Direktlänk till inlägg 29 september 2009

Nya höstkängor

Av Natalja - 29 september 2009 21:43

Det blev en låååång dag i stallet. Körde direkt dit efter jobbet och hann precis byta om innan Hovis kom körandes på gårdsplanen!

Perfekt, jag gick och hämtade Latinen medans han kånkade in alla prylar.

Jag är glad att jag inte är hovslagare, visst hade det varit superskoj att få umgås med hästar hela dagen. Men tänk va slitigt det är att asa runt på världens tyngsta järnklump och sen stå och hålla upp tunga ben!

Latin är väl inte Bengts värsta "patient" men han gör inte mycket för att hjälpa till.

Han får ha nackmagneten när han skos och den har faktiskt hjälpt till att få Latin ännu mera avslappnad och tung i benen, hi hi. Nä det var inte det jag tänkte på även om det stämmer till viss del.

Nä, sen Latin fick Erlichias har han varit väldigt ljudkänslig. Det visar han väldigt tydligt när Bengt formar skorna på städet, då blir Latin jätte arg! Han slickar öronen bakåt och ser ut som han kan huggas när som. Så fort Bengt slutar att banka, kommer öronen fram och han är glad igen. Nackmagneten har fått honom lugnare med ljudet. Idag la han bara öronen bakåt, såg inte alls ut som en eldsprutande drake längre!


Jag frågade Hovis var han tyckte om böjligheten i Latins ben och om han var bättre/sämre än sist.

Han var stel men inte så stel som han var för 2 gånger sen.

jag berättade att jag tycker Latin känns öm och stel i benen. Nästan som om han hade ont i hovarna.

Bengt var nästan säker på att det var pälssättningen som gjorde honom sån.

Han hade skott många hästar som kändes likadana nu.

Jag frågade även om "svullnaden" på framsidan av vänster ben. Han trodde att han hade slagit i där och det var lite galligt. Ingen fara på taket då han varken ömmar eller är varm.


När skorna var på plats skyndade jag mig att klä på Tiin för en tur i skogen.

Även om det var ljust så tog jag reflexer och pannlampa för säkerhets skull, det mörknar fort.


  


Sen gav vi oss iväg mot Färskesjön.

Skrittade en bit och korsade Torhamnsvägen 2 gånger. Först över och sen tillbaka Tungan ute

Började trava på långa tyglar och sittanders tungt på mina sittben (läs: hållandes krampaktigt i handtaget för att inte skumpa av)

Det är ett mycket märkligt fenomen.

När han går där utan någon form alls på långa tyglar och han får sätta fötterna vart han vill och i vilket tempo som han tycker passar bäst, så är han helt taktmässig, han parerar varenda liten sten och tuggar på bettet.

Plockar jag upp tyglarna tappar han framåtbjudningen och han lägger sig i handen plus att hela han stelnar till.

Vad gör jag för fel?


Travade längst stigen som är som en hinderbana på Boda Borg. Det går upp och det svänger höger sen ner och vänster plus att det är stenar i olika storlekar utspridda lite här och där.

Han klev på och ändrade inte på något trots att jag ibland fick lägga mig över halsen för att ducka för grenar.

Duktig var han Kyss


Sen kom vi ut på Färskesjövägen, asfalt. Skrittade där en bit och kom sen in på grusvägen mot Medelhavet.

Där tänkte jag galoppera. Uj uj uj, vilken träbock jag plötsligt satt på!!!

Han kunde knappt galoppera. Han sa mina ben är av betong och jag kan omöjligt båda galoppera OCH gå i form på samma gång ( han snackade något om karlar men jag lyssnade inte så mycket)

Fick tala om för Herr Latin att ta stöd på bettet INTE betyder att man ska bära upp 600 kg häst i tyglarna.

För att lösa vår konflikt fick jag bryta en liten ynklig pinne och peta två gånger på rumpan.

Då plötsligt var det inga som helst problem att fatta samlad galopp från skritt och sen fortsätta utan att Latin la hela sin tyngd i mina händer.


Galoppen var varken specielt fin eller bekväm men det var åtminstone galopp hela vägen fram till vattnet.


  


Vi klev ner i vattnet och doppade tassarna. Latin tyckte att det var lite läsigt. Jag tror att han är en precis lika stor badkruka som hans matte.

Efter fotbadet fortsatte vi in i skogen. Passerade en traktor och såg en halv åker vara nyligen uppbökad av våra kompisar, vildsvinen! Ställning, ställning å ställning... och till slut fick jag igenom den!


Galopperade vägen tillbaka mot vattnet. Höger galopp var riktigt fin. Vänster gick på tvären och kändes lite halvdan.

Försökte tänka öppna då rumpan ramlade in i vänster galoppen.


Red lite skänkelvikning efter galoppen och då var det som om någon hade bytt min pigga Pojk mot en ovillig brun ridskolehäst. Han tappade all framåtbjudning. Jag fick skojja igång honom, men jag misstänker att det bara var jag som tyckte det var skoj Skrattande


Travade sista biten hem och var noga med att ha en lätt häst med en tydlig takt. För att hjälpa honom med det red jag lätt och smackade lite då och då i takt med traven.

Konstigt nog så var han inte ens svettig när vi var tillbaka i stallet.

Var det SÅ kallt ikväll??



 
 
ylle

ylle

30 september 2009 06:31

Oj vad ni jobbar på! För mig som inte rider längre är det extra kul att läsa så här om ett ridpass, med dess problem och goda moment, det är som om man vore med själv... Om latin är så ljudkänslig, varför stoppar Du inte in bomull i hans öron när hovslagaren bonkar i städet? DET ljudet gjorde mig själv halvtokig på den tiden mina hästar skoddes! Saknar Dina kommentarer på min blogg, framförallt om den igår, om ridning av tvååringar!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Caroline

Caroline

30 september 2009 14:48

Pepsika känns likadan nu. Tror också att det är pälssättningen. Hon känns ovanligt klumpig i fötterna och stel emellanåt. Det går väl över snart! Kramar =)

http://superselma.bloggsida.se

 
Aramis

Aramis

30 september 2009 14:53

Rigoletto verkar också lite snubblig och dan :) Aramis däremot är precis som vanligt :o) Känsliga individer det där... Jag är i full färd med att kolla datum ;) Fiiin han blev i sina nya höstskor :) Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

30 september 2009 18:16

Ylle: Jag har försökt att stoppa bommul i öronen på honom, tex vid klippning och vid nyår, men han tycker det är så otäckt att han skakar på huvudet oavbrutet! Det gjorde att oljudet blev DUBBELT så otrevligt : (
Åh, jag hann inte läsa så många bloggar igår, smiter genast in och svarar!

Caroline: Ja vi får hoppas att dom blir som vanligt snart. Har du gett henne B-vitamin för att hjälpa till?
kram kram

Aramis: Det verkar vara väldigt varierande bland olika hästar. Vissa visar ingenting, andra blir sura och irriterande. Läste att det var protein kroppen behövde för att sätta päls så hästar som äter en proteinrik foderstat drabbas kanske mindre?!
Hoppas vi hittar ett datum som passar alla! LÄNGTAR! hi hi Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards