Direktlänk till inlägg 13 maj 2009

Pest eller kolera

Av Natalja - 13 maj 2009 22:08

Ååååh vilken komplicerad häst jag har!!

Så fort jag tror att jag kommit på en lösning, så dyker det upp något annat problem.

Det är som att äta en medicin och få biverkningar....


Tyckte det var en toppenbra idé att ta av Latins bakskor när han ändå skulle vila och låta fossingarna få andas och känna närheten till marken. Han har varit superfin i benen och allt har sett bra ut.... tills jag blev så pass stabil på ett ben att jag kunde lyfta fötterna (förra veckan) och se hur de såg ut undertill.

Då ser det inte lika bra ut... jag ringde, nä förresten, Hovis ringde mig : )

och jag bokade en tid för skoning.


Idag tyckte jag att dom såg ännu värre ut!!


Höger tass


Vänster tass... värre än höger : (


Så vad ska man välja? Smala fina ben med bra cirkulation och trasiga fötter eller skor och tjocka ben? Pest eller kolera?


En annan liten detalj som passar in på ämnet är Chambonen.

Efter noga funderande så har jag kommit fram till att det är den enda hjälptygel som funkar på Latin MEN idag visar det sig att han blir dunderspänd i nacken av den. Han har inte varit så öm och spänd i nacken någongång innan. Vad ska jag välja... pest eller kolera?

Ska jag låta bli att jobba honom i lina på volt, för utan chambon går han som en kratta. Eller ska jag jobba vidare och sen försöka lösa nacken... vet inte om jag vågar det (gissar så här i efterhand att det var därför han skakade på huvudet igår för att få bort trycket, han kände obehag helt enkelt)


Massagen var väldigt välbehövlig, jag fick ta i regält! Hela nacken, halsen och manken var spänd. Ryggen öm och väldigt stum över rumpan. Ägnade lite extra tid på den där spända Triceps brachii. Oj, va det var stängigt och dant där inne.


Kan ni gissa vart det kändes värst?


Han slappnade inte av lika bra som han brukar. Tror hans kropp har fått en smärre chock. Först denna plötsliga vila, sen inga skor, mindre mat, ingen glykosamin och ett, två, tre så sätter vi igång å då ska kroppen gå på en volt i en korrekt form. Även om jag bara har jobbat honom ett par gånger i lina och bara korta stunder så var det nog för mycket för honom i alla fall. SÅ känslig är han... "tack vare" Erlichian!


Läste förresten på Bukefalos i en tråd om just Erlichias, där en anvädare skrev att det var en överdiagnostrerad sjukdom och att det inte finns någon kronisk variant... ( Läs här ) Det är TantEster som påstår detta medans Alexandra_W har en häst med liknande symton som Latin.

Ja, ibland kan man nästan fundera på om det inte är en "Galopprande djungelsjuka".


Hur som helst... i morgon ska jag ta Latin i linan igen men utan Chambonen.

Och vi ska nog hålla oss till skritt...


Får jag vara lite EGO ikväll och lägga in en bild på mig själv?

Jag hade ju såna funderingar på det här med hårfärg och frissyr. Nu STORMTRIVS jag i detta mörka korta : ) Var bara tvungen att fota håret!

Bonusroligt är Lexies lysande ögon i bakgrunden, hi hi

( å jag ser lite skev ut *fniss* )




 
 
ylle

ylle

14 maj 2009 06:35

Å Natalja, om jag ser rätt på bilderna så ser det ut som om hovkanterna har havererat? Min teori är att bakhovarna skulle ha verkats ner mer när han blev barfota så att kanterna inte var så höga. Om det var länge sedan han gick barfota så orkar bakhovarna inte hålla ihop när de blir utan stödet från skorna. Det tar lång tid att få dem starka i sig själva. Så tråkigt! Alternativet är ju att verka ner honom ordentliget och speciellt runda kanterna och låta honom förbli barfota bak och stärka sina hovar. Det är många hästar som klarar det och hovarna brukar efter en tid bli bättre. För jag antar att det kommer att ta ett tag innan Du kan rida "på riktigt"?

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ylle

14 maj 2009 06:39

Vad gullig Du är i Din mörka frisyr! Det blev ju helt rätt! Får jag fortsätta mitt tyckande här så är jag personligen alltid rädd för att longera för ofta, för snävt och speciellt då inspänd och i trav. Men vad gör man när man är enfotad och VILL?

 
Jessica

Jessica

14 maj 2009 08:07

Jag tänkte på det där med longeringen... Har du provat med longergjord och inspänningstyglar (reglerbara med gummiring) som du spänner ganska långt ner på gjorden? Då blir det som en "yttertygel" som Latin kan börja söka sig till och om du spänner longerlinan först genom bettet och sedan till longgjorden så har du utmärkta möjligheter att böja igenom honom. Det har fungerat bra på alla mina hästar, fast jag har iofs aldrig haft någon med Latins åkomma... Bara ett tips! =)

Kram kram

http://dromdansaren.blogg.se

 
Karin

Karin

14 maj 2009 08:10

Hej gumman! Du skall få ett tips angående Chambonen – läste i ett tidigare inlägg att du hade spänt åt den osv. Jag tittade på de bilder du hade lagt ut och jag kan tycka att du skall länga ut den ett hål eller två, enligt vad jag lärt mig (och utövat) skall den sitta lite lösare än din. Kram.

http://timmerhus.blogspot.com

 
Ingen bild

Någon av dom där som heter Kenny

14 maj 2009 10:22

Oj fattade inte ett schmuck av vad du hade gjort med hästen men det såg ju bra ut...

Hey förresten du har inget sommarjobb jag kan få låna? ;) Alla är så fattiga här i Värnamo så ingen vill ha mig. :S

 
Aramis

Aramis

14 maj 2009 11:27

Isss... de där bakhovarna såg inte roliga ut! Blir nog bra med ett par skor där tror jag :) Jag skulle bara vilja instämma med föregående talara (nästan föregående). Jag kunde inte sagt det bättre själv :) Gör exakt samma när jag longerar mina hästar - spänn in dem på utsidan och låt den inspänningen (med gummiring) agera yttertygel, fäst longerlinan i bett via longergjordens inre ring (kan ju lätt variera höjd efter tycke och smak). Funkar kalasbra! Ja nu blev det ju bara en ren upprepning av Jessicas kommentar :o) Hi hi. Kram kram :)

http://aramise.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

14 maj 2009 15:52

Med en dåren envishet fortsätter jag att propagera för att dåliga hovar bör få en tids barfotagång, det håller ju även många hovslagare med om... ni kan tycka att jag är tjatig och dum men det gör inget. För sanningen är den att skor ofta bara döljer problemen som finns. Säg emot mig bara!!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards