Direktlänk till inlägg 10 december 2008

Fullmåne, vilda djur och bästa vänner igen

Av Natalja - 10 december 2008 22:06

Jag försökte radera gårdagen från mitt huvud och börja om på nytt idag.


  Det var fullmåne och väldigt ljust så jag passade på att rida våran favoritrunda Hammarby - Åby rundan. Tog dressyrsadeln, ett hopp spö och hacket. Inga sporrar. Satt upp på gårdsplanen och det första han gör är att hoppa åt sidan för något var farligt.... Jag räknade till 10 och red vidare "inte göra någon stor sak av hans trams" repiterade jag tyst för mig själv när jag red iväg. Började trava ganska tidigt för han var hur pigg och tittig som helst. Det gick bättre i traven och han var fin med hackamoret.  Kom in i skogen och vi galopperade, lätta luftiga språng. Han var så säker på foten när vi travade fram på den lilla stigen.


Sen strax innan vi kom fram till det första huset, skrapade jag emot knäet mot ett träd.. aj aj aj va ont det gjorde... jag bet ihop och red vidare. Förbi hus nr två och till slut även hus nr 3. Han brukar alltid fåna sig där för det finns så mycket farligt att titta på men han travade på så fint även om han var "på hugget". Galopperade på grusvägen och gasade på lite. Han svarade utan att rusa och det gick fort... jätte fort : ) Saktade av till trav innan asfalten kom och skrittade sedan mellan husen i Åby.

Längre fram ser jag två lysande ögon. Trodde först det var en katt men nej, detta djur var större. Rådjur då? Ja, kanske men dom brukar ju skutta iväg så fort. Kom lite närmare och ser att det är en älgkalv! Vi kommer ännu närmare, har bara 10 meter fram till älgen, den tittar nyfiket på oss, sen går han lugnt in i skogen. Vänder sig efter ett par meter och tittar igen.

Latin brukar vara livrädd för älgar men den här var väl så liten och ofarligt, så han reagerade knappt.


När vi passerat alla husen och svängde in på grusvägen hemåt, började jag trava i ett frisk tempo. Latin tog långa kliv med en väldig energi. Han fjantade förbi ett hus, trodde nog det bodde ett skogs troll eller något liknande där. Fattade höger galopp och lät honom galoppera på en bit. Bytte galopp när vägen svände och han skuttade över en vatten pöl.

Tog en lite skrittpaus och fortsatte sen i trav. Han var loss i hela kroppen och bjöd framåt. Hacket var toppen i det här läget.


Då tvärnitar Latin så jag håller på att åka av!

Han spanar ut över åkrarna och jag får se 4 ljusa ögon. Tänkte att det där är varken älg eller rådjur, ögonen var för nära marken.

Ögonen stannade upp och tittar på oss, sen springer dom mot skogen och ger ifrån sig ett grymtande läte.... VILDSVIN! Dom såg ut som mörka klumpar när de sprang å jag vet inget annat djur som kan låta så. Har aldrig sett vildsvin från hästryggen innan och jag tror inte Latin har sett något liknane heller. Försiktigt började han skritta igen men den var spänd!

Försökte trava, men det blev någon konstig passage liknande rörelse med huvudet rätt upp. Jag kunde inte låta bli att skratta. Min modiga bruna som aldrig har fjantat så som han gör nu.... på äldre dar ; )


Han slappnade inte av så jag skrittade sista biten hem. Vi närmade oss Torhamnsvägen och då får han syn på något otäckt igen. Ivägkanten ser det ut som en gubbe, men han står helt still och är helt tyst. Latin vill vända, trots att det är nära hem och vildsvinen är någonstans bakom oss. Tillslut lyckas jag få honom att åtminstone gå fram till "gubben" och även över vägen. Det var en sån där platt gubbe på en pinne som brukar stå längst vägen för att visa hur bra reflexer syns. Just denna hade inga reflexer men Latin såg honom bra ändå!


Å ja, släpet gick igenom besiktningen, utan tårtbit.


(älgen hittade jag här http://www.naturavision.se/)

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards