var tort och rensade bort ogräset under busken.



Det nya staketet mot grannen. Här stod det tidigare en bred syrénhäck som stal 2 meter från tomten.



Efter många långa timmar i bara T-shirt, var det tid för middag.

Som jag har försiktigt har påpekat förr... så är jag inge vidare i köket.

Jag kan inte laga mat!!! Fast ibland försöker jag ändå, hi hi


Kyckling (utan glas hoppas jag)



Å efter SÅ många kort på allt och alla, utom jag..... var jag ju bara tvungen att vara lite ego och fota mig själv *fniss*



Å på ett ögonblick var maten klar.

Kycklingpasta med tomat och fetaost!



GOTT!

Gick en runda med hundarna innan jag vände upp och ner på min häst-kläder-garderob för att hitta något lämpligt att ha på mig.

Till slut valde jag kläder som passade temperaturen.


Åkte till stallet strax innan sju! Det blev lite senare än vad jag hade tänkt men det är så ljust så det gjorde inte så mycket.


Hämtade Latin från hagen direkt. Han såg stel ut idag också, så jag körde en repris från gårdagen. På med de långa paddarna + fleecelindor, BoT, ylletäcke och TVÅ tjocka sadelunderlägg (för att sitta lite skönare)

Han fick gå med hacket idag också, det gick ju igår å idag tänkte jag ta hela grisarundan.

Hittade ett bra ställe så jag kunde klättra upp på Latin utan stigbyglar, Malins torvbalar ; )


Latin var lugn och gick med korta steg fram och var stum i ryggen. Lät honom gå med långa tyglar och när det gått cirkus 30 minuter, provade jag att trava. Nä, det kändes inge vidare. Skrittade och sen efter 50 minuters skritt, provade jag att trava igen. MYCKET bättre!! Fattade galopp och tog ett par kliv i varje galopp och det var helt ok. 

Sen skrittade vi hem för göra klart inför kvällen.


I morgon är taktiken: Skritta fram i MINST 1 timme... det är nog det enda alternativet!

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards