Direktlänk till inlägg 2 juni 2009

Nypon

Av Natalja - 2 juni 2009 22:11

Vissa företag är snabbare än snabbast!!

I söndags kväll beställde jag nyponpulver från T & A

 Googlade på nypon och hittade en hel del som säljer nyponpulver.

Att jag just valde T & A berodde mest på att Moa  ger sin Hoppehäst Calle deras pulver, fast det grovmalda.


Jag läste på sidan om Nypon att de rekomenderade nyponmjölet för bästa upptagningsförmåga. Det står även att 0,6 kg ska räcka ca 3 månader.

Priset för 0,6 är 166 kr plus frakt. Det lät kanon... tyckte jag och skickade iväg beställningen. Idag kom ett sms från posten att paketet hade kommit.

Snabba ryck må jag säga!


Så jag öppnade påsen med nyponpulvret och läser den medföljande lappen.

"Nytt ännu bättre nypon.
Innehåller 98% pulver av nyponskal och 2% nyponkärnor (tidigare 50/50), fri från mask och besprutningar.
Därför är detta nyponpulver ännu rödare och har högre halt av C-vitamin och antioxidant än tidigare- då det är i nyponskalet de höga värden sitter i.


Det är väl känt att frukter innehåller ämnen som är positiva för hälsan. De flesta hälsobringande ämnena sitter i skalet och störst effekt har starkt färgade frukter.


Nypon Chilon är en ren naturprodukt; ett nyponpulver av nyponskal och nyponkärnor.
Till produkten används endast vilt växande nypon från bergen
i Chile, där jorden inte är använd för jordbruk med konstgödsel och besprutning eller förorenad av avgaser från bilar och industri. I detta område, på den höga höjd som nyponen plockas, existerar inte den insekt som livnär sig på nypon och därför är produkten helt fri från mask.
Förmodligen är nypon från detta område den enda maskfria nyponprodukten som finns att köpa.
Nypon Chilon är ugnstorkade vid en jämn och lagom temperatur för att Galactolipiden inte ska försvinna, ej soltorkade utomhus ( soltorkning har för hög värme och därmed försvinner vitaminer och Galactolipiden).
Det är en fördel för att bevara innehållet av C- och B-vitamin. För ett effektivt bevarande av vitaminerna gäller det att snabbt få ner vattenhalten vid en jämn och lagom temperatur. Vid ugnstorkning har man full kontroll över torkprocessen."

Å så hittar jag doseringsrekomendationerna. 1-2 mått per 100 kg.

Alltså.. Latin ska MINST ha 5 mått (varje mått är 15 ml)

Det blev JÄTTE mycket pulver och jag kan garantera att det inte kommer att räcka i 3 månader.... Vet inte om det gällde hundar eller möjligtvis människor.. för vi kan också äta/dricka det.

Känner mig aningens lurad.. Får ta en närmare titt på instruktionerna igen i morgon. Kanske höra med Moa hur mycket Calle får.


Inte nog med det, när jag kvällsfodrade så var Latin mycket tveksam till sin mat. Får se om han ens har ätit upp den tills i morgon!


Jag hann rida en sväng också. Tog med mig Malin och Bella på rundan runt "masten". Latin var pigg och fin. Jag hade inget spö idag men han lyssnade ändå. Vi travade över en äng och sen vidare på fyllevägen.

Jag tror jag har träningsvärk i HELA kroppen just nu. Tur att det blev en lugn och kort runda idag, måste vila mig lite så jag klarar träningen på lördag!!


Måste bara visa hur det ser ut vissa dagar när jag jobbar ; )



Inte alla som har en fot på sitt skrivbord, ha ha!


Andra dagar ser det ut så här *fniss*



 
 
Ingen bild

Erica

3 juni 2009 07:28

Ha ha Nattis... jag tycker minsann att jag känner igen den där grisen... :)

 
Jessica

Jessica

3 juni 2009 09:46

Haha, den där lilla grisen var ju bara för söt! =) Är han stand in när du behöver en paus kanske?? ; )

Kram kram

http://dromdansaren.blogg.se

 
Johanna

Johanna

3 juni 2009 12:07

Fyllevägen??? Är det mycket fulla människor som går på den eller vaddå??? :-))

http://medryttare.bloggspace.se

 
Moa

Moa

3 juni 2009 12:23

På tal om nypon:) Vi ger det grovmalda nyponen för att det är lättare att blanda i maten då det inte är lika "flygigt" som pulvret. Och det stämmer, man måste ge 5 mått av det som är i (Calle väger 526 kg), dessutom ska du första 2 veckorna ge dubbel dos vilket innebär 10 sånna. Jag ger mitt i betforen och då blöter jag betfor i en hink, lägger in det i krubban, på med nypon på med krafft och blandar. Då äter Calle sitt annars är han myckte skeptisk till att äta:P Jag tror att det räcker ungefär 1,5-2 månader när han fått normal dos. Nypon är från början framtaget till människor och denna produkt är framtagen just för människor men det skiljer sig inget från den jag först köpte som var gjord för hästar. Det som skillde var priset, ´1,5 kg för häst kostade 700 kr tror jag! Så på TA är det väldigt billigt.
Jag rekomenderar verkligen nypon för jag tycker att Calles ben är mycket finare men ska utvärdera när jag gett det längre och varit hos veterinären för att kolla dom något utslitna benen:) Hoppas detta var till någon hjälp:) Har du fler frågor så är det bara att höra av dig// Nyponfantasten Moa:P

http://moazalar.blogg.se

 
Aramis

Aramis

3 juni 2009 14:35

Nämen huuu :-/ Vilket lurendrejeri - billigare köpa Ekströms då ju *asg* :-o söötaste grisen förresten :) Undrar också, precis som Johanna, var kommer namnet Fyllevägen från :o) Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

3 juni 2009 23:31

Ja, det borde du göra, Erica. Ni bor väl ihop, hi hi
Tack för trevligt lunchsällskap idag, kram!

____________________________

Ja, vilken idé Jessica. Jag kanske kan ringa in Herr Gris när det kör ihop sig! kram

____________________________

Johanna, jag vet faktiskt inte varför den kallas för Fyllevägen, får nog fråga någon inföding : )

____________________________

Tack Moa, nu blev jag lite klokare!

____________________________

Ja, Aramis. Lite lurendrejeri är det allt.
Återkommer med Fyllevägs info : )
Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards