Direktlänk till inlägg 7 maj 2009

Massage x 2

Av Natalja - 7 maj 2009 22:23

Strax efter frukost hoppade jag bort till Bredgatan för att få en välbehövlig massage. Trodde att det skulle vara ett katastrofområde i nacke och axlar nu efter allt kryckhoppande och stillastittande... men å va jag hade fel.

Visst att jag var lite spänd men det släppte så fint. Jag var helt jämn och det onda i nacke och hals var helt borta!! Tänk att en bruten fot har något gott att ge.

Jag hade muskat mig bra utan att få spänningar. Förra gången blev jag rekomenderad att byta sovställning. Har alltid somnat på magen med huvudet till höger... då somnar jag på 3 sekunder å det är såååå sköööönt, men det är inte alls nyttigt för kroppen. Om jag sover så ett par timmar blir allt väldigt snett.

Har inte somnat på magen en enda gång sen sist och det har gett resultat. Tänk att det går att ända på 30 åriga gamla vanor!


Med mig till stallet hade jag en påsen med 1 kg torkad djävulsklorot. Eftersom Latin rörde sig som en vandrande pinne igår så tänkte jag att nu är det ett perfekt tillfälle att testa denna ört.


Har även pratat med Hovis idag, nu har det gått 8 veckor och det är dax för nya dojjor. Latin ska få bakskor igen så han inte blir öm när vi ger oss ut på grusvägarna igen. På fredag nästa vecka kommer han, egentligen en vecka för sent men skorna var inte så slitna (märkligt!!?! *not*) och hovarna har inte växt speciellt mycket, så han kan utan problem gå över tiden en vecka.


Fick hjälp med att ta in Tiinen, han hade rullat sig lite idag också men jag brydde mig inte om att borsta. Tänkte försöka massera honom istället.

Ställde kryckorna utanför boxen och hoppade in till Latin.


Började med hans vänstra sida. Svårt att beskriva hur han kändes, han var mjuk men spände emot när jag gick lite djupare i musklerna. Ryggen var mjukast och rumpan var stum. Finast var han över bogarna och manken såg lite omusklad ut.

Gjorde ett försök att fota lite men det var inte lätt att visa massagegreppen och hålla i kameran samtidigt : o


Först ett bildbevis på att det faktiskt finns lite vinterpäls kvar.



Sen en bild på bakbenen. Dom ser kanske helt normala ut och det är dom också, men Latin har i hela sitt liv varit ganska tjock i bakbenen. Nu är dom så smala och fina. Om det beror på att han är barfota eller om det är för han får mindre kraftfoder, det vet jag inte. Hovis trodde det var kraftfodret. Vi får väl se om det blir någon skillnad sen när han får på skorna igen.



När jag masserar området runt manken och överdelen av bogbladen, sänker Latin huvudet och får en lååång överläpp. Kan tänka mig att en sån häst som han, lite lång i kroppen och som lätt hamnar på bogarna, har massor av spänningar just där.



Ryggen där sadeln normalt ligger, är en svag länk på Latin. Han har en lång länd och blir lätt "låst" där när man rider. Ofta spänner han emot här när jag masserar men idag gjorde han inte det. Det beror väl på att han inte har använt dessa muskler på över en månad. Sen jag bytte till en luftstoppad sadel ( som jag från början var väldigt anti mot ) har han blivit mycket bättre i ryggmusklaturen. Förr kunde han kännas som ett ek-plank.



Rumpan var också oanvänd. Annars när jag sätter fingrarna mot musklerna, reagerar han mycket starkt och höjer ryggen, men nu gungade han bara med och njöt. Rumpan har varit på semester, dax att ta den tillbaka till arbetslivet : )



Jag väntade med hals och nacke till sist, för jag visste att det skulle finnas bekymmer där. Jag såg det igår när jag försökte longera honom.

Titta på halsen här... ser du konturerna av spända muskler mitt på halsen?



Värmde och mjukade upp halsen med stora drag med handloben. Han känner så väl igen det här och slappnar av så bra. när han känns mjuk så känner jag längst mankammen vart han är mest spänd. Jag kommer till mitten av halsen, där spänner han emot.



Använder mig av fingertopparna och kör lite pressur på de spända punkterna. Först spänner han emot men släpper efter lite efter hand.

Musklerna låter mig komma ganska djupt, han har nog inte haft det här så länge, kanske busat med Ture i hagen och "munnhuggts"



När det börjar släppa så blir han så avslappnad. Han somnar nästan...



Sen har jag bara sista biten kvar, nacken och området bakom öronen.

Där sitter det oftast en massa spänningar. Jag knådar och värmer, får ta det lite piano till en början för att han inte bara ska spänna emot, sen kan jag ta i mer och mer.



Hittar en riktig AJ punkt!!! Nu ser han inte lika avslappnad ut längre!!



Efter lite till pressur avslutar vi med avslappnande öron och pannmassage. Det gillade han inte alls från början men jag har "tvångs-masserat" öronen ett par gånger och nu älskar han det!!


Han var inte ren min lilla Bruna, jag var helt dammig och alldeles svart om händerna när jag var klar. Borstade av honom, la på täcket och sa god natt.

I vanliga fall vill jag att ha rör sig lite efter massagen, det hjälper till att få bort slaggprodukter, men idag skippade vi den promenaden. Han hade bara fått gå så sakta brevid sin halte matte att han hade somnat!!




 
 
Aramis

Aramis

8 maj 2009 21:14

Så fiiin han är din Latin :) Och så roligt att följa med på massagekurs! Man lär sig något nytt varje dag :) Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

9 maj 2009 14:33

Vilka superduperfina bilder från massagen, på en njutande häst och på spända muskler (halsen) Lyckost Latin som har en masserande matte!!!!!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

10 maj 2009 00:08

Taaack, Aramis!! Det blir mer massage framöver. Lika nyttigt för alla : ) Kramis

____________________________

Det var för Latins skull jag gick massageutbildningen och den har varit väldigt välbehövlig! Vågar inte ens tänka på hur han hade varit utan regelbunden massage : /

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards