Direktlänk till inlägg 1 december 2009

Tankar och funderingar

Av Natalja - 1 december 2009 21:37

Det är väldigt lätt att bli lite för ivrig i ridningen när allt känns toppen!

Man vill liksom inte sluta utan bara prova mer och mer!

Men då måste man stanna upp och tänka på att det är ju faktiskt ett djur jag jobbar med, en levande varelse, inte en sportcyckel!


Jag kände att Latin kändes lite, ja aningens seg i kroppen i helgen!

Det har blivit mycket träning och en hel del tävlingar i höst/vinter och därför fick han gå två härliga turer i skogen i helgen. Det ger både huvud och muskler omväxling. Igår ville jag känna hur han kändes på banan. Han var väl inte så seg då men lite långsam i reaktionerna.

För att motverka överträning så valde jag att massera honom idag och bara skritta ut en sväng barbacka. Det är ju inte bara fysikst dom anstränger sig när man tränar utan huvudet ska vara med också. Därför är det viktigt att dom VILL träna.


Jag ställde Latinen i stallgången och började på hans vänstra sida. På rumpan la jag BoT värmaren. Lite spänd var han i överlinjen och det märktes att han hade använt sin hals. Trots det så var han finare i musklerna än vad han varit på länge, ja någonsin till och med!! Jag var noga och kände igenom honom överallt.

Han tyckte det var dö-skönt runt manken och även den stora muskeln som (jag tror) heter Serratus Thoracis. Det är den muskeln som ser lite ut som en fettvalk, kan om den är stor putta bak sadeln och om den är i princip obefintlig... kan sadeln kasa fram istället. Den sitter bakom bogbladet en bit ovanför armbågen. När jag knådade där fick Latinen en låååång hals med tillhörande lång-mule, hi hi!

Han har biffat på sig där de senaste två veckorna, säkert på grund av att jag har lagt sadeln längre bak = mer plats för bogarna plus att han har kommit upp sig mer fram och blivit mer rörlig i bogen över lag.


När båda sidorna var klara från öron till manke. Flyttade jag ryggvärmaren och försökte fästa fast den i grimman så att halsen blev inbäddad, så fortsatte jag med rygg och rumpa.


Om jag ska jämföra höger och vänster sida så var han mjukare på vänster sida hals, men höger sida rygg och rumpa!

Det mesta går diagonalt på en häst, det svåra är istället att hitta ursprunget!!


När jag stod där i kylan och masserade, tänkte jag tillbaka till det året jag började min utbildning hos Axelsons. När jag kom tillbaka och skulle jaga praktiktimmar så var det jättesvårt. Folk var skeptiska för massage, ja nu var det ju hösten år 2000 så inställningen har ändrats radikalt sen dess!

Jag vet att jag funderade på att satsa på detta och kanske jobba lite mer aktivt som massör... men jag märkte att massage var någonting hästägaren bara unnade sin häst när den ansåg sig ha råd. Det var mer vardagslyx än en nödvändighet.

Blekinge är för häst-glest för att man skulle kunna jobba heltid som hästmassör ( på den tiden i alla fall )


Tankarna gick då vidare kring det här med att lägga pengar på "lyx" åt hästen och vad man snålar in på om det blir ont om pengar.


Vad snålar du in på om pengarna inte räcker?

 

Du kanske....

.... låter hästen gå en eller två, ja kanske tre, fyra veckor längre mellan skoningarna.


.... drar in ett kilo eller två på höet


.... tar bort kraftfodret


.... snålar in på försäkringen eller vaccinationskostnader


.... drar in på träningar / tävlingar


eller tänker du alltid på hästen i första hand och


.... lever på bröd och vatten i 2 veckor


.... köper eventuellt nya saker till hästen, aldrig till dig själv


För vissa är det självklart att man lägger pengarna på hästen i första hand, men inte alla. För många år sen var jag med en ponny på djursjukhuset i Helsingborg. Då kommer det in en karl som har en unghäst med sig. Denna har fått ett pinne igenom ögat och ser alltmänt HEMSK ut, långa hovar och mager.

Mannen säger att de ska göra så lite som möjligt för att hästen inte var försäkrad!! Det fick alltså inte kosta för mycket.... Varför har man häst när man inte kan/vill ta hand om den?? 



Jag har själv varit i den situationen då pengarna inte räckte till allt jag önskade. Självklart fick Latin den mat han behövde, han skoddes var 8:e vecka och stallhyran betalde jag. Däremot fick jag avstå från bil, jag kunde inte träna på ett tag och jag köpte absolut ingenting nytt, till varken mig eller hästen. Hundarna fick naturligtvis också mat och husrum. Det var en period i mitt liv då det krävdes att jag vände på varje liten krona, men jag lyckades spara och jobba mig uppåt. Jag är INTE rik som ett troll idag, inte ens lite. Men det räcker till!! jag kan både sko, mata och träna min häst! Jag har inte årets nyaste hästsläp, det behöver jag inte, jag har inte heller den dyraste utrustningen men jag kan med gott samvete säga att hästen skos regelbundet, vaccineras och får den mat han behöver för att vara frisk. Blir han akut sjuk, så behöver jag inte säga som mannen i Helsingborg... 


Hur resonerar ni?


Tillbaka till dagens massage.

När hela Latin var knådad så skrittade vi ut på lång tygen, barbacka på ylletäcket med reflexer och pannlampa. 

Rundan tog 20 minuter och när Latin såg SÅÅÅÅÅ nöjd ut när vi kom tillbaka. Det här var precis det han behövde!


Massage-bilder från i maj!


nacke   somnar   aj punkt   hals   rumpa   rygg   manke                       










 
 
Marit

Marit

1 december 2009 23:30

Fin blogg du har och intressant läsning/tankar! Kul också att du gör lite allt möjligt med din Latin. Klart man sätter hästarna i första hand!

http://dressyrwelsh.zoomin.se

 
ylle

ylle

2 december 2009 06:47

Jag tycker att Du har helt RÄTTA tankar och funderingar! Man får som ryttare aldrig bli för ivrig och kräva för mycket, vilket är lätt även om man tycker att man håller igen.... massage och skrittdagar är väl utmärkta och uppskattade inslag för Latin!
OM pengarna inte räcker till allt så prioriterar då i alla fall jag HÄSTARNA och HUNDEN! Du har helt rätt i frågeställningen (ang gubben på kliniken med sin vanskötta ponny) att "varför har man häst om man inte har råd??"

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

2 december 2009 15:35

Min filosofi kring det här med hästhantering är numera: "Less is more", dvs jag försöker att sluta med en övning när det går jättebra, även om det bara tagit 5 minuter att komma dit....

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Aramis

Aramis

2 december 2009 18:58

Jämmer och ve för den som resonerar så som du skriver i dina exempel :-S Muuuumsigt med massage för Latnusen :) Kram kram

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

2 december 2009 23:22

Marit: Tack så mycket för din fina kommentar!

Ylle: Skönt att fler delar mina tankar! Less is more är en mycket bra filosofi! Fler borde tänka så.

Aramis: Uh ja! Jag blev helt bedrövad över hans agerande på djursjukhuset. Personalen verkade inte höja på ögonbrynen nämnvärt så tyvärr tror jag dom är vana vid såna hästägare : (

Massagen gjorde honom gott!! Kram kram

 
Therre

Therre

3 december 2009 11:18

Vilken hemsk människa! Har man inte råd att ta hand om sin häst så ska man inte ha någon.
Jag ser alltid till hästens bästa, jag kan ju knappt låta min häst stå skitig från en dag till en annan om jag t ex varit där på morgonen.

Har du utbildat dig till hästmassör eller bara lärt dig själv? Skulle också vilja kunna massera min häst själv :)

http://therre.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Natalja

3 december 2009 23:01

Therre: Kan inte annat än hålla med!

Jag har gått steg 1 och 2 på Axelsons http://www.axelsons.se/default.aspx?mid=206&KG=9&KT=41

Dom har grundkurser (3 dagar) som passar perfekt om man bara vill massera sin egna häst.
Jag hade gärna gått klart hela utbildningen men det kostar en slant och nu är det så länge sen så jag hade väl fått gå om alltihopa för att kunna bli "diplomerad"

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Natalja - 25 maj 2018 19:45


I veckan hade vi besök av Hovslagaren. Han tyckte vi skulle plocka av skorna på Walle. Näää, tänkte jag, jag får ju snart börja rida igen!!Men min Hovis är en klok gubbe som själv gjorde en stor operation för några år sen och han tyckte jag skulle ta...

Av Natalja - 21 maj 2018 20:07


    Den här våren blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En misstanke ledde till ett besök på vårdcentralen som sen skickade mig till gynmotagningen. Tre veckor senare operation...Läkarna hittade en gigantisk cysta på ena äggstocken. De har a...

Av Natalja - 15 mars 2018 11:51

När stressen tar över och sätter kroppen i obalans finns det en hel uppsjö av metoder att bli lugn igen. Jag har jobbat mer eller mindre aktivt mot detta i snart två år. Det är en lång tid och jag känner mig inte helt 100 än. Jo tankarna har jag gans...

Av Natalja - 19 februari 2018 11:58

VAB för 4:e veckan!!!       Hästarna vilar sig i form....       Å det gör jag med      Men det ska vi strax ta å ändra på!! Har insett hur viktigt bloggen faktiskt är. Både för mig och andra    Så nu kör vi igång igen!!Häng ...

Av Natalja - 4 januari 2018 22:21

    Vi klarade nyår helskinnade!! Det är väl enda nackdelen med lösdrift, att det blir lite bökigt att få in alla hästar under tak vid tolvslaget.  Jag hade klurat ett tag på hur vi skulle lösa det hela och min plan fungerade.  Jojje och Fr...

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards