Direktlänk till inlägg 2 juli 2010

Vilken sommarkväll!

Av Natalja - 2 juli 2010 23:28

Äntligen fredag!! Det ska bli såååå skönt med helg efter en lång och stressig arbetsvecka. Det är så avkopplande att åka ut till stallet och glömma allt kontorsarbete, telefoner och fakturor   


Jag var väldigt nyfiken på att se hur Latin rörde sig idag. Har inte fått någon lägesrapport från i morse men i morgon är det jag som släpper ut så då kan jag kolla det själv. Han kom med raska jämna steg i hagen och såg fin ut!


Det blev en snabbmassage runt vänster bog även idag. Han kändes bättre och reagerade inte lika mycket. Bra! Men när jag hade sadlat honom honom och skulle led ut honom, var han förlamad igen   

Han hade svårt att bara ta sig ner för trösklen... Sån var han inte igår och nu hade jag inte ens spänt sadelgjorden. Det gjorde jag inte heller utan promenerade med honom en bit istället. Det behövdes inte många steg för att värma upp honom och sen gick han på utan bekymmer.


Innan uppstigning. Stoppade in kandarstången i munnen idag, utan bridongbett. Tänkte jag kunde bli lite hjälpt av den för att få lite form på honom utan att behöva kämpa så.


  


Idag var vi ett stort gäng som gav oss ut i skogen. Det var jag och Latin, Bella och Malin, sen var det Olle, Sven, Patrik, Berra, Karin, Svea, Lisa, Fredrik och ca 238 andra flugor. Ja, jag minns inte riktigt vad alla hette men de var envisa och rätt irriterande att ha med sig på ridturen.


Vi skrittade en bra bit tills vi kom in i skogen. Eftersom det inte har regnat på ganska länge är ju grusvägarna hur hårda som helst. Inne i skogen på stigarna är det lite svikt i marken fortfarande. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta av traven. Gissade att den skulle vara ganska stel eftersom han inte är riden på en vecka. Han brukar ju stelna till snabbt när han inte rids.

Tryckte på honom för att inte hamna i undertempo och visst var han ganska stel men inte alls så illa som jag hade kunnat tänka mig!!!

Han var väldigt rak i sidorna och halsen var nog gjord av betong. Jag brydde mig inte om formen så mycket mer än att han skulle vara framme och ta in nosen en aning. Vill inte att han ska bli framtung och gå på bogarna eller ha huvut rätt upp (fast det tror jag är en fysisk omöjlighet för Latin   )

Han gick bra på kandarstången, den gav mig lite hävstång men eftersom jag var mjuk och försiktig i handen tyckte han inte att den var för skarp.


Efter en skrittpaus testade vi att galoppera lite. Höger var fin, aningens låg i formen men mjuk och framåt. Vänster däremot var lite knackig och han satte in rumpan åt vänster.


Så kom vi fram till Medelhavet och vi passade på att fukta tassarna.


  


Latin passade även på att smaka på vattnet samtidigt som han grävde en grop.


  


Förmodligen smakade vattnet pecka för han körde upp mulen och flemade!


  


Vilken härlig sommarkväll!! Solen var på väg bakom trädtopparna.

Latin spanade på ett par sjöfåglar längre bort.


  


Lite då och då kelade han med flickvännen (som varje gång var tvungen att pipa)


        


Lilla Bella Bus


  


Latin lärde henne att gräva i vattnet och smaka lite på det. Hon tyckte också att det smakade illa, ha ha så även hon satte upp mulen och flemade!


  


  


  


  


Slängde ett öga på klockan och den hade redan hunnit bli 21!! Konstigt, man glömmer liksom bort tiden när det är soligt och varmt långt in på kvällen.

Vi vände på klacken och red hemåt.


Latin kändes ok hela vägen hem. Vi avslutade med en lång skritt. Jag funderade lite på det där med sadeln, kan den störa på något vis? Ska testa att rida i ett vidare järn och se om det är någon skillnad.


Ja, förresten. Jag red utan sporrar och spö idag och vi tog oss framåt i alla fall!! Det är ett friskhetstecken med STORA bokstäver!


Trevlig Helg!

 
 
Ingen bild

I

3 juli 2010 09:03

Oj, vilket framsteg tt kunna rida utan spö och sporrar och få hästen att gå fram! att dessutom plocka in en kandarstång "för att få hästen lite i form"? Jag tycker att du är ute och cyklar, Natlaja! I dubbel bemärkelse.

 
Aramis - En dressyrblogg

Aramis - En dressyrblogg

3 juli 2010 11:05

WOW vilka URMYSIGA bilder! Ni ser verkligen ut att ha haft en helt underbar kväll! Suck, vill också kunna rida vid en sjö i en skog :o( Kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

3 juli 2010 11:58

I: Cyklar? Tycker du det? Du är så välkommen att komma och visa hur jag ska rida min häst! Som jag har skrivit tidigare är jag öppen för alla idéer och förslag.
Du har tydligen inte hängt med i Latins liv de senaste åren. För i så fall borde du veta att han gått från en seg betongklump till en ridbar dressyrhäst.
Erlichian ställer till mycket bekymmer, inte bara för mig utan även många andra hästägare.
Jag gissar att du tillhör den skaran som tycker att jag ska byta häst.
Men vem ska då ta hand om Latins bekymmer? Ska jag bara låta honom stå i en hagen och inte göra någonting, mår han bättre av det? Eller helt enkelt bara avliva honom, då är ju alla bekymmer borta....

Utveckla gärna dina tankar så jag försår hur du resonerar?
Tycker inte att jag behöver be om ursäkt för att jag kämpar med en häst som ena dagen är pigg och frammåt, andra dagar knapps svängbar.
Det är inte en dans på rosor, vill jag lova. Självklart skulle jag också vilja ha en frisk häst men jag föredrar faktiskt Latin.
14 år har han överlevt i mitt sällskap... ; )

Aramis: Det var verkligen en urhärlig kvällsritt!! Både hästarna och vi uppskattade kvällsdoppen : )
Ja, Blekinges natur är underbar! Men du, skåne har sin charm också. Kram kram

 
Ingen bild

I

4 juli 2010 15:46

En öm tå? Jag menade att det verkar onaturligt att behöva rida din häst med så "hårda" medel som stång och sporrar. Jag tror definitivt inte att jag rider Latin bättre än du. Att avliva låter väldigt drastiskt, men kanske ett beslut som du någon gång måste ta. Det är vår viktigaste uppgift som djurägare att sätta våra djurs välmående och hälsa i första rummet. Hur Latin mår, är det bara du som vet bäst med tanke på hans oerhörda "komplexitet". Jag beundrar din kamp, fler skulle ha lite av den egenskapen och kämparglöden för sina fyrbenta vänner, men du frågade indirekt om en åsikt och min är att jag tycker att en häst som ska ridas inte ska behöva bli ihopformad av enbart ett stångbett och med långa sporrars frest. DET behovet borde väl vara ett tecken om något på att det är galet med honom... Frågan är vad Latin lider minst av och det har inte jag svaret på.

 
Ingen bild

Natalja

4 juli 2010 18:44

I: Inga ömma tår här inte ; )

Jag är helt med på din linje att man inte ska behöva rida med sporrar och stång för att få hästen att gå framåt på tygeln.

Latin var en en lat och ganska slö häst redan från början. Medans hans jämnåriga kompisar galopperade försökte jag fortfarande få honom att trava :P
När han som 5 åring belv dålig av Erlichias blev han ÄNNU slöare. Som 6 årig var han oerhört jobbig att rida för man fick driva honom framåt i varje steg i alla gångarter.

Sen är han inte dum heller, han vet när jag har ett spö i handen och jag behöver sällan/aldrig använda det. Men har jag det inte... ja då segar han. Likadant med sporrar, jag sitter inte och nöter dem i sidorna på honom (även om det kan se ut så eftersom jag inte kan hålla mina spagettiben stilla när jag sitter ner i trav)

Det låter kanske som om jag bara försöker göra det enkelt för mig själv men faktum är ju att om jag sitta mer still och rida med en mjuk kontakt med munnen och använda små hjälper med mina skänklar, då blir det 100 gånger bekvämare för honom än om jag hela tiden måste kämpa och klämma. Likadant är det med bettet. Han har i perioder varit så tung att jag säkerligen haft 2 ton i handen. I många år har jag försökt lära mig rida honom utan att bära omkring honom, för det är precis vad jag har gjort i alla år.
Det är inte speciellt ofta jag rider på stången, för det mesta går han på ett ihåligt 2 delat tränsbett.

Mitt mål är ju faktiskt att kunna rida honom utan spö och sporrar på vanligt bett... .och ibland går det riktigt bra : )

Jag tackar för intressanta tankar, det är lätt att bli hemmablind. Den dagen jag ser att Latin lider av min ridning så lovar jag att låta bli.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards