Direktlänk till inlägg 10 maj 2009

Bakis?

Av Natalja - 10 maj 2009 22:19

Ju roligare man har kvällen innan... ju sämre mår man dagen efter.

OM man har varit ute och festat kanske, men jag var ju bara på en lokal dressyrtävling!!!


Vaknade med lite huvudvärk och tog en Ipren efter frukost. La mig i soffan och där stannade jag hela dagen. Runt middag var huvudvärken olidlig och jag mådde riktigt illa. Slumrade och sov till kvällen.. ja klockan var halv sju när jag vaknade! Tror jag åkte på ett regält migränanfall. Det är inte ofta jag får migrän, vart 3:e år eller nått, men när jag får det blir jag helt utslagen. Sömn är det enda som hjälper och när jag kom upp ur soffan mådde jag något bättre. Lyckades få i mig lite middag innan jag masade mig iväg till stallet.


Hade tänkt att longera Latin idag också men jag klarade knappt att mocka, jag blev helt slut av ingenting så det blev ett kort stallbesök.


Planen var alltså att longera Latin i kapson med chambon.

Jag har dammat av min gamle "hoppbok".



Nu tror ni att jag har blivit helt tokig!! Det är ju en dressyrhäst jag har,

men detta är en oerhört välskriven bok som innerhåller mängder av tips.

Har också sökt info på internet hur man bäst jobbar hästen i lina. Longering är inget vi normalt anväder oss av men just nu är det ju den enda form av motion som jag kan ge Latin.


En häst som är bygd som min Brune, lågt ansatt hals, korta framben och en låååång rygg, måste man få igång bakbenen på för att den inte ska hamna på bogarna. Vanliga inspänningstyglar fäller bara ner huvudet på honom.

Chambonen tvingar inte ner huvudet på något vis utan är mer en fingervisning hur hästen ska jobba.


Boken visar med bilder hur den fungerar.






Det svåra för mig blir att driva Latin men som det också står i boken:

"Under longeringen ska man göra så många övergångar som möjligt från skritt till trav och från trav till skritt. Ett monotomt springande runt i en volt gör på sin höjd hästen trött, men inte smidig och elastiskt som vid ett ständigt byte av gångarter."


"Tempot får inte vara för snabbt i trav utan taktmässigt och energiskt. Samma sak gäller för galoppen, där ska man nöja sig med högst två - tre varv."


Även om detta är riktat till en oinriden unghäst så tror jag det kan vara nyttigt för Latin. Jag hoppas även att det blir ett bra sätt att börja sätta igång honom på. En Chambon trycker aldrig på hästens laner, det är också ett plus nu när jag försöker få Latin att bli mjukare i munnen, därför tänkte jag sätta longerlinan i kapsonen så jag inte håller honom i munnen.


Återkommer med fler bra tips från den här innehållsrika boken!

 
 
Ingen bild

Åsa

11 maj 2009 13:22

Hejsan!
Det är en kanon bok :-)

Japp är painten hon är betäckt med :-)
Sååå roligt!

Ha det bäst!!
Stor kram
Åsa och Loki

 
Aramis

Aramis

11 maj 2009 20:59

Åh vilka bra och trevliga tips! Ser fram emot fler tips :) Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

11 maj 2009 22:53

Åh va spännande Åsa!! Undra vad det blir för ett liten busfrö denna gången?

Håller tummarna för Loki på onsdag!

Många Kramar

____________________________

Lovar Aramis, det kommer fler nyttiga tips!
Kramis

 
Gitte

Gitte

13 maj 2009 15:28

Åh, nostalgi. Den boken fick jag som tack för ned- och uppvarvning av en tävlingshäst en härlig sommar för länge länge sedan när jag var hästskötare åt just hopphästar. Den är tummad och kantstött efter alla år. Men precis som du säger fortfarande enormt läsvärd. En klassiker!

http://www.nissebus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards