Direktlänk till inlägg 9 mars 2010

Märkligt...

Av Natalja - 9 mars 2010 22:30

Om man bara skyndar sig så mycket det bara går det att komma till stallet innan det blir mörkt. Visserligen innebär det att man får äta samtidigt som man går på toa och byta om samtidigt som man rastar hundarna   


Jag började med att koppla på släpet och köra fram det innan jag packade hö och började ta in hästarna. Fick in Ture o Bella innan Malin dök upp och hjälpte till att ta in resten av flocken.

Lastade in prylarna i bilen och bjöd Latin på lite ljummet vatten. Han sörplade och hade inte allt lust att lämna sin box med hö. 


Snällt traskade han in i släpet trots att det hade hunnit bli mörkt.

Vägen till Orranäs är som en tvättbräda! Den är guppigare än guppigast så man kan inte köra speciellt fort när man har dyrbar last där bak.

Vi fick vara helt ensamma i ridhuset även i kväll!

Jag började ridpasset med att skritta igenom programmet. Eftersom ridhuset bara är 20x45 så blir vägarna aningens förkortade men det är bättre än inget.

Det är ett ganska logiskt program och jag tror inte att det blir så svårt att lära sig det.


Latin var rätt pigg idag men långsam i reaktionen. Kan det vara pga att jag lämnade spöet hemma och bara hade korta trubbiga sporrar???

Fick rida på honom ganska mycket i traven för han stod liksom emot en aning.

Lite rak i insidan i vänster varv så jag la ner honom i formen och försökte forma honom runt innerskänkeln. Det gick bra och han lossnade ganska snabbt.

När han fått lite fart i benen började jag rida öppna och sluta längst långsidorna. Bytte ofta varv och varierade tempot. Jag slogs av hur enkelt allt kändes, tjuvkikade i spegeln och tyckte det såg helt ok ut.


  

Red sluta på diagonalen och oj va han såg proffsig ut min lilla bruna   

Jag satt djupt i sadeln och hade låga händer men hade lite svårt att släppa benen och drog gärna upp hälarna istället för att lägga om vaden.

Pustade en stund i skritt innan galoppen.

Han blev mjuk och ganska liksidig efter travarbetet. Försökte göra halt och rygga ett par gånger för att få honom lite mer igång och snabbare i reaktionen, men det var svårt...


Galoppen började lite mesigt, han klev inte på som i söndags utan jag fick rida igång galoppen. När det var lite mer power i sprången red jag upp på medellinjen och gjorde ett enkelt byte, bytte varv och upprepade rörelsen ca 6-7 gånger. Red mot spegeln så jag kunde se hur mycket vi vinglade, he he

Han ville gärna ligga lite ner i hörnen och jag insåg att jag inte riktigt hade koll på hans yttersida. Red då förvänd galopp och fick ihop honom bättre.

Fick tänka på att rida istället för att bara åka, kände att det lätt blev lite "bekvämlighetsridning" från min sida. 


Ökade och minskade galoppen och gjorde ett byte, det blev inte rent så jag fortsatte inte med det utan fortsatte lite till och jobbade honom i den förvända galoppen. Jag försöker vara noga med att han ska kunna gå förvänd precis efter byte, så han inte hittar på att han ska byta själv eller något.


Pustade en lite stund igen och sen tänkte jag rida igenom programmet. Tänkte att det borde inte vara några problem eftersom allt hade fungerar oförskämt bra!


 Kortade tyglarna och fattade höger galopp. Genast rann han iväg och gapade. Jag gissar att jag använde mer hand än ben och blev stum i min sits.

Gjorde halten och fortsatte i trav. Red mellantraven i lättridning (jag har verkligen AP-svårt att sitta ner OCH få till någon längning) Sen var det öppna och han ville inte böja sig, gapade bara och tassade iväg i skänkelvikning.

Jag sög tag i innertygeln och la till innerskänkel, ingen reaktion...

Morrade till och han skärpte sig. Vände och började om från A. Nja, lite bättre blev det. Sen är det två halvvolter. Första till vänster gick bra men den till höger liknade ingenting. Han hackade, stannade upp och såg ut som en pensionerad mulåsna. Jag kickade till med de trubbiga sporrarna och fick en reaktion, galopp långsidan ner sen stannade jag. Bra att han reagerar och går framåt, full galopp kanske inte är den bästa lösningen. Han märkte i alla fall att hans matte var lite sur på honom och krävde mer jobb än innan.


Så om man ska få en 15 årig valack med taxben att jobba riktigt på dressyrbanan kan man tydligen inte bara åka omkring och dra lite i snörena.

Nä, man måste kräva 100 % uppmärksamhet och lydnad.

Efter tillsägelsen hade jag en lydig häst igen   Jag tror minsann att han är SPÖ-BEROENDE!!! För så här slöar han aldrig till så länge jag håller i ett spö, TROTS att jag knappt använder det..


Avslutade med lite trav i ett friskt tempo. Då svarade han fint och längde på stegen. Hur lång tid det än tar så SKA jag lära OSS mellantrav (gärna innan tävlingen)


Han såg allt lite trött ut !  


När jag hade plockat upp efter gödselspridaren och lastat in alla sakerna plus häst, körde jag hemåt. Först var jag lite missnöjd med ridningen, men när jag kommer hem till stallet har tankarna ändrats. NU är jag jättenöjd!!

Visst är det märkligt!




 
 
Ingen bild

Scilla

10 mars 2010 09:02

Om du kör Orranäsvägen så förstår jag att den är knölig. Men stora vägen dit är ju fin så om det inte är den vägen du tar så ta den nästa gång :-) (gick orranäsvägen i helgen och skulle aldrig våga mig in på den med transport :-)

 
Therre

Therre

10 mars 2010 14:53

Mellantrav är så svårt! Måste vara den svåraste delen i ett helt dressyrprogram ju!

Du är duktig du som tar tag i problemen direkt när han blir lam utan att bli helt skogstokig, det ska du ha eloge för :)
Sen kanske det var bra att ni red utan spö så han fick förstå att han ska lyssna på skänkeln.
Jag hoppas verkligen det går bra er tävling, ska bli så spännande tycker jag! (Även fast jag är flera flera mil ifrån :P)
Kram

http://therre.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

10 mars 2010 22:49

Scilla: Menar du vägen som enligt skyltarna heter "Orranärgata" så är det inte den jag kör. Jag svänger mot Klakebäck i Jämjö och passerar så småningom ditt hus, sen kör jag till kustvägen och svänger höger. Är det stora vägen? I så fall är den guppig, i alla fall med släp bakom bilen.

Therre: Ja visst måste det var så! Visserligen kan det säkert variera för jag vet hästar som BARA vill gå i mellantrav också ; )
Tack! Jag försöker rida så mycket som möjligt utan spö. För ett par år sen slutade jag helt bara för att han fullkomligt DOG när jag la ifrån mig spöet. Men efter jag började rida igen efter gips-tiden så var jag tvungen att ha spö, jag hade ju bara en fungerande skänkel... Kram

 
Ingen bild

Scilla

11 mars 2010 10:54

Då kör du fort om du tycker den är guppig ;-) eller är det jag som snigelkör och inte märker guppen.

 
Ingen bild

Natalja

11 mars 2010 23:07

Scilla: Nje, jag kör bara mellan 50-60 km/tim, annars guppar det ju för mycket!
Det är kanske min bil o släp som är för känsliga.
Hade man kört med ett jätteboggisläp och med en jeep framför då hade nog inget guppat ; )

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards