Alla inlägg under september 2009

Av Natalja - 9 september 2009 22:22

Idag var det ett udda datum, den nionde i nionde, -09!

Men tänk nästa år när Xera fyller 10 år den 10/10 -10 Skrattande


Onsdag kändes som en dressyrdag och detta trots att jag precis kommit in i perioden vissa kallar lingonveckan med följden att jag kännder mig som en itusågad kvinna med tillhörande huvudvärk. Ja ja, det brukar bli bättre av värme och rörelse och ett dressyrpass ger båda två!


Tog in Latin och gjorde honom iordning. Han fick gråa lindor och ett matchande schabrak. Ville inte slita på finbootsen som vi fick av Snälla Aramis, så det fick bli de gamla svarta.

På med stövlar och sporrar och upp på djuret.


  


Skrittade ut ca 15 minuter först, sen fortsatte jag skrittarbetet ytterligare 15 minuter på banan.

Jag hade ett mål att vara så tydlig och konsekvent i mina hjälper att det inte gick att missförstå.

La volter åt båda hållen och serpentinder och vände över ridbanan mm mm.

Var noga med att vända med inner tygel, inner sittben och ytter skänkel. För att det ska gå in i min hjärna måste jag nästan säga det högt! Nä, jag använde inte mina hjälper med känsla och tajming utan mer mekaniskt och brutalt Förvånad


Känner mig lika smidig som King Kong! Men Latin förstod vad jag menade (det gick verkligen inte att missa) och han gjorde vad han kunde för att komma undan. Han gick på tvären, han la all sin tyngd i tyglarna, han "sprang" iväg osv. När jag tyckte att jag började få till ganska bra volter och vändningar, testade jag lite skänkelvikning. Ett par stycken var helt ok och jag började rida lite mer. 

Tänkte sen att nu är det väl ändå på tiden att vi börjar trava, innan mossan börjar växa på benen.


Jag travade ca 5 steg och saktade av... Han hävde sig fram och krävde att jag skulle bära upp hela honom.

Gick på med ytterskänkel och böjde honom runt innerskänkeln. Sen gjorde jag ca 50 övergångar skritt-trav-galopp och tvärt om. Hela tiden hade jag en mening i Kyras bok i tankarna

"Jag anser att det är fel om man har mer tyngd i handen och brukar mer kraft på att bromsa hästen med, än man använder för att driva den framåt"

Gissa om jag hade mycket i handen?eller om jag drev någonting? Precis... jag hade på tok för mycket att hålla i och benen mina bara hängde där. Jag får verkligen jobba för att få mina kroppsdelar att lyda hjärnan.

Och Latin lyssnar mer på hjälperna än på min hjärna Tungan ute


Men skam den som ger sig, jag bet ihop och väntade ut Mr Tiin. Jag satt där och svängde och tryckte och gjorde halvhalter växlat med övergångar och tempoväxlingar.

Till slut kändes det ok ett par steg.

Pigg var han i alla fall och jag blev minsann varm!

Skrittade av honom efter en timmas ridning.

Sen fick han stå en stund med nackmagneten och BoT medans jag mockade och packade hö.


I morgon får det nog bli en sväng med vagnen igen Glad


Av Natalja - 8 september 2009 22:04

Tänkte testa något nytt idag... Det gick så där Skrattande


Kika in HÄR så förstår ni vad jag hade tänkt göra i alla fall Oskyldig


Syftet med att testa att arbeta Latin på långa tyglar var att se honom lite i arbete utan ryttare, för att vila hans spända rygg och få ytterligare en variant av arbete.

Jag tänkte först tömköra honom på vanligt vis men så kläcktes denna idé på vägen till stallet och jag är ju inte den som är den. Klart man måste testa. Kanske skulle man ha kollat över utrustningen och kanske skulle man ha någon med sig som kan det här Tungan ute


Eftersom Latin kan bli lite stark så ville jag inte testa på ett vanligt bett, tänkte att då flyger jag väl efter honom som en vante. Plockade fram jaktkandaret och ett nackstycke med tillhörande sidostycken som inte används. Letade upp ett pannband och tog kandarets ursprungliga nosgrimma. Då hade vi ett styck träns. Sen var det långa tyglar. Jag kunde varken använda vävribbtömmarna eller lädertömmarna för dom gick inte i "hålen" på bettet!!

Testade longerlina, nä inte det heller. Vanliga tyglar blir ju inte långa.... Hum... Då såg jag inspänningstyglarna!

Tog loss den delen som är gjord av gummisnodd och använde mig bara av själva inspänningsdelen och gjorde en förlängning av tygeln. Toppenbra tänkte jag och vi klev ut genom dörren.


Tänkte att jag skulle gå en runda i skogen först och sen gå några vändor på banan. I min högra hand höll jag ett dressyrspö.

Rakt fram på rak grusväg gick det bra, men tyglarna var fortfarande väldigt korta, ha ha!


Latin tyckte bara att jag var konstig som varken ledde honom eller tömkörde utan fes omkring brevid istället.


  


Vi gick rundan som tog ca 20 minuter och jag bytte sida ett par gånger för allt började kännas väldigt snett och skevt. Det kändes som Latin var för hög för den här sortens aktivitet!

Väl uppe på banan gick vi runt i volter, gjorde halt, ryggade och böjde. Latin gjorde så gott som han kunde, men han hade svårt att förstå meningen med det hela.

Då tror jag (min tok) att jag med min fot ska kunna trava med honom!! Nä, det gick inte. Jag som inte ens kan springa utan häst. Hur skulle jag då kunna springa med tyglar och spö i handen, på en ridbana i ridskor??


Summan av kardemummam var att det är säkert ett jätte bra sätt att jobba hästan OM MAN VET HUR MAN GÖR Förvånad

Latin rörde sig bra efter gårdagens massage. Han kändes bättre i ryggen också men fick sova med pyamas inatt ändå. Det börjar ju faktiskt bli kallt och väldigt fuktigt ute om nätterna nu. Alla dörrar och fönster är öppna i stallet så det är nästan som att sova ute.


Foten är lite upprörd över kvällens motion så jag får väl lägga den snart så jag klarar morgondagen.

God Natt!

Av Natalja - 7 september 2009 22:30

Gissa om jag är trött efter en lååång arbetsdag?
Svar: JA!

Huvudet är helt tomt just nu och ögonen vill bara stänga sig. Ska alldeles strax dra täcket över huvudet och hoppas att det är många timmar tills klockan ringer : )


Tog in Latinen direkt när jag kom till stallet, det blir ju mörkt så fort så vill man kunna rida i dagsljus får man lägga på ett kol för att hinna.

Han såg rätt stel ut. Strök handen över halsen som var STENHÅRD!

Jösses! Tror jag får skippa ridningen och gå igenom min brune med massage istället. Hämtade grimman med magneterna och BoT värmaren. Ställde honom i gången och la värmaren över rumpan. Började bakom öronen, vänster sida. Han var väldigt spänd i halsen så jag fick knåda på rätt regält för att komma ner i musklerna. Han började ganska snabbt gäspa och tugga. Sen ville han slicka på mig... vet inte varför!? Det brukar han inte göra.


Han var mjuk och fin runt bogbladen och runt manken men sen en liten bit bakom manken var han som ett betonggolv! Han spände emot hela ryggen allt vad han kunde. Jag lät BoT ligga kvar en stund och tog hals och bog höger sida istället. Lika spänd hals på den sidan.

När halsen och båda bogarna vara klara, flyttade jag BoT och la den över halsen. Fortsatte med rygg och rumpa. Jag tog i så jag säkert kommer få träningsvärk i morgon (i magen : )

Ryggen var inte bra! rumpan däremot var helt ok.

Efter en bra stund, ja, det tog nog närmare en timma att gå igenom hela detta djur från topp till tå, la jag på ett fleecetäcke ovanpå värmaren sen gick jag ut med honom. Om hästen får röra på sig lite efter massagen har kroppen lättare att få bort slaggprodukter o sånt gojs som kan lägga sig någonstans och vara ivägen.


Han var lite stimmig idag, kanske därför han var ovanligt spänd.

Vet inte vad som kan ha hänt, en vild gris kanske har passerat hagen idag, ha ha!


Latin fick sova med fleecetäcket inatt. 

Det gör i alla fall mer nytta än skada för spända muskler.  


Å så har jag hittat en tävling, tjihoooo!!!!
Det är Torestorp Kristvalla som har en lokal tävling den 20 september.

Ja, årets DM går av stapeln i helgen, plats Ronneby.

Med tanke på klasserna (dock inte DM klasserna för min åldersgrupp) hade vi kunnat vara med, men nu har ju inte jag mer än Lokal licens och då måste man betala in mellanskillnaden plus att jag hade inte hunnit anmäla mig i tid så risken är stor att det hade blivit en efteranmälan med påföljden att anmälningsavgiften blir dubbel.

Då hade denna tävling kostat mig 150+150+200+200+ca 750=1450 kr.

Aaaaaaalldeles för mycket för!!!


Men jag ska dit och titta OCH fota : )


Nu är ju frågan, ska jag rida 2 LB i Torestorp eller en LB och en LA?

PROPOSITION

Av Natalja - 6 september 2009 14:57

Morgonfodring och utsläpp och jag kan bara säga, BURR! Va kallt det var  i morse. Både Ture och Latin fick täcke på sig och jag behöll tröjan på länge. Mockade till båda, sopade ut det gamla höet och gjorde fint i sadelkammaren och runt fodertunnorna. Fyllde på vatten i hagen och så hämtade jag in min Latin ingen.

Tänkte ta en runda i skogen men hade inte riktigt bestämt mig för vilken.

Sadlade och tog pelhambettet. Satt upp och red mot "Hammarby". Skrittade länge och lät honom gå precis så sakta han ville. Han var lite morgonstel så en lång skrittsträcka är nästan nödvändig.


När jag sen kortade tyglarna och började trava gick det ganska bra. Han var jämn men väääldigt seg. Jag fick lite känslan av att jag red i slow motion : )

Ställde mig lite i stigbyglarna i lätt sits och lät honom jobba med ryggen obehindrat. La ner nacken på honom men lät inte nosen komma fram. Ville att han skulle sträcka ut och komma upp men utan att hänga i bettet.

Han blir så mjuk och gungig när man gör så men jag klarade inte att stå så länge så det fick bli skritt på stigen.



När vi kom ut på grusvägen som leder till Åby, fattade jag höger galopp och han fick gunga på i en lugn galopp.



Även om jag försökte få lite mer fart så lyssnade han inte på det örat idag.

Nä, han ansåg att vi var ute på söndagstur, då ska man ta det lugnt!

Jag fick en idé om att ta en sväng förbi hemma! Det går fortare att ta sig dit nu när det är en massa stubbåkrar som man kan trava och galoppera på.


Han blev lite fundersam när jag svängde höger mot Säby, stallet vi stod i innan ligger i Säby, istället för att svänga hemåt.

Galopperade i vänster galopp i kanten på en stoooooor stubbåker. Latin är ingen racing häst. Han galopperar bara precis så fort man ber honom om och inte en enda sekund snabbare.


När vi började närma oss Ramdala tog vi genvägen förbi Sieka och Tracy.



Dom bor egentligen i Lyckeby men firar alltid semestern här på landet.


På andra sidan gården finns det fler åkrar, och där på andra sidan ser man E22:an och en liten skymt av vårat hus.



Vi travade grusvägen fram. Det är lite annorlunda att rida här där vi, jag och hundarna, brukar vara ute och motionera : )

Det var ganska mycket trafik (som vanligt) på denna europa väg : / men jag såg snabbt en lucka och vi smet över.

Sen var det bara sista biten kvar innan vi var hemma.

Våran väg, Rosenhillsvägen, går längst med E:22an. Det är bara ett litet litet räcke som skiljer vägarna åt.

Skönt att Latin inte är rädd för bilarna.



Så, då var vi framme!



Jag knackade på och ut kommer en förvånad Roger och två mycket skeptiska hundar. Lexie tyckte att Latin var på tok för stor för att bo i huset. Jag stängde hundgrinden och knäppte loss tyglarna.

Det första Latin gör är att smaka på "lammörat".



Tydligen var det inge vidare smak för kvisten kom snabbt ut igen. Tyckte han kunde äta på gräset istället men han bara glodde på mig och sa

-"jag kan väl inte äta med bettet heller, det måste du ju förstå, matte lilla!"



Ja, det är klart. Att försöka tugga med en gummistång i munnen kan inte vara så lätt....



Så jag tog av tränset.... och sadeln.

Latin blev jättenöjd och började tugga i sig det gröna gräset.



Nu gäller det bara att hundgrinden även är hästsäker. Det tog vi inte med i beräkningen när vi tillverkade den...!


-"Vad har ni gömt här under?" undrade Latin



Det är ju Xeras hundsoffa med tillhörande fotölj. Inget för en häst!


Roger bjöd på äpplen, direkt från trädet!



Det var inte dumt, tyckte Latin, som ganska snabbt satte i sig ett 20 tal äpplen!


Medans han fikade tog även jag ett par mackor och ett glas Cola på verandan. Lexie tyckte det var säkrast att hålla sig nära oss 2 benta. Den stora bruna såg läskig ut. Hon har nog glömt att hon lekte i hagen som valp. Ja det är ju några år sen nu...



Vi pausade hemma i ca 40 minuter. Ganska lagom paus efter en timmas ritt hit. Jag sadlade och tränsade och Roger fick agera hästhållare när jag snabbt som ögat besökte dass.



Solen tittade fram och plötsligt var det inte så kallt längre.

Latin tackade för sig och lovade att komma tillbaka fler gånger.



Innan vi hann rida iväg, kom Rogers föräldrar förbi. Latin fick ett äpple till men det var lite värre att äta det (bett i munnen igen)

Sen gav vi oss vidare mot Jämjö.

Vi kom dock inte så långt, för vi var ju bara tvungna att hälsa på Gert-Åke. Han är en av våra grannarna som faktiskt har tävlat körning i många år.

Vann väl FjordSM i precision något år till och med.

Vi pratade en stund och han gillade Latins typ, den gamla grövre halvblodsstammen.

Han tyckte att Latin skulle passa som polishäst. Ja varför inte, så länge ingen skjuter eller tar fram ett vildsvin, så klarar väl Latin det mesta ; )


Han har för övrigt en väldigt fin VAGN TILL SALU.


Efter pratstunden klev vi över E:22an och red hemåt. Vi tog vägen förbi Byfallet hem och sista galoppen (vänster) var toppenfin! Jag kunde ställa honom i nacken och jag gjorde ett försök att rida lite lite öppna med hjälp av ytterskänkeln och jaaa, det kom ett par språng! Han frustade och öronen guppade i takt med galoppen. Duktig pojk! Travade ett par meter sen fick han skritta hem de sista 10 minuterna.

Kikade på klockan å vi hade varit borta i nästan 3 timmar.

Tur att jag inte rider distans, för det hade min rumpa aaaaaldrig klarat av. Får ju träsmak trots min välstoppade ändalykt ; )






Av Natalja - 5 september 2009 22:05

I EN HEL TIMMA!


Varför då? Jo, så här är det....

Igår var det fredag och för övrigt min sista semester dag. Dessutom var det storm, man fick verkligen hålla i hatten. Jag tog chansen och tränade just denna stormiga förmiddag. (skrev ett inlägg här på bloggen om allt som hände igår, men innan jag var klar, tog jag en paus och åt middag. Fortsatte sen och när jag tryckte på "spara" så försvann allt *morr*)


Latin kändes jättefin. Lite lagom på tårna och mjuk i hela kroppen. Skrittade fram en stund och kunde även trava fram honom i lättridning.

När jag sen började själva träningen så la jag upp stigbyglarna framför sadeln. Vi fick fortsätta med det vi slutade med förra fredagen, skänkelvikningar. Snett igenom, den långa diagonalen går bra i både skritt och trav, men kort diagonal där man svänger upp på medellinjen går inte lika bra, inte ens i skritt. Vi hinner liksom inte bli klara förrän linjen är slut!

Efter ett par gånger gick det bättre och traven mellan skänkelvikningarna var finfin!


Vi la en volt och jösses va kantig den blev. Något är fel när man inte kan lägga en volt i trav när hästen är lösgjord och i balans steget innan man svänger. Vi började analysera vad som händer i skänkelvikningen.

Varför funkar en lång och inte en kort diagonal??

Vi kom fram till att jag föser honom åt sidan igen!! (Helena kom på mig i våras) och inte flyttar honom. Då kom jag på mitt problem i skogen häromdan när jag inte fick honom att ställa nacken till vänster och att det inte alls gick att rida öppna.


Jag fick rida öppna längst långsidan i vänster varv. Nä, det gick inte. Jag bromsade med innertygeln och innerskänkeln försökte få honom kvar på spåret. Så istället för en öppna blev det en skänkelvikning även där. Provad igen och fick inte bromsa på inner och skulle istället rida med ytterskänkel och reglera ställning och böjning med ytter men då kom istället baken innanför spåret och det började likna en sluta!!

Stackars Latin!!

Här försöker jag få honom snabb och lätt för hjälperna men jag kan inte skilja på ytter och inner själv!!

Inte konstigt att det hela tiden blir missförstånd och spänningar. Jag gör ju förmodligen precis likadant när jag rider på en volt för de korrekta hjälperna för att rida en öppna är samma som vid en vändning...

Ja, ju mer man tränar, ju fler fel hittar man.


Vi plockade isär alla mina hjälper, förstökte nollställa mig (vilket inte var det lättaste) och sen fick jag rida i galopp längst fyrkantspåret och lägga 4 volter per varv. Tänkta: vända med innertygel, inner sittben och ytter skänkel. Latin visade sitt missnöje genom att skutta och byta galopp. Ja, jag fick till och med lägga ner stigbyglarna för att inte riskera att kana av.

Efter ett par varv, när jag äntligen började slappna av lite i axlar och överkropp blev volterna bättre och bättre. De sista var riktigt fina. Vi fick byta varv lite då och då och la då in lite förvänd galopp. Den blev också bättre och starkare för varje volt.

När det gick som bäst, frustade Latin länga och väl, blåste ut alla gamla spänningar och var väl glad att matte ÄNTLIGEN börjar fatta hur man gör : )


En superbra träning som visserligen tar ner en på krypnivå igen, men om inte grunderna fungerar, hur ska man då kunna gå framåt?


Så idag skrittade jag först ut 20 minuter och sen satte jag mig på ridbanan med en fusklapp i fickan.

Började med halt - igångsättning. Det funkade bra.

Sen fortsatte vi svänga (låter ju självklart men inte när det gäller mig och min ryttardyslexi) Innertygel och ytterskänkel. Latin var med på noterna men han svarar med att flytta bakdelen mer än framdelen så vändningarna började likna bakdelsvändlingar. Jag fick föra fram ytterskänkeln mer då gick det bättre.

Sen vidare till skänkelvikningar. Jag var noga med att inte fösa och han skulle vänta på mina hjälper, inte bara skena över banan på tvären bara för att han vet vad han ska göra. Det var funkade bättre undan för höger skänkel (ja det är väl tack vare min vänster-tjocke-fot)


När det funkade, fast jag fick tänka så det nästan rök ur hjälmen, fortsatte jag med öppna, för att INTE få hjälp av staketet red jag längst medellinjen.

Hu, det var svårt, nu hade jag behövt Angelikas vakande ögon. Vi vinglade som två fulla tonårspojkar. Ett par steg då och då kändes ok.

Sen testade jag sluta längst långsidan och det är väl det enda som jag är bra på? Vet inte varför...


Det hade hunnit bli mörkt innan jag var klar och bara för att checka av Latin travade jag en långsida i varje varv och det var possitivt! Vilken trav han hade efter denna lååååååååååååånga uppvärmning : )


Tänk om man kunde göra som man ska istället för att hitta på egna hjälper för att man tror att det fungerar bättre?? Kanske är det därför det är så svårt att rida?


Bild från tävling i Jämjö förra året.



Av Natalja - 3 september 2009 21:19

... men den hästen slutar aldrig att förvåna mig!
Trots värdens busväder med storm och ösregn, tar jag in en TORR häst som varken fryser, skakar eller är stel som en planka!!


Gick över honom med gummiskrapan och sen borstade jag av honom.

Vilodag idag!

Av Natalja - 3 september 2009 21:18

Av Natalja - 3 september 2009 21:17

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards