Direktlänk till inlägg 2 augusti 2009

Körlektion nr 2

Av Natalja - 2 augusti 2009 18:46

Vissa hästar får vila efter tävling.... inte min Brune!!

Istället har han fått gör det han gillar bäst : )

Jag har efter många år tillsammans med Latin (ja, vi är faktiskt inne på vårt 13:e år ihop) lärt mig att han INTE bör vila dagen efter tex träning eller träning. Det gör bara att han blir mer stel! Skritt kan fungera men den bästa medicinen mot eventuell träningsvärk är mer jobb.


Jag gick upp med tuppen och åkte till stallet för att morgonfodra och släppa ut djuren. Tänkte att Latin kunde få gå en stund i hagen innan vi körde. Han var ju som en sågbock att leda ut igår och är förmodligen inte bättre idag, tänke jag.

Han gick sakta men var inte lika stel som igår. Tävlingen (eller andra framridningen rättare sagt) gav lite effekt : )

Hann med att koppla släpet, packa selen och min nya långa pisk, mocka, slänga in 2 schabrak i tvättmaskinen, fylla på vatten och packa hö. Ja, det tog inte många sekunder för Latin hade inte ätit upp mycket från gårdagens kvällsmat. Gräset är väl så mycket godare, gissar jag!


Gick ut för att hämta mitt djur och självklart går dom läääängst bort i hagen. Han följer med lite motvilligt men när jag viskar att vi ska till Christina stegar han på lite bättre : ) Antingen förstod han vad jag sa, eller så ökade han för att Ture gick honom i bakhaserna!

In och borstade Tiinen. Igår var han så blank och fin, nu var han svart av torv och hade kissefläck på ena låret : /

Lindade benen och la på BoT över manke och sadelläget. Sen gick vi ut och han knatade som vanligt snällt in i släpet och jag stängde bakom honom.

Så duktig har han varit sen han var 3 år, men han hade en trots period som 2 åring. Han kastade sig ut en gång och jag slog sönder pannan i bommen. Det blödde och jag höll på att svimma, nä inte för smällen eller att det rann ut för mycket blod... utan för att jag trodde hjärnan skulle rinna ut (det gjorde den inte!)

Efter det kom han på att man inte behöver gå in om man inte vill. Han var inte rädd utan bara en dum och trotsig. Min dåvarande tränare löste det genom att fästa två elband (de tjockaste) på var sin sida. Sen ställde vi Latin mellan, framför lemmen. Höjde banden och ingen häst vill väl ha ett vitt elband i rumpan (även om det inte är el i) så Latin gick in!! Sen räckte det att ta fram dom, eller en longerlina om han funderade på att stanna.

Nu går han alltid in själv : )


Vi landade i skogen (Fjärdsjömåla) strax innan 10. Hade hoppats på att se vargen på vägen men var tydligen redan i Jämjö, på väg mot Torhamn. Trevligt med en egen Blekinge-Varg!


Latin kände sig hemma denna gången. Han hade ju gjort det här förr liksom. Stog nästan helt still när jag spände för honom. Ja han tog några smygsteg, tror han var ivrig att komma iväg. När alla remmar var på plats och alla passagera ombord, körde vi grusvägen bort till Hembygdsgårdens parkering. Pisken var i perfekt längd men sista flärpen (eller vad den kan tänkas heta) är lite sladdrig, undra om man kan stärka den med sånt som man använde förr och stärkte kragar, eller bara doppa den i sockerlösning. Det brukar ju få saker att styvna ganska bra när det torkar.


Christina placerade ut konerna, och vi började trava fram. Latin gick direkt bättre än sist och visade inga knackiga framben i svängarna (som han gjorde igår på tävlingsbanan) Vi svängde och vände och svängde lite till. Han gick kanon och jag hade en härlig kontakt med honom genom tömmarna. Det var inga äggvolter och jag körde bara omkull 2 koner den här gången (rätta mig om jag har fel Christina) När den gamla övningen satt som rinnande vatten, testade vi galopp. Han fattade höger på momangen och gick i en mycket trevlig form. Höll en fin galopp med lugna jämna språng. Jag la inga volter i galopp, tyckte det var aningens för svårt. Vänster galopp gick lika bra men startsträckan var lite längre.


Det vi idag hade svårast med av avsaktingarna och halt. Latin lägger in handbromsen och tvärnitar. Som Christina sa "-Hade det suttit ett brudpar där bak så hade dom satt champanjen i halsen!" Jag tänkte "ägg i baksätet" men dom blev bara äggröra : )

Det fick vi i hemläxa till nästa gång, annars vi MYCKET beröm!! Ja, Latin kan ju det här å jag börjar lära mig ; )

Efter 45 minuter på parkeringen körde vi hemåt. Latin visade då inga tecken på att vara trött men de sista varven runt konerna ville han gå i en alldeles för låg form. Han hamnade då på bogarna och blev genast rak i frambenen och jätteknackig!!


Lyckliga Latin stannade på gårdsplanen och sträckte på sig! Svampade av honom innan han gick in i släpet och vi vände hemåt.


Väl hemma stegade han ut till Ture med långa kliv. Genast började han smaska på det goda gröna gräset.

Jag plockad iordning allt och hade så pass mycket ork och energi kvar att jag mockade ut 3 kärror skit ur hagen. Inkomster ger utgifter kan man säga.


Eftersom jag inte hade någon lillebror med mig idag så blev det inga kort.

Måste ändå lägga in denna bilden från förra gången för att visa hur det INTE såg ut idag : )

(en alldeles rak häst i en öppen form plus en mycket spänd kusk)



Idag var han istället som en geleråtta att köra, så mjuk och lätt att ställa / böja! 


Inatt sover vi gott, båda två!



 
 
Ingen bild

Christina

3 augusti 2009 06:05

HELT FEL, NATALJA!
Du körde bara ner 1 kon......
och över 2 som inte föll.....
Deteljer, detaljer...
Det var verkligen ett nytt ekipage som körde, mjuka och fina BÅDA TVÅ!
Det märks att ni båda har gjort hemläxan!
/ Christina

 
Aramis

Aramis

3 augusti 2009 11:47

Så roligt att Latin får dra vagn :o) Det verkar han trivas med :) Ps - SÅ KLART vi ska ses! Kom ner hit på semestern vet jag ;) Jag har ju två hästar! Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

3 augusti 2009 23:33

Oj oj oj, var det bara EN kon som föll! Det måste vara världsrekord (eller kanske Natalja rekord : )
Vi tränar vidare inför körlektion nr 3
Ha det bäst, Christina!

____________________________

Han ÄLSKAR att vara framför vagnen! Nje, OM jag kommer till dig vågar jag nog inte klättra upp på någon av dina vilda pojkar, jag åker ju så lätt i backen ; ) Hi hi.
Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards