Direktlänk till inlägg 6 juni 2010

Träningen

Av Natalja - 6 juni 2010 21:56

Å nu lite allvar....

Gårdagens träning gav mig en riktig aha-upplevelse. Synd bara att jag inte fick den redan för 10 år sen.


När jag hade värmt upp, var både jag och Latin genomsvettigt i det varma ridhuset. Han kändes mycket bättre än i torsdags men det var mycket motstånd och han var tung att ratta omkring.

Jag började träningen med att berätta hur det gått på Öland (54 % dög inte   ) och hur hemskt allt hade känts i torsdags.

Vi var båda eniga om att vi måste få ordning på traven. Galoppen har kommit så pass långt så den "kan vi leva med" ett tag.


Jag kortade upp tyglarna och kom fram i trav. Hann bara trava ett halvt varv innan Helena stoppade mig och sa att jag drog för mycket i tyglarna, jag kom inte ner i sadeln och jag spände mig ÖVERALLT!!

Alla rörelser och hjälper var hårda och mekaniska, ingen känsla eller tajming.


Vi fick göra halt och lägga upp stigbyglarna. Sen började det...

Jag fick inte hålla i mig i tyglarna, jag skulle ta ner axlarna och lyfta knäna för att komma ner och känna sittbenen.

Ja, det var det jag gjorde hela träningen för det ville liksom inte fastna i mig. Minst lilla skänkelrörelse gjorde att jag spände axlarna eller rörde på armarna. Jag kunde inte dela mina rörelser och ta en sak i sänder.

När jag väl började slappna av, komma ner i sadeln och inte höll i mig i tyglarna, ja då blev Latin helt plötsligt en pigg och framför allt, en smidig häst. Han började röra ryggen och bogarna på ett mycket friare sätt.


Jag kunde sitta och prata utan bekymmer, inga spänningar (inte på fel ställe i alla fall) Andas gjorde jag och Latin gick som den kung!!

Vi fick pausa och smälta in innan vi tog ett sista ryck.

Då skulle jag samla honom men INTE som jag gärna gör, genom tygeln.

Nej, nu fick jag inte dra i munnen, utan samma mjuka fina kontakt med bettet som jag hade haft den senaste halvtimman.

Galopperade på en volt och dra på trissor, han spårade!!! Ingen vänster-rumpa som ramlade in. inget huvud på sne... bara en bärig och trevlig galopp.

Minskade volten och jag kunde helt plötsligt korta tyglarna för dom började bli långa. Han kortade sig FRIVILLIGT!!! Jag trodde inte det var sant!!

Jag fick nästan nypa mig i armen för att fatta det.


Hela tiden fick Helena tjata på mig att böja i knäna, sjunka ihop (göra sig liten i överkroppen) och ta ner axlarna. Just det där med att sjunka ihop fungerade mycket bättre än om någon säger = sträck på dig!

Jag blev rak och istället för att känna krampen i ländryggen så började magen få jobba istället, det kan ju inte vara fel va   


Jag red hela träningen utan stigbyglar och de sista serpentinerna jag gjorde var enastående. Nje, inte att jag red om 9o mässigt utan mer att han var så framför skänkel, bärig och enormt känslig att jag fick hålla tungan rätt i mun och koncentrera mig. Å han som normalt sett är dunderseg att svänga...

Tänk va så lite kan göra så mycket.
Det blev en lektion i avslappning och sitsträning och det var en nödvändig lektion för om jag inte kan sitta som jag ska... ja då fungerar ju ingenting annat heller, så det så!!!

Summan av kardemumman är att det var fel av mig att kalla Latin kräk och Åsna i torsdags.... den största åsnan var den som drog i tyglarna = JAG!

 
 
Ingen bild

Ulla

7 juni 2010 09:24

Tänk att fortfarande få såna Aha-upplevelser efter så många år! Det bekräftar ju att man aldrig blir fullärd inom ridning och det är väl underbart:-)! Nu ska du se att det lossnar ordentligt för er!

 
Ingen bild

Izza

7 juni 2010 12:41

Underbart med sådana pass!
Lycka när man känner att poletten trillar ner och man kan ta ett steg framåt, reflektera och bli bättre!
Det blir aldrig tråkigt att träna!!

 
Ingen bild

stephanie

7 juni 2010 20:23

hej.
har du en mail adress el facebook. såg att du haft en häst från Bröderna Nelson i småland.. jag har ett par ifrån dom nu,... KUL!

 
Ingen bild

stephanie

7 juni 2010 20:24

glömde att skriva att du kan maila mig på stephanieblomkvist@hotmail.com
el facebook: stephanie jessica blomkvist

 
rackemarie

rackemarie

8 juni 2010 11:38

Bra tips att sjunka ihop istället för att sträcka. Ska jag testa som också har problem med spänningar och gärna rider med för mkt hand

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

8 juni 2010 23:22

Tack alla för era kommentarer.
Att man hela tiden lär sig något nytt är ju en av anledningarna till att dressyr är så intressant.
Man lär så länge man lever : )

Rackemarie: Min tränare är toppen med att komma med tips hur man lättare förstår och kan ändra på sin sits. Jag fick även tipset att rida med knäna "först". Det gjorde underverk i traven!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards