Alla inlägg under januari 2010

Bloppis-annons
Av Natalja - 14 januari 2010 23:30

Komplett Gigg/Bröstsele i storlek full.
Däckel, brösta, baksele och draglinor.

En nättare modell som passar perfekt till Rockarden men som även funkar till lättare körning med maratonvagn.
  
  

Hästar & Ridsport, Säljes - Karlskrona (Blekinge län)
Pris:    2 000:-
Telefon:    0709144450
Av Natalja - 14 januari 2010 22:21

Jag "dog" i soffan när jag kom hem igår så det blidde ingen blogg   


Som jag trodde var Latin extremt "tung" att sko igår. Hovis sa att antingen får jag hålla i bakbenen själv eller så tänker han ta betalt per kilo   


  


Vet inte om det är snön som gör att han är så stel i bakkärran... det märkligaste är att det inte märks i ridningen. Där är han tvärtom fin fin!!

Jag ska klura lite på det där å jag tackar så mycket för tipsen med bommar!!!

Av lathet blir det inte av att rida bort till banan i byn som har bommar (vi har tyvärr inga i stallet) Får väl ge mig ut mer i skogen, utanför stigarna så han får lyfta lite extra på fötterna. Jaaa, nu kom jag på det!!!! Jag måste ju ta upp körningen igen!! Det är ju evigheter sen jag plockade fram selen och vagnen nu!


Ett annat ben som bekymrar mig är mitt eget!! Jag tog mig tid att ringa till Ortopeden och berättade att foten var svullen igen, blå och gjorde ont.

Jag blev rekomenderad att ringa vårdcentralen. Ortopeden hade inga tider för såna besök!! När jag lagt på luren så tog det knappt 4 minuter förren de ringde upp igen.

-"Sa du att den var BLÅ!! Är den kall?" frågade hon mig

Trodde hon att den höll på att ramla av eller??

-"Nä, den är inte kall!" svarade jag "och det är mer som blåmärken på ovansidan och utsidan av foten".

Då lugnade hon sig och sa igen att jag skulle ringa vårdcentralen.

Så det gjorde jag....


Där fick jag rådet att massera vristen och ha den lindad dagtid, hon trodde att jag hade överansträngt den i snön.

När jag frågade om det var någon fara att den var blå, svarade hon bara att kunde inte deras läkare svara på   

Så jag bad hovslagaren titta på den istället eftersom inte varken sjukhuset eller vårdcentralen ville det... Kanske skulle höra med en veterinär också   


Jag är ju en lydig flicka och gjorde som syster sa. Har haft stödstrumpa på mig hela dagen och visst är den mindre svullen och det känns bättre. Tydligen är det svullnaden som gör ont, det får liksom inte plats allt där inne då...

Funderar på om jag skulle testa ett BoT vristskydd. Har en arbetskollega som har problem med ett knä och han har blivit mycket bättre sen han började använda BoT:s knäskydd.


Ja, det var gårdagens bekymmer...

Idag tänkte jag först rida ut, sen på banan, eller ut... fast vi hade behövt trimma lite... men det är trevligare att rida ut.

Det slutade med att vi red på banan ihop med Malin o Bella.


Latin kändes pigg och ganska fin. Hade lite motstånd i hals och bog så jag började jobba honom i öppna, bakdelsvändningar och skänkelvikning.

Det bet bra på den gamle kroppen (även min) och han lossnade bra. När jag hade ridit ca 20-25 minuter skulle jag byta varv och svänga höger... men det gick knappt!! Jag fick i sista sekund verkligen ta tag i den nya innertygeln annars hade vi hamnat i staketet. När jag la till innerskänkeln för att forma honom runt den, rätade han ut sig och sprang istället på tvären!! Varför gör han så!! Undra om jag gör helt fel eller om han bara försöker komma undan. Även om jag fick loss honom tillslut så han ändå vunnit. Jag tappade tålamodet och blev arg som ett bi! Först på honom, sen på mig för att jag blev arg på honom   

Det är verkligen inte lätt och jag garanterat 100 fel!! Just nu kan jag inte sitta ner på honom ALLS i traven! Jag skumpar till månen i varje steg.

Han var segare i munnen också... MEN han rörde sig bra! Han tog i och hade en härlig gest i frambenen emellanåt. Bakbenen var för det mesta där dom skulle och rätt aktiva. Så jag skyller inte på honom att detta inte blev det bästa passet, jag tar på mig missarna själv men jag tycker nog att han kan försöka lite mer själv. Vi är ju ändå två om det här   



Vill även passa på att tipsa om:






  

Vernissage på lördag den 16 januari kl 10-14

Kom till NOSHÖRNINGEN i Kalmar och beskåda Livs underbara lerhästar!

En sak är då säker.... Jag ska dit!   


(fast jag får inte stanna för länge för kl 15 är det dax för Helena-träning, det kan vi behöva för att få komunikationen att fungera igen)


Av Natalja - 12 januari 2010 22:19

Vips var minusgraderna borta och slaket kommer krypande.

Jag trodde i min enfald att det räckte att bara ta underställ och ridbyxor på benen, men när jag gick ut med vovvarna upptäckte jag att det gjorde det inte alls. Vinden är fortfarande isande kall *burr*

På med termobrallorna och iväg till stallet.

Gjorde klar boxen och maten innan hästarna plockades in. Alla var lugna och snälla idag, inga småskutt!


Snön har bytt form och är väldigt hård just nu, vindpinad förmodligen. Å eftersom det är + 2 grader tänkte jag att det blir bara klampar om man försöker rida i djupsnön.


Istället tog vi en halvtimmas skrittrunda ihop med Malin o Bella.

Hi hi, Bella och hann sökte tröst hos varandra när snömonstrerna skrämdes.

Ja det blev helt enkelt en promenad med Snorkfröken och Filifjonkan!


  


Å jag kan säga att det var tur att jag hade så mycket kläder på mig, annars hade jag garanterat frysit ihjäl!! Latin verkade tycka om skrittrundan. Skönt att bara få sträcka på benen och få lite cirkulation i kroppen utan att behöva bli trött!


I morgon är det dax för nya dojjor, då får han vila helt.

Jag ska fundera ut ett sätt att träna upp Latins stela bakben.

När jag stretchade honom efter ridpasset igår, var det väldigt svårt att knöla ihop bakbenen upp under honom.

För höra med Hovis vad han känner, han har ju böjt de där vita bakbenen nu ett antal gånger. Han kan känna av hur smidighets-statusen är   

Bara han inte kollar min, den är lika med 0 just nu. Jag känner mig som en...


  


å inte blir det bättre i termobrallor och tjockjacka!!

Det är jag och isberget som Titanic körde på... vi är lika smidiga!



  









Av Natalja - 11 januari 2010 22:08

Tänk va mycket tid man får över när internet inte fungerar   Vi var utan internet heeeeeela långa söndagen, jag hann visserligen städa jättemycket men kunde ju inte blogga   


Så jag får väl helt enkelt försöka tänka tillbaka vad som hände igår...


Dagen började i ottan. På vägen till stallet fick Silver plöja sig igenom drivor med snö. Nä, det hade inte snöat men det blåste halvt orkan så all snö som låg på åkrarna blåste upp på vägen och där la den sig som drivor.

Det var bara -1 grad men vinden kändes som -30!!

På en åker stod det en Toyotakombi. Tänkte först att det var en fågelskådare eller nått men i så fall hade han tagit en mycket märklig väg ner till åkern   


Fodrade hästarna och började med att släppa ut skogshästarna först. I deras hage var det inte orkan, bara lite friska vindpustar.

I de andra två hagarna gick det knappt att lägga ut hö... det flög liksom iväg.

Latin fick stanna kvar inne och när alla hästarna kommit ut gick jag upp på ridbanan för att fota honom. Tänkte passa på när det var snö OCH sol!


Visst är han fin, Ludde!!


  


  


  


  


  


  


Innan vi båda frös till is gick vi in igen för att göra oss iordning för ett dressyrpass på banan. Jag tänkte rida så där planerat och nogrannt som man egentlign alltid borde rida   


Skippade termobrallorna för att få bättre grepp i sadeln och framför allt komma ner i sadeln. Inget spö men däremot tog jag de långa sporrarna med trissor.


För att lite snabbt sammanfatta ridpasset kan jag börja med att säga TOPPEN!!

Han var riktigt trevlig att rida   

En gång blev han visserligen arg på mig, det var när jag ville att han skulle forma sig runt innerskänkeln i en hörnpassering och genast började han skutta. Jag morrade till på honom för han får inte ta till det för att komma undan.

Han lyssnade på mig och sen gick han ännu bättre!!


Jag var noga med att inte fastna i "vinkelvolten" som jag gärna gör. Nä, istället red jag öppna och skänkelvikning, ökningar och övergångar.

Testade lite byten och använde mig av tipset jag fick av Madde. Han har ju så lätt för att slå mot skänkeln i bytet så istället för att byta med den nya ytterskänkeln, tog jag istället fram den nya innerskänkeln.

Red galoppsluta snett igenom och när jag kom ut på spåret, ställde jag om och bytte i samma skede! Det funkade klockrent 4 gånger, sen tror jag att Mr L blev lite trött!


När jag travade av honom var hela han som en geleråtta! (eum... jag också   )

Mina ben var som spagetti och jag tyckte det var lika bra att skritta av honom istället för att försöka trava när det mest liknade trasdocketango.

Trots att det var kallt och vinden var isande... så var Latin svettig.

Hans päls är ju jättelång och luddig igen så det är ju inte så konstigt men jag vill ju inte klippa honom just nu.... när det är som kallast!!


Han fick stå inne och torka medans jag mockade och packade hö.


Jag la ut höhögen där jag tyckte att det inte blåste fullt lika mycket, men hästarna struntade i den och gick istället till resterna från i lördags.


Kompisar!!


  



Så blev det måndag (läs idag) och det var dax att börja jobba igen. Det är nästan så man behöver inskolas igen när man haft semester, hi hi

Efter jobbet försökte komma iväg tidigt till stallet så att hästarna inte skulle behöva gå ute så länge i blåsten. Vinden hade avtagit en hel del sen gårdagen och  det var betydligt mer humant att vara utomhus idag.

Tog in de fyra djuren som går i "vindhagarna" och hängde in hö till Latin. Har märkt att han helst går in i boxen en stund innan jag rider. Vill väl äta lite, kissa och slappa lite. Å nu när han blir så svettig så är det bara en fördel om han kan stå och torka till när jag mockar efter ridningen.

Tänkte ta en kortare runda idag, funderade och kom på att det var länge sen jag red Grisarundan. Den fick det bli! Vi klädde oss i reflexer och varma kläder. Han var lite på tårna när vi red iväg och hoppade båd hit och dit! När jag efter en stund började trava, lät jag honom gå i ett kort tempo. Han var så energisk så jag tänkte att han kunde få trampa in under sig lite istället för att bara fara iväg som en kanonkula. Sen blev det lite skänkelvikning när han såg något farligt. När han kändes varm i pälsen så började jag rida fram korta ökningar ur den korta traven. Bara ett par steg och sen tillbaka igen. Det funkade jättebra idag!!

Förbi fotbollsplanen och då tog vi galopp. Vänster galopp var hemsk!! Vet inte vilken takt han hade i den eller om det fanns någon muskel i hans kropp som inte var dunderspänd!! Efter ån släppte det lite mer och vi kunde galoppera normalt!

Han blev bara piggare och piggare å en gång fick jag känna på en "tryck-ihop-alla-kotorna-i-ryggen-på-matte" rycket. Det är när sitter ner i galoppen och plötsligt ser hästskrället något och lägger i handbromsen = tvärnit med båda frambenen MEN det är inte tillräckligt farligt för att stanna mer än ett steg och sen iväg igen. Ett lagomt stopp för att fullständigt mosa varenda liten kota i kroppen   

Sista biten innan vi kom tillbaka i stallet hade vägen drivit igen helt med snö. Latin gjorde sitt bästa för att ta sig fram. Snön räckte honom upp till magen och den var så hård att vi nästan stod på näsan!!

När jag klev av hemma upptäckte jag att bootsen blivit helt aviga och ut och in av snöberget, hi hi

Framifrån

  

frambenen bakifrån

  

bakbenen bakifrån

  

Apropå ben... i morgon måste jag nog ringa farbror doktor på Ortopeden. Mitt ben gillar inte riktigt det här halkiga och knöliga underlaget.

Foten är blå igen och yttersidan svullen   

Lika bra att någon som kan det där får ta sig en titt.

När allt var klart och hästarna fått kvällsmat, körde jag hemåt i min lilla bil.

Fick syn på Latins hov-spår från ridturen. Här ser det rakt och fint ut... men längre fram kunde man tro att chaffören var onykter eller var det kanske bara en dålig hjulinställning på fordonet, Kan Hovis rätta till det kanske? Han kommer på onsdag   

  



Av Natalja - 9 januari 2010 23:01

Ägnade ett par timmar denna blåsiga lördag i Lyckeby, närmare bestämt i "Karlssons stall" Där står Fias lilla söta Calypso och hon fick sig en genomknådning. Det är svårt att förstrå att denna lilla donna (hästen alltså) fyller 22 år i år. Hon har en fysik och energi som en 5 åring!


Efter massagen följde jag med bort till ridhuset. Meningen var att jag skulle känna på henne även i ridhuset    


Jag trodde ju naturligtvis att det skulle vara fullt där. Ingen rider väl frivilligt ute i det här vädret, men nej då. På plats fanns bara Tove och hennes nya stjärna Orlando. Läs om dom i Toves BLOGG 


Honom har jag också knådat med inte sett honom "in action"

Mmmm... måste nog övertala Tove om att han passar bättre som dressyrhäst   


  


  


  


  


  


  


Ser han stor ut? Då kan jag bara säga JA, han är stor!!

Jämför med dörren nedan   


  


Trots sin storlek rör han sig med en lätthet och dansar fram med sina långa vita strumpor. Snygg häst som dessutom är väldigt välriden och lydig (perfekt dressyrhäst med andra ord, hi hi)


Det syns att dom gillar varandra, Tove och Orlando


  


Fotade skälvklart även Fia och Calypsen när dom värmde upp.


 


   


   


   


Syns det att hon var galopphäst i sin ungdom?


   


Nä, det finns inte mycket kvar av den karriären i henne. Nu är hon dressyrhäst på heltid och om allt fungerar så får vi nog se dom i LA6 i vår, minst!!


Johanna med Pluto red förbi kameran och råkade fastna på en bild   


   


Sen var det då min tur att kliva upp på denna lilla häst.

Det kändes lite nervöst, jag har ju bara ridit Latin sen jag ramlade av Mr B (ja förutom Lilla Lina!!) Otroligt va man blir feg med åren, förr klättrade jag upp på vad som helst, nu undviker jag gärna det....


Uhh.... stackars lilla häst!!   


  


Inte nog med att jag var stor och lång på henne. Jag hade ju noll koll på ridningen också. Det blev lite bättre i slutet men va svårt det var. Minsta lilla fel jag gjorde märktes å när jag missade ytterskänkeln gick det inte svänga, ha ha!

Det är nyttigt att rida andras hästar, helt klart, om man inte bryter benen   


Lämnade detta hästcentra och körde hemåt till min Latin. Ja, jag stannade visserligen på vägen för att äta lite. Klockan hade hunnit bli så mycket att jag inte hann rida i dagsljus   men men, pannlampan funkar ju!


Hängde fram sadel och träns sen gick jag ut i hagen för att fånga min luddiga häst. Vad gör den token då? Jo han skuttar runt mig i en serie bocksprång och får fart på både Ture och Bella. Latin har inte alls lust att bli fångad utan sringer runt mig med svansen i vädret.

Mitt tålamod är minimalt så jag blir arg som ett bi (tro inte att det hjälpte) men jag lyckades ta först och främst ut honom ur hagen och sen in i stallet.

När jag sadlat gick jag och bytte träns. Ville inte rida ut på det vanliga om han tänker vara så tokig!!

Valde istället pelhamstången och tog även sporrar på mig för bättre kontroll.


Sen började vår resa genom snölandskapet. Han var SÅ fjollig! Kallade honom för "Snorkfröken" för han lät som om han snorklade så fort han såg något farligt (typ heeeela tiden) Jag hade fullt skå bara att sitta kvar i de halkiga termobrallorna. Nu ångrar jag lite att jag sa till Tove att Latin kunde få lite av Orlandos rörelser. Nu rörde sig ALLT för mycket!


På grund av ishavsvindarna tog vi den lilla mysiga stigen från Grisarundan bort till Medelhavet. Det blev mycket galopp på de snöiga vägarna. Jag kikade lite på alla spårt omkring oss och kunde konstatera att det springer rätt mycket älg i skogarna   men inga spår av vildsvinen i alla fall!!


På vägen hem hade hans tok-energi omvandlats till en bra trav och en härlig framåtbjudan. Ja, han kändes riktigt fin   

Trots att det var hur kallt som helst och vilken levande varelse hade frysit ihjäl direkt, så frös jag varken om tår eller fingrar. Latin var till o med svett!

Så ett tips, håll dig i skogen när det blåser och önska inte mer rörelse än vad du kan hantera *asg*


ps. jag är i ruggigt dålig form just nu.... men det ska vi ändra på nu!!

Av Natalja - 9 januari 2010 23:00

  

Av Natalja - 9 januari 2010 22:09

     

Av Natalja - 9 januari 2010 10:54

Fredagen den 8 Januari

 

Ännu en kall och snöig dag i Blekinge. Till skillnad från tidigare dagar så var solen framme.

Gick ut med Doggsen och njöt en stund av det underbara vintervädret.


  


En lykta... ett måste när man bor på landet!


  


Men vi hann inte vara ute så länge för vi hade annat på schemat idag.

Som ni kanske minns så vaknade vi en natt av att det "regnade" inomhus.

Det var ett rör vid varmvattenberedaren som gått sönder och mängder av vatten rann genom taket på övervåningen, ner till hallen och vidaren genom golvet till källaren. Snickarna har varit här och rivit ut det blöta sen fick allt torka över jul och när sen "fuktighets-mätar-killarna" kom tillbaka visade värderna på normala nivåer.

Roger med hjälp av sin Far byggde ingen hålet i taket och trixade dit takskivor.


  


Sen kom snickarna tillbaka och la om golvet. Det tog lite längre tid än beräknat för vårat hus hade tydligen ingen isolering alls mellan källare och nerevåning. Nej där fanns bara sten, jord och SKRÄP!! De fick ösa ut ganska mycket för att kunna lägga ner isolering och sedan brädor.


  


Jag blev genast lite kär i detta trägolv men det var tydligen inget man kunde gå omkring på (påstod de!) så ovanpå detta skulle vi lägga ett annat golv.

Eftersom vi var lediga både jag och Roger i Torsdags, passade vi på att köra runt och leta efter ett passande golv.

Till slut hittade vi ett som båda gillade och köpte hem det.


Det var alltså golv som var dagens aktivitet.

Lite seg start då vi fick klura lite på hur vi skulle lägga golvet för att allt inte skulle se så skevt ut. Inga vinklar i detta hus är räta   


Sen var det bara att sätta igång! Mellan trägolvet och "klick" golvet skulle det vara en mjuk skiva. Vi mätte och sågade (Roger sågade mest) och för det mesta flöt arbetet på bra.


  


Men det tog hela dagen *pust* och när jag sågade sista skivan hade det redan börjat skymma.


  


Det som återstår nu är lister och taket i den bortre delen. Där har det visserligen inte runnit något vatten men det ser lite roligt ut med olika sorters tak.


Jag skyndade mig att byta om och körde till Latin.

Det var JÄTTEKALLT, nä, inte enligt termometern men det hade börjat blåsa och då behöver det inte vara många minusgrader för att det ska vara svinkallt!

Jag grämde mig lite för att jag inte hunnit rida i solskenet men men vi fick ju golvet på plats. Det kommer ju fler fina dagar   


Mockade och bestämde mig för att ta ett pass på ridbanan igen.

Denna gången med broddar och sadel.

Latin var lite stimmig men väldigt mjuk och fin att rida.

Eftersom det gick i ett lugnt och avslappnat tempo igår, tänkte jag fokusera lite mer på energin. Det går ju bra så länge jag slipper sitta ner i traven, ha ha!


Han svarade fint och klev på bra i både trav och galopp.

När jag ridit i ca 30 minuter tappade jag kontakten med mina tår, efter ytterligare 10 minuter började fingrarna ramla av, då gav jag upp och skrittade av. Latin verkade inte alls lida av kylan. Han hade ett varmt ländtäcke plus att pälsen börjar bli riktigt lång nu. Han var alldeles skummig i BÅDA mungiporna och såg så nöjd ut.


      


Så det blev ett riktigt bra ridpass trots kylan och mörkret! Även om jag inte gjorde något avancerat utan mest bara kollade av gas och broms. Har en liten tanke hur jag ska rida honom i år men jag ska fila lite mer på den idén innan jag avslöjar något.

Man måste ju förändra sina metoder, i alla fall de som inte fungerar     

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Skapa flashcards