Direktlänk till inlägg 15 november 2008

Det är spännande med dressyr

Av Natalja - 15 november 2008 16:25

I dag när jag körde till Olofström, tänkte jag att ridning är som att sjunga...

Tänk om man skulle göra en låt och sjunga lika starkt och lika högt genom hela låten.... hur skulle det låta då? Inge vidare va?

Tänk om vi skulle rida lika dant, fullt ös hela tiden, eller kanske tvärt om... om vi bara satt där på hästryggen och inte gjorde någonting.

Nä, för att det ska fungera så måste man anpassa sin ridning till vad som ska hända och vad som faktiskt händer. Det handlar om timing... och oj va svårt det är med timing!


Jag kom fram strax efter kl 15, precis som planerat. Hade gott om tid och var inte ens nervös. Försökte plugga programmet (har bara ridit LB:1 en gång innan och det var inte ens på Latin) på vägen men jag hade fullt skå med att hålla bilen på vägen, det blåste vääääldigt mycket.

Tittade på ett ekipage och sen satt det ; )


Bytte om på toa för det ösregnade ute.... Det blir lite tix och fix när man är själv på tävlingsplatsen men Latin är bussig och försöker hjälpa till. Hade tänkt att skitta en sväng men vädret tillät inte det. Jag gick in i lilla ridhuset men fick inte allt till framridningen. Han var stark och lyssnade inte alls (då skyllde jag på honom, nu vet jag att det var jag som inte red som jag borde) Han skuttade när jag försökte få ihop honom så jag galopperade en stund istället. Det brukar få honom att släppa lite snabbare.

Sen var det vår tur att gå in på banan.

Första varvet kändes kanon och för första gången kände jag att Latin ville visa upp sig. Han hade en härlig trav med takt och luft under fossingarna.

Men sen tappade jag allt. Han drog iväg och det gick för FORT! Han galopperade i en av serpentinbågarna, kunde inte öka traven på diagonalen, för det gick redan så fort det bara kunde.

Fick en del 7or, två 5or och resten 6or (en 7 a på framåtbjudningen : )

och det blev 62,4 %

När jag hämtat andan och läst protokollet ett par gånger så kom jag på att jag gjorde inte en enda halvhalt i hela programmet.... inte konstigt att han sprang. "ngt lugnare tempo önskas" stod det ett par gånger och jag kan inte annat än hålla med.


Tog en funderare och laddade inför nästa klass. Det hade hunnit bli mörkt och Latin stod i släpet och mumsade hö mellan klasserna.

Tiden gick snabbare än väntat och jag plockade ut honom för andra gången.

När jag red in i lilla ridhuset denna gången kändes allt mycket bättre. Han var mycket mjukare och piggare på RÄTT sätt, men plötslig försvann han bakom lod och jag hade ingen kontakt med munnen = han la tungan över bettet!! Plockade tillbaka tungan och red vidare. Tog inte lång tid innan tungan var tillbaka på fel sida igen. Hum... han skakade på huvudet och verkade inte nöjd alls. Hittade inget som var fel men spände nosgrimman.

Det hjälpte inte, han la över tungan igen! Konstigt för resten kändes jätte bra... Kortade sidostycket ett hål och då funkade det bättre. Han var taktfast och mycket lydig, lyssnade fin fint.

Jag skulle hålla mig beredd och ja då hamnade tungan fel igen....

Snabbt tillbaka igen och jag försökte glömma det som hänt.

In på banan och han flöt fram : )

Hann bara ta ett varv innan Pia blåste och jag red upp på medellinjen. Han var helt koncentrerad och vi hade inga missar (trodde jag)

Jag hade ett stort leende när jag red ut och Latin fick massor med klappar!

Skrittade av honom och det märktes att han också var nöjd.

Då ropar dom upp resultatet i högtalarna... 61,3 %

Gjorde iordning min Prins och ställde in honom i släpet sen gick jag för att hämta "dödsdomen"

Det började bra, en 8a på inridningen. Sen var det vårt problembarn, 10 meters volten till höger. Jag red honom rak och gjorde lite större volt, det kostade en 5a... sen kom det en 6a å en 6a till och en hel hög 6or till...

bara fyra 7or fast det kändes betydligt bättre. Det är inte alltid man har samma åsikt som domaren. Fick lite gnälliga kommentarer som tidig halt, ojämn, snet uppställning osv som jag aldrig brukar få.

Tänkte att det måste jag se på filmen men det blev ingen film : ( Fias pappa fick inte oss att fastna...

Skit samma... jag är jätte nöjd med dagen, vi överlevde och vi kom inte sist. Målet var att komma över 60 % och det klarade vi!


Resultaten

http://www4.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_89168/ImageVaultHandler.aspx


Klockan var redan 20:00 och vi började vår långa resa hemåt...







 
 
Ingen bild

Åsa

16 november 2008 17:15

Ni e bara bäst!!
KRAM
Åsa

Strongt att åka helt ensam med gubben.

 
Ingen bild

Natalja

16 november 2008 17:30

Tack Vännen!

Många kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards