Direktlänk till inlägg 21 augusti 2009

Redan Fredag?

Av Natalja - 21 augusti 2009 11:57

Vart tog den här vecka vägen??

När man jobbar ser man fram emot fredagen, nu när den redan är här vill jag vara säga stopp och vrida tillbaka veckan till onsdag kanske...

Jag hinner ju inte med!!!!


Ja ja, jag har ju två veckor till : )


Igår (fortfarande en dag efter) fick jag äran att rida en riktig dressyrhäst!

Det var en valack i sina bästa år, snäll och lugn men ändå känslig och framåt.

Han gjorde hela tiden sitt bästa, trots att jag ibland gav lite dubbla kommandon och inte planerade ridningen så noga.

Jag började med att skritta... lääänge. Ville känna hur hästen svarade och hur mina hjälper fungerade. Kände igenom så att höger och vänster sida var lika. Att jag rörde min högra och vänster sida likadant. Har ju haft ganska stora problem med det sista tiden.

Jag la volter och började flytta hästen lite i sidled.

Red sluta över diagonalen. Volt igen och kollade så att han hela tiden sökte sig framåt utan att häva sig. Tänkte mer vikt på bakbenen och så testade jag att rida öppna längst långsidorna. Red förvänd sluta på en 20 meters volt och kände hur hästen blev mer och mer lösgjord och smidig för varje steg.


När jag kände att jag hade 100 % kontroll på alla kroppsdelar, både mina och hästens, så kom jag fram i trav. Den kändes takmässig men något seg och markbunden. Kanske var jag lite försiktig och inte red på honom. Jag red utan stigbyglar och satt ganska passivt. Istället för att jaga på traven så red jag sluta över diagonalen även i trav. Sen en volt på kortsidan och ny diagonal. För varje sluta ökade jag trycket lite mer och krävde mer rörelse. Bara lite lite åt gången.

Traven började kännas riktigt fin, men jag hade nästan tryckt på lite för mycket för plötsligt fick jag minska den istället : )

Pausade en lite stund sen var det dax att känna på galoppen.


Samlade skritten, Rakriktade hästen och fattade höger galopp ur skritten. Den var mjuk och bekväm. Jag kunde lägga an benen och öka takten något och lätt sätta mig tillbaka och be om samling.

Testade även i galopp att rida en diagonalsluta. När jag kom till långsidan, strax innan kortsidan, la jag om mina skänklar för att göra ett byte, istället för att fortsätta i förvänd galopp. Hästen var helt med på noterna och bytte korrekt mitt i ett språng. Inga skutt eller öron som slickades bakåt. Bara ett rent byte.

Oooo, en gång till tänkte jag men satt kvar i den nya galoppen och red två varv på volten innan jag gav mig på diagonalen igen.

Samma lugn, samma samling i slutan och ett rent byte igen!!

Nu fick jag nästan bita mig i tungan för att inte släppa allt och bara jubla!!

Fortsatte galopparbetet med några fler slutor och säkert 4-5 byten till. Hästan jobbade på som om han hade hur mycket ork som helst!

Pausade på långa tyglar 1-2 varv sen kortade jag upp skritten igen och bad om trav.

Ville lägga lite volter, känna efter om jag rider dom jämt och korrekt eller om det är jag som gör något tokigt.

Tog ett varv längst spåret och väntade tills traven kändes taktmässig och med jämn framåtbjudning.

Red linjen i LB:2 där man lägger en 10 meters volt, vänder över ridbanan, byter varv och ny 10 meters volt.

Första volten var lite ojämn, märkte att jag föste hästen åt sidan med min ytterskänkel. Försökte sätta mig på rumpan, forma hästen runt innerskänkeln och vända med hjälp av innertyglen. Var noga med ställningen och oj vilken fin volt det blev.

Efter ett par gånger märkte jag inte ens skillnad på i vilket varv jag var. Båda hållen fungerade bra. En halvhalt innan vändningen och så ställningen i nacken, sväng med innertyglen och en liten lätt ytterskänkel som fick med yttersidan! Att jag har haft så svårt för det!?!?

Saktade av och skrittade ner från banan. Tog en kort runda i skogen för att bara trava lite rakt fram och låta hästen få koppla av efter passet.

Traven var så luftig och fin så jag kunde inte låta bli att försöka länga lite på steget. Jag gjorde en halvhalt, fick lite mer i handen, tryckte på med säte och lite ben, hästen svarade med att länga steget utan att springa iväg!

Oh va jag skumpade!! Tillbaka igen, ny halvhalt och så en liten längning till. Nu var jag mer förberedd och hästen kände igen vad jag ville. Nu fick jag ett par steg till utan att jag flög som en katapult upp ur sadeln!

Hästen fick en massa beröm och långa tyglar!


Å ni har kanske redan gissat att hästen var min egna fina Latin!!




 
 
Aramis

Aramis

21 augusti 2009 20:12

Jaaa men så klart var det finaste Latin du red :) En alldeles perfekt och äkta dressyrhäst! Härligt att ni fick till ett så fint pass! Ska bli suuuuuperkul träffas :o)) Kram kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

22 augusti 2009 09:23

Så fint ni fick till det! Det är jätteroligt att läsa om lyckade ridpass!!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

23 augusti 2009 16:20

Ja, det passet lever jag på länge : )
Jag har sagt till Latin att han måste uppföra sig väl när vi nu ska få skånebesök! kram kram

____________________________

Ja, det var helt fantastiskt Ylle. Nästan ett magiskt ridpass : )

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards