Direktlänk till inlägg 14 december 2008

Långtur i skogen

Av Natalja - 14 december 2008 22:02

Det var kallt i Blekinge idag. Här är det som kallast när det blåser och är ca 2-3 plusgrader. Den kylan kryper genom både yllestrumpor och långkalsonger.


Jag var i stallet runt 11 och tänkte ta en långtur i skogen. Har funderat på Latins struliga mun men inte kommit fram till något vettigt.

Munnen är kollad och det är inga fel nu och har aldrig varit. Inte ens när han inte kunde tugga höet så hittade tandläkaren någonting fel. Istället visade det sig vara erlichian som satt sig på käkleden.


Har tänkt att det kanske är tungan som är problemet, att det är ont om plats i munen men han går inte bättre med tunna bett med tungfrihet...

Jag tror problemet härstammar från nacken. Jag kan bara gissa men när Latin var 4 år så gick en kiropraktor igenom honom och hittade en låsning i nacken. Han "knäckte" till honom och på något vis har jag en känsla av att det var fel. Har inga minnen av att han var lika besvärlig eller tung i handen innan denna behandling. Det är alltså bara spekulationer...


För om det hade varit tungan hade han ju gått kanon med hacket. Han går ok på det men han kämpar gärna emot och är lite ovillig att böja / ställa som med bett. Så idag letade jag fram hans gamla sprenger bett, ett ganska smalt tredelat bett. Har inte använt det på ett par år för jag tycker att det är för långt. Till det tog jag remontgrimma (ja, för att stänga igen munnen) och han gick jätte bra på denna kombination. Nu vet jag av erfarenhet att han ofta går bra på ett "nytt" bett men efter ett tag så är alla bett lika "illa".

Hela rundan gick kanon och han var lagomt pigg. Jag behövde inte slita ihjäl mig för att hålla ihop honom. Jag red i dressyrsadeln med de släta rullsporrarna och försökte rida som om jag red på banan. Skänkelvikningar i vattenpölarna och öppna / sluta på grässträngen i mitten av grusvägen. Hoppade ett par stockar i skogen och galopperade i ett friskt tempo.


Latin var på bra humör och han hade bra fart i bakbenen idag. Jag satt ner korta sträckor i traven. Han var SÅ skumpig så jag höll på att stutsa av!!

Hade varit ute i mer än en timma och vi var nästan hemma. Skulle ta mig över torhamnsvägen och då på asfalten hör jag att Latin är trebent!

Han hade trampat av sig vänster framsko! Det har inte hänt många gånger, tror bara vi haft en tappsko fram innan (bak åkte av titt som tätt när han stod uppstallad i Lyckeby) Gissar att den åkte av någonstans i den blöta skogen.

Han reagerade ingenting där han var barfota trots grusvägen men jag skrittade sista biten hem för säkerhets skull.


När sadel och träns var borta så skulle jag undersöka hoven, det såg ut som en bit av hovväggen hade lossnat. Det är ju bara lite mer än 2 veckor sen han skoddes så hovarna var inte långa. Hoven är inte fin alls, den är trasig i kanterna och strålen ser "blöt" ut. Kansk inte så konstigt när det är så otroligt blött i marken. Tur att han kommer in och står i en torr box om nätterna i alla fall.

På något sätt så ser det ut som sulan håller på att lossna. Den verkar ha ett yttre vitt skikt som släpper. Tyckte att han efter två skoperioder skodd med sulor, såg "grund" ut  i hovarna. Kan det vara något från i somras kanske. Ska ringa Hovis i morgon bitti och hoppas att han kan komma ut snabbt!

 
 
Ingen bild

Caroline

15 december 2008 21:23

Fotona ligger på photobucket. Har också 4 filmer. Det var mörkt så tyvärr ser miljön ganska dyster ut. Men men.. Vad har du och din stora hittat på idag?

 
Ingen bild

Natalja

16 december 2008 21:59

Åh, då ska jag kika där!!

Nu har det även kommit en uppdatering på måndagen. Internet dog igår : (

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards