Alla inlägg under juni 2009

Av Natalja - 9 juni 2009 22:24

Nä, jag har inte fått sommarlov, än är det ett par veckor kvar till semestern.


Idag har det hänt en hel del.

Jag har sålt hundgrindarna och skickat iväg dom.

Sen gick jag in på Telenorbutiken och köpte en liten, tunn och billig telefon. Den kostade bara 130 kr och den är så fin så fin.

Nu ska jag bara komma på hur den fungerar också. Å hur man får med sig alla nr och sånt. Det är en Sony Ericsson W890I om någon vill komma med bra tips ; )


Såg även att skatte pengarna är på väg in på kontot,

det här blir en bra vecka trots regnet.


Bestämde ganska tidigt att jag inte skulle rida idag utan tänkte jobba honom i lina istället. Eftersom det är kallt och blåsigt så blir han lite extra tittig och det känns lite osäkert att rida ut utan stigbyglar då. Ja, jag hade ju kunnat rida på banan men hade inte riktigt lust med det.

Ville att han skulle få trava lite utan mig skumpandes på ryggen, vill inte slita på ryggen nu när den är så fin (besvärligt när man inte kan rida lätt)


Det började regna lite smått innan jag fått in Latin, men är man hästägare i solsken.... så är man det även i regn.

Det var nog ett klokt val att hoppa över ridningen idag. Latin och kompisen drog ett par repor i hagen och gjorde många och höga skutt. 

Har nog aldrig sett Latin sån, inte ens när han var 2 och gick på hingstbete!!!


När vi väl fick in vilddjuren, klädde jag Latin för longeringen och idag ville jag testa att longera så som Aramis och Jessica gör.

Började i höger varv. Han var aningens spänd till en början och istället för att böja sig och slappna av i traven... fattade han galopp istället.  Jag jobbade med tempoväxlingar och varierade storleken på volten. Efter en stund kortade jag inpänningen på utsidan, den var så lös att den inte gav någon effekt alls. Bytte varv och där hade han lättare att jobba korrekt.

Det fungerade riktigt bra att ha linan igenom bettringen. Han svarade bra och till slut gick han kanonbra. Hade en ren takt och bar sig utan att rusa.

Men så regnade det ganska mycket... han kanske skärpte till sig för att snabbt få komma in i boxen ; )


Hur som helst, jag lät honom skritta av utan inspänning och han gick där med sin lååååånga hals och liknade mest en mula.


Idag siktar jag på att komma i säng INNAN kl 12.....

Av Natalja - 8 juni 2009 23:31

Igår smidde jag tusen planer…
…idag gjorde jag som vanligt ; )

Av Natalja - 8 juni 2009 22:11

Tänk va tiden plötsligt går fort!!

Det är redan 14 dagar sen jag blev av med gipset.

Foten är visserligen fotfarande svullen men nu liknar den åtminstone en fot.

Jag kan gå utan kryckor, men inte så fort och inte så långt...

å så får marken helst inte luta eller vara ojämn, för då gör det lite ont.

Vet egentligen inte om det gör lite ont eller mycket ont. Jag uthärdare det utan problem men tydligen har jag en väldigt hög smärtgräns!!


Igår möblerade jag om lite, tyvärr hann jag inte klart, ja inte ens halvvägs, det är nästan mer oreda nu än när jag började. 

Flyttade upp den bärbara datorn från tvsoffan och placerade den på Rogers gamla skrivbord (han har bytt datorrum och gjort ett eget jäääättelångt skrivbord). Min tanke var att få lite bättre ordning och sitta bekvämare.

När jag hade fått allt på plats och den nymålade hyllan var placerad där den passade bäst... ja då fungerade inte internet. Jag trodde naturligtvis att jag hade gjort något tokigt, så jag väntade tills Roger kom hem.

Han fick inte heller igång det. Fick höra idag att många av Blixviks kunder hade haft problem så den här gången var det inte jag : )


Så nu sitter jag skönt vid ett bord på övervåningen istället för att halvligga i soffan nere. Ska bara få ordning på resten också, sen är jag nöjd!


Hade den värsta tänkbara träningsvärken igår.... typ ÖVERALLT! 

Ville ända klättra upp på Latin, det brukar ju bli bättre av att röra sig lite. Skrittade en kort runda och konstaterade att det var bara jag som hade träningsvärk. Latin var så pigg och fin!! Testade att trava ett par steg och visst satt samlingen kvar lite från igår.


Idag trodde jag att ömheten var över men jag kände mig allt ganska mör i benen när jag satt upp. Bestämde mig ändå för att rida Grisarundan. Tog pelhambettet för att lättare hålla i honom. Han var lika pigg som igår och klev på med friska steg. Samlade honom i skritten kom fram i trav. Vilken skillnad det är på honom när jag får ihop honom.

Höger galopp var super bra, men vänster är fortfarande kantig. Min hjärna kan inte riktigt tänka klart.... är det höger bak som är svagt.... eller vänster? Visst är det höger.... eller??

Ja ja, jag får väl stärka båda två. Då kan det inte bli fel.


Han suttade väldigt mycket på bettet idag, benen var alldeles vitskummiga när vi kom hem. Det ser jag som ett positivt tecken, han är inte glad i att sutta på bettet annars. Kanske jag har blivit bättre i mina händer, är kanske inte så passiv som innan!! Önsketänkande..... : )


Solen var på väg ner när jag körde hem från stallet.




Av Natalja - 6 juni 2009 23:28

Lyssnade på vädret i morse och då hotade dom med regn nästan överallt i hela Landet förutom vid kusten.

Vi bor vid kusten = SOL! men istället fick vi friska vindar.

Man kan mäta vinden med en styck hästsvans!



7 meter / sekund



Eller nästan 8 meter / sekund


Latin följde snällt med in och blev faktiskt glad när han såg släpet.

I ett nafs stod han där, redo att åka.



Den traditionella bajshögen måste självklart läggas dit!


Nu kör vi : )



Väl framme i Lyckeby gjorde jag Latin iordning och linkade iväg till ridhuset. På vägen dit blängde han på den otäcka trähästen.

Hittade som tur var en lämplig pall att klättra upp på.


Skrittade igång en mycket pigg Latin. Han klev på med lååånga kliv och kändes väldigt fin och mjuk. Jag hann värma upp i 10 minuter innan det var dax att träna.

Fick på mig öronsnäckan och Helena tyckte det var roligt att jag var igång igen. Jag förklarade hur jag hade ridit och att min vänstra fot var ur funktion. Jag hade dressyrspöet med mig och så fort jag tog ett steg framåt, fick jag börja använda det.


Prio ett idag var att samla honom. Jag rider honom för lång och oengagerad vilket gör honom lat och långsam. Han måste korta sig och komma under sig.

Fick vända spöet som i torsdags och idag reagerade han mer på det (eller så hanterar jag det lättare idag)

Men oj oj oj va jag fick bromsa!! Det handlade inte om att banka på och hålla igen på samma gång utan att fånga upp energin.

Jag skulle tänka piaff!!

Korta energiska steg med böjning och ställning på volten.


Helena tog en longerpisk och hjälpte igång bakbenen.

Vi gick ett varv i skritt runt fyrkantsspåret och fick nästan känslan av lite tramp emellanåt. Latin började frusta och lossnade riktigt fint.

Tillbaka på volten i trav och mer långpisk bakifrån.

Jag hade fullt skå med att fånga upp all energi men till slut gick det riktigt bra. Upptäckte då att jag hade travat en 10 minuter i sträck!!! å jag som sa att jag bara orkade i max 2 varv.


När jag hade fått ihop honom en halvmeter och han gick i balans, lättade jag lite på handen och genast svarade han och klev på.

Vi fick jobba på riktigt ordentligt!! men vi behövde det och framför allt vi KLARADE DET! I slutet sa hon, så lägger du ner honom och rider lätt, ha ha!!

hon skojjade bara ; )


Jag försökte sänka förväntan på oss genom att inte ha vita lindor och schabrak idag. Tänkte vi skulle se lite vardagliga ut.. men inte blev vi skonade varken av det eller pga ett fd brutet ben. Hon var på oss som vanligt, om inte VÄRRE! Vi fick verkligen veta att vi levde... men vilka resultat det ger : )

Då är det värt att få lite skäll.


Det får mig att tänka på hur vi tar kritik olika beroende på hur vi mår.

När man mår bra och är positiv så tar man lättare kritiken på ett bra sätt. Man kan sätta sig in i vad som är fel och göra ett försök till att bättra det.

Är man istället (som jag var veckan innan jag tog av gipset) deppig och nedstämd... då tar man allt mycket hårdare, ser ingen ljusning och allt känns hopplöst.


Så tänk på det nästa gång. Hur är din sinnesstämmning?

Hur är det med människorna omkring dig?

Om någon säger något negativt, är det för att den personen kanske är på dåligt humör, eller är du på dåligt humör... eller är det så enkelt att det är sant det den personen säger ; )


Jag fick som sagt en hel del kritik idag, men det var ju sant... vart enda litet ord.

Å jag är lika glad för det : ) Nu vet jag vad jag ska jobba med och nästa gång ska det här inte vara något problem. Då får vi jobba på något annat.


Synd att Roger inte var med och filmade för det här passet hade jag gärna sett med egna ögon.

Han är å roar sig i Mantorp i helgen på BugRun (bilträff)


Efter träningen fick jag skynda hemåt.

Var bjuden på Examens kalas!!






Av Natalja - 5 juni 2009 20:59

....är nästan lika snabba som Nyponleverantören.

Fick provsvaret till mailen i eftermiddag.

Latin hade inga maskar och behöver därför inte avmaskas!

Av Natalja - 5 juni 2009 20:23

Mår oförskämt bra i kroppen idag med tanke på gårdagens träning.

Tänkte ta en lång skrittrunda men när jag skulle köra till stallet var det så svart på hela himlen att ställde in ridningen.

Istället tog jag med mig mina flickor och vi gick en kort sväng (typ 50 meter) in i skogen på vägen till stallet.



Jag mockade och packade hö, men hann inte ut och hämta min Brune innan regnet kom. Och det kom med besked!! Det verkligen öste ner.

Frågade Latin om det var ok men vila idag, han svarde inte ens så jag tolkade det som att det som ett JA ; )


Tog av det leriga regntäcket och la på honom sitt mysiga fleecetäcke (om ett plagg kan vara mysigt med torv och kissefläckar på)

Inbillar jag mig eller har Latin biffat till sin nacke?



Gott med hö!



(det blir inte så bra bilder med mobilen, speciellt inte i motljus)


Nu kan jag ju inte skriva om något ridpass eftersom vi båda vilar idag.

Vi har faktiskt hållt igång i hela 12 dagar i sträck. Då får man vila med gott samvete : )

Istället tänkte jag visa ett märkligt fenomen som Latin råkar ut för då och då.


Ibland händer det att han inte får upp sitt huvud!!!

Det hände bla den 2 oktober förra året. Läs om det HÄR

och senaste gången var den 1 november. Läs HÄR


Den lördagen lyckades jag filma med mobilen och nu när jag äntligen blivit tillräckligt tekniskt för att få in filmen i datorn... så kan jag även visa den här.

Mobilen håller inte högsta kvalisort (jag håller den även på sne till en början) men man ser ändå lite...

Nu känner han igen problemet och istället för att få panik, trixar han lite lugnt med nacken å till slut släpper det!


Har ni sett någonsing sett något liknande?




Av Natalja - 4 juni 2009 21:55

Det är lyxigt att ha hästen uppstallad hos en C-tränare.

Det är lyxigt att ha en ridbana utanför stallet med havsutsikt.

Det är ännu mer lyxigt att ha en snäll häst som man kan rida trots att man är enbent!



Kände att jag behövde hjälp idag, AKUT HJÄLP!

Är rädd att jag sitter och rider i ett undertempo bara för att sitta bekvämt.

Jag hade tur och fick hjälp redan ikväll.


Började med att skritta fram och det första hon såg var att jag inte sitter avslappnat. Jag spänner ben och rumpa och drar upp skänklarna. Fick tänka lååånga ben och istället för att driva med skänklarna, fick jag prova att vinkla upp spöet. Ja lite som Akademisk ridning. Skulle ha spöet i ytterhanden och när han inte gick fram så viftade jag med det för att väcka honom. Jag rörde alltså inte honom med spöet utan viftade bara vid sidan av honom. Lite som när man kör, att jag inte har tänkt så innan!


Det blev många övergångar, skritt-trav-skritt osv

Han gick bra, hade kanske önskat lite mer aktivitet bak men med tankte på omständigheterna tycker jag att vi båda hade bra med ork. När jag ville ställa honom, förböjde han sig i halsen och men var rak i sidorna. Ytter bog smet iväg i samband med detta.

Fick istället rida honom rak, och vara noga med att han bara ställde i nacken.


Sen fattade jag galopp, oj va svårt det var att svänga idag!!

Han ville inte alls böja i sidorna och flöt istället ut på volten. Jag försökte hålla i yttersidan men det var inte lätt. Testade att ta ner spöet men det resulterade bara i att han gick med rumpan innanför och flöt ut i alla fall.

Ett varv galopp, avsaktning - halt - skritt 1-2 steg sen galopp igen. Då blev det bättre. Försökte hålla honom rak med bogen på plats. Ibland var jag tvungen att bryta av för att han föll isär, ibland för att mina arma ben skakade!! Men det räckte med ett par skrittsteg, sen var jag igång igen.

Min kropp är nog inte så "ur form" som jag trodde.


Avslutade med lite förvänd galopp i båda varven. Även det gick bättre än väntat!! Vi höll igång i lite mer än 30 minuter, sen var vi båda ganska trötta. Jag travade jag av honom två varv sen skritt och långa tyglar och MYCKET beröm!


Känner att sitsen blir bättre för varje dag. Jag blir trött i ryggen än så länge och har svårt att slappna av i benen, men om jag jämför ridning innan benbrottet, så är den "lättare" nu.

Inte så att det är lättare att rida, för det är det verkligen inte, nej, men istället kan jag rida med lättare hjälper och mjukare kontakt.

Förr slet jag som en gnu med långa sporrar och valkar på händerna.

Nu sitter jag med endast ett fungerande ben, utan sporrar med ett spö i vädret och har "bara" ett par kilo häst i tyglarna.

Det passar väl bra att använda ordspråket

"Inget ont som inte har något gott med sig"



Första träningen är avklarad och nästa blir på lördag.

Ingen är gladare än jag : )

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards