Direktlänk till inlägg 11 november 2009

Lille Skutt

Av Natalja - 11 november 2009 22:50

Dagens ridpass kan delas in i fyra delar.

Den första kvarten (skrittade bara) gick kanonbra. Han var framåt och väldigt fin i munnen. Lyssnade bra på mina hjälper och var arbetsvillig. Jag satt och log och var så nöjd med min nya lätta häst. Han var lätt att ställa och böja åt alla håll och kanter. Inget motstånd någonstans... Här skulle jag ha nöjt mig och skrittat ner från ridbanan.


Den andra kvarten flöt inte lika smärtfritt. Jag började trava och fick bra håll på yttersidan. Mina händer hade frysit till is så det var lite jobbigt att hålla i tyglarna. Precis som i måndags hade jag väldigt svårt att få fram honom när han travade. Det går liksom in slowmotion och han drar mig framåt för att jag ska komma ur balans och lätta ur sadeln. Ställde igenom honom ordentligt och han skuttade ett par gånger när jag kom åt honom på riktigt. Började galoppera tidigt eftersom traven kändes seg och jag inte lyckades lösa problemet. Bra galopp, lite raka ben bara. Fick inte riktigt honom att sätta sig och böja i haserna.

Till hjälp la jag spöet på ytterbog och petade lite för att få in den bogen och korta yttersidan. Han frustade och galopperade på bra framåt. Bra tänkte jag och började samla galoppen lite. Det ville inte Latin som började gå på tvären i stället. Å så kom det ett par skutt...

Det kändes som han visade sitt missnöje över att jag faktiskt lyckades knyckla ihop honom och formen började bli fin fin. Vi verkar inte ha samma åsikt om det här med att gå i form och bära sig själv.


Tredje kvarten av ridpasset gick riktigt illa!!

Jag började bli desperat över att traven inte fungerade plus att han hade pressat fram sadeln att jag nästan satt på halsen. Spöet gjorde minsann ingen nytta alls, det lät bara men han kände inget!

Jag gjorde halt. Tog av ländtäcket och flyttade bak sadeln. Sen satt jag upp och Mr Tiin bler dö-sur. Nu kom jag åt honom än mer när spöet kunde uppmana bakbenen att böjra trampa under sig ännu mer... När han stannade och tjurade, petade jag med spöet precis bakom skänkeln. Det gick en tre-fyra gånger, sen ansåg Latin att det räckte.

Han började skutta å hoppa och skutta... som en kanin eller nått!!! Jag höll mig lugn och förskte sitta kvar, i min enfald trodde jag att allt bara skulle gå bättre om jag tog bort stiglädrerna.

Ju mer jag sa till honom, ju mer skuttade han. Det började likna riktigta stegringar och mitt tålamod började tryta.

Morrade lite på honom och försökte komma på en lösning. ALLT jag hade gjort hittills fungerade inte alls.

Då gav jag långa tyglar och höll mig ner i sadeln med tant-handtaget.

DET hjälpte!!


Sista kvarten på passet var helt ok. Så länge jag satt tungt i sadeln så gick han. Började plocka upp tyglarna och samla formen lite. Väntade på ett jätteskutt men inte då. Han gick så bra, lite lägre i form än vad jag hade önskat men men... han skuttade inte i alla fall.


Så frågan är ju då.... Blir han arg för att jag gör rätt  eller blir han arg för att jag INTE kan!!

Känner att mina hjälper blir för starka och jag blir för hårdhänt och "yvig i mina rörelser.

Ibland gör jag FÖR mycket å ibland ingenting... har svårt med tajmingen..

Halvbra musik blir ju inte bättre för att man har på högsta volymen... men hur "sänker" jag mig?? 


upp med huvudet  

 
 
camilla

camilla

12 november 2009 12:07

Kan det vara så att han har träningsvärk?

Sedan kan nosgrimman ställa till mer än man tror. Jag glömmer aldrig när jag provade pullargrimma på Aniara :-) (varför jag nu skulle ha på en sådan kan man ju fråga sig) men iaf hon vägrade att ta ett steg framåt i traven.

http://scilla-mittimittliv.blogspot.com

 
sofi

sofi

12 november 2009 17:23

Min Skutt reagerar väldigt mycket på nosgrimma. Så kanske det är det som strular. Själv så har jag gjort mitt sista inlägg som bloggare hos Ystads Allehanda. Men jag kommer att fortsätta att följa din blogg, då bara som Sofi =)

http://blogg.ystadsallehanda.se/hastbloggen

 
Aramis

Aramis

12 november 2009 22:22

Hmmm... Hoppas att det går bättre idag! Kanske han har träningsvärk? Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

12 november 2009 23:09

Camilla: Nja, det kan nog vara lite träningsvärk. Jag tror han mest är arg för att jag kommer åt honom och att han måste jobba... Det är ju jobbigt : )
Nosgrimman är han egentligen van vid, tävlade nästan bara på remont förra året så det är ingen "nyhet" direkt.

Sofi: Ingen mer Blogg? Va tråkigt : ( Hoppas du får abstinens och startar en ny blogg ; ) Det är ju spännande att följa dig som hoppryttare!

Aramis: Lite mör i kroppen å lite arg för att behöva arbeta... det går över innan han gifter sig, ha ha!!
Å han gick MYCKET bättre idag : )
kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards