Alla inlägg under november 2008

Av Natalja - 19 november 2008 22:06

"Årstiderna har sina sidor, liksom livet självt - och då även det i stallet.

Hur mycket vi än älskar hästen tar det emot ibland. Vi är stressade, ur form, har tappat lusten."

Så står det under rubriken Tema: Motivation i tidningen Ridsport Speciel på sidan 11.


Är det någon som känner igen sig?

Många jag känner tycker att jag är tokig som väljer att åka till ett kallt stall på kvällen istället för att slå sig ner i soffan med en varm kopp kaffe och en filt på benen. Ja, jag är nog lite tokig men stallet och hästen är min avkoppling. Det är i stallet jag kan släppa alla tankar på jobbet och hur det ska gå med varslet, jag glömer disken som står på diskbänken och hundhåren under trappen.

Visst kan det kännas motigt att ge sig ut i ur och skur men oftast får jag så mycket tillbaka att det är värt det.


Ridsport tar upp 20 tips hur man får tillbaka motivationen.

Några guldklimpar är till exempel:

* Minns tillbaka

* Sätt upp delmål

* Belöna dig själv

* Bryt rutiner

* Tanka skratt

* Våga misslyckas

* Bjud in andra

* Tankens kraft.... osv


Stress är något som lätt tar död på motivationen

"När livet går i slängtrav - ta kontrollen över formen"

är en annan rubrik i Ridsport. Under står det:

"Sitter du som i ett skruvstäd av stress? Slits mellan arbete, stall och familj?"


I vissa lägen är stress bra, men inte när det blir för mycket. Många går in i väggen för dom inte har kontroll över stressen. Och det lär ju inte bli bättre nu när det är lågkonjunktur och företag säger upp folk på löpande band.

Då är det extra viktigt att ta hand om sig själv och hålla motivationen uppe. Både i stallet och i ens vardagliga liv. Ridsport tar upp många bra tankar och ger tips hur man hittar tillbaka när allt känns svart.

Jag ser inte hästen som en last utan som en lösning : )

Köp Ridsport Speciel nr 2 om du inte redan har den.




När jag red skogs hållet bort till ridbanan idag så jobbade jag med att få Latin kvick och snabb. Oväntat så nådde jag målet snabbare än vad jag hade räknat med, istället fick jag lite försiktigt "knacka Latin på axeln" och be honom dra ner lite på tempot och ta ut stegen istället....

-"Hur ska du ha det matte? Ska jag vara pigg och framåt, eller seg och långsam?" Ja, hur förklarar man för en stor brun att jag vill att du ska vara kvick men på ett svävande vis, vila i steget..? Inte lätt. Kan meddela att vi kom inte fram till någon lösning idag i alla fall.

Istället hoppade vi lite. Satte upp två småhinder med en bom emellan. Travade över ett av dom ett par gånger som uppvärmning sen tog jag båda i båda varven. Latin hoppade bra och han var mjuk och fin från gårdagens massage (det jag märkte störst skillnad på var svansen, den var helt lealös när jag petade in den över snöret bak på ländtäcket)

Fast han kändes toppen och var jättepigg så fick jag gräla lite på honom. Han är en valack av den bekväma sorten och kan man komma undan arbete så försöker man ju naturligt vis det. Att man ska behöva bli sträng för att han ska ta sig i kragen... visst är det märkligt!?!


Han gick bra hem i mörkret och vi avslutade dagen med liniment och nackmassage.


ps. på fredag ska jag till Ullared : )


Av Natalja - 18 november 2008 22:34

Vilken ruskig höst vi har fått i år. Kan inte minnas att det var SÅ blåsigt eller regnigt förra året, men man glömmer ju så lätt : o


När det är så blåsigt att man nästan får limma fast asfalten så den inte ger sig iväg, då vill inte jag gärna ge sig ut och det vill inte gärna Latin heller.

Jag hade behövt röja i mitt stallskåp (efter musbesöket) och ta hem skitiga schabrak och sånt. Allt läder skulle behöva sig en omgång (speciellt det jag använde i Olofström) men det lockade inte särskilt mycket.

Däremot hade jag världens gosigaste häst i en box som fjäskade väldigt mycket för sin matte.

Så istället för att städa så fick Latin nogrann helkroppsmassage.


Började med pannan, ganagerna och nacken.... Han har lärt sig nu att nacken är sjöööön och han blundade och sänkte huvudet. Gick vidare med öronen, hela halsen och manken. Han hade back on track värmaren och täcket över rumpan för att hålla värmen.

Halsen var fin men manken och bogarna var ansträngda. Det var nog klättringen igår. Hittade ett par punkter som jag körde pressur på. På en punkt framför bogbladet hände det väldigt mycket med. Han kunde inte stå still och det ryckte i hela bogpartiet... när jag sakta släppte och massade runtom så var det såååå skönt. Mulen i vädret och en lång överläpp. Upprepade två gånger sen var det mycket bättre. Tog båda sidorna innan jag gick vidare bakåt.


Ryggen kändes ok. Han hade tappat lite massa eller så har han gått och spänt sig i blåsten. Knölarna som han brukar få av mineralerna lite då och då, var nästan helt borta. Skönt!


Rumpan, höger sida, börjar bli fin. Mycket mjukare och jämnare. Vänster sida är fortfarande lite stum och "knölig" Tog lite extra där.

lår och ben kändes bra men jag gjorde en upptäckt som jag inte riktigt har någon förklaring på.

Han var blöt och lerig på hovar/ben när han kom in från hagen. Jag borstade av benen och kratsade hovarna. Båda de vita strumporna var inte vita utan blöta och ganska bruna.

När jag kom till sista benet, vänster bak, hade det inte torkat alls. De andra benen hade torkat under tiden jag masserade, men inte vänster bak!

Visst att han har dålig cirkulation i bakkärran men kan det varit dålig cirkulation som gjorde att benet inte torkat eller var det blötare än de andra tre benen?!?


Massagen tog en timma och jag fick nästan bära bort Latin till boxen, han hade somnat : )

Av Natalja - 17 november 2008 22:58

Nu har höst blivit vinter... Ingen blåst, inget regn... bara kallt och frostigt men å så vackert!

Det var två minusgrader i morse och det var två minusgrader när jag åkte till stallet. Däremellan har det varit varmare men då satt jag på jobbet så det hade jag ingen nytta av : (

Alla hästar var inne när jag kom, trots att det var jag som hade insläppet.

Underbart med stallkompisar som hjälper till och tar in trots att de inte måste. Det hände ALDRIG i det stallet som jag hade Latin i när vi hade sålt gården.


Det var så pass kallt ute att marken kändes hårt och min tanke att rida till Bokbacken funkade inte. La om planerna och valde istället sandvägen bort till sandtaget. Tog på Latin dubbla ländtäcken (nu när han är naken) På händerna hade jag de billiga fleecevantarna som jag köpte på Börjes. Dom var helt ok, lagom varma.

Travade en bit och Latin var en stelbent träbock.... Kylan sätter sina spår. Skrittade lite och kom till en åker. Galopperade sakta i kanten och då kom benen igång. Han gungade på så fint och frustade så han såg ut som en drake i pannlampans sken.

Tänkte trava sista biten innan sandtaget men Latin ville hellre galoppera.

Då var inte fleecevantarna så bra längre, tyglarna gleeeed i händerna på mig. Red skänkelvikning längst vägen för att slippa bromsa så mycket.

Det funkade, han låg inte på bettet lika mycket.

Sanden var som jag trodde mjuk. Vi skrittade upp och ner 6-8 gånger, sen travade vi upp och skritt ner. Efter ett par gånger tände Latin till. Han blev piggare och piggare och då galopperade vi upp.

Även om sanden var tung och backen ganska brant så var det inget som stoppade pansarvagnen Latin. Tänkte att antingen är det här jättenyttigt och ger bra träning, eller så är det inte alls bra för hans bogar och han kommer vara värre i morgon igen..... Vi får vänta och se men nu har han varit ok så länge så jag är inte så orolig.


Efter ett par vändor till i galopp så red vi hemåt, samma väg.

Han var stark, jättestark men nu kunde jag rida honom i traven och ta vara på hans styrka och jag kunde hålla honom utan att armarna lossnade.  

Galopperade över åkern igen och han kändes lika fin i vänster varv.

Hela hans kropp kom igång av klättringen och han kändes riktigt rörlig när jag travade hemåt. Ibland är det bra med ändrade planer.


Hemma istallet blev det strech, nack/öronmassage och ryggvärmaren.


Anmälde mig till klubbtävlingen på söndag, det blir årets sista.

Ska rida LB:3 och LA:4 : )


Av Natalja - 16 november 2008 17:11

Hu va jag var seg i morse... Det är inte nyttigt att tävla mitt i nätterna : )


Jag landade i stallet vid nio tiden igår kväll så jag lämnde allt i bil och släp.

Å eftersom jag inte har någon personlig stallslav så fick jag ta dag i röran och rensa upp. In med all utrustning i sadelkammaren, städade ur släpet och packade ihop det som skulle med hem och tvättas.


Om Latin inte rör på sig efter en tävling eller träning så blir han väldigt stel. Hans kropp mår bäst av värme och rörelse.

Som vanligt blåste det storm i Blekinge och jag sadlade Latin med hoppsadeln. Tänkte ta rundan runt Medelhavet så han skulle få springa av sig och få sträcka ut i galopp. 


Tänkte rida honom i en fri form men det funkade inte, men huvudet i backen snubblade han över ALLT. Bakbenen var inte alls me och det blev bara pannkaka av det. Jag fick plocka upp honom, bröt en liten liten pinne för att påminna Mr om att han hade två vita bakben som gärna fick vara med på turen. Genast kom energin bakifrån (tänk va lite det behövs ibland) och han seglade fram på den steniga stigen utan att snubbla en enda gång.

 Kom till den låååånga härliga grusvägen till meddelhavet. Fattade först höger galopp och min stora bruna hade förvandlats till en gummiboll! Så mjukt men med en otrolig kraft galopperade han fram i skogen. Bytte till vänster när vägen svängde och fortsatte sista biten fram till Sjön.

Pustade lite i skritt och travade rundan runt skräphögen (nä, inte den i Fragglarna) och vände sen tillbaka. Galopp igen och samma härliga språng!

Travade sista biten innan vägen blir till stig och hade han haft den traven igår hade vi fått 85 % (hi hi, önsketanke)


Han fick skritta sista biten för att varva ner... sen gick han nöjd och glad ut i hagen igen.  


Av Natalja - 15 november 2008 16:25

I dag när jag körde till Olofström, tänkte jag att ridning är som att sjunga...

Tänk om man skulle göra en låt och sjunga lika starkt och lika högt genom hela låten.... hur skulle det låta då? Inge vidare va?

Tänk om vi skulle rida lika dant, fullt ös hela tiden, eller kanske tvärt om... om vi bara satt där på hästryggen och inte gjorde någonting.

Nä, för att det ska fungera så måste man anpassa sin ridning till vad som ska hända och vad som faktiskt händer. Det handlar om timing... och oj va svårt det är med timing!


Jag kom fram strax efter kl 15, precis som planerat. Hade gott om tid och var inte ens nervös. Försökte plugga programmet (har bara ridit LB:1 en gång innan och det var inte ens på Latin) på vägen men jag hade fullt skå med att hålla bilen på vägen, det blåste vääääldigt mycket.

Tittade på ett ekipage och sen satt det ; )


Bytte om på toa för det ösregnade ute.... Det blir lite tix och fix när man är själv på tävlingsplatsen men Latin är bussig och försöker hjälpa till. Hade tänkt att skitta en sväng men vädret tillät inte det. Jag gick in i lilla ridhuset men fick inte allt till framridningen. Han var stark och lyssnade inte alls (då skyllde jag på honom, nu vet jag att det var jag som inte red som jag borde) Han skuttade när jag försökte få ihop honom så jag galopperade en stund istället. Det brukar få honom att släppa lite snabbare.

Sen var det vår tur att gå in på banan.

Första varvet kändes kanon och för första gången kände jag att Latin ville visa upp sig. Han hade en härlig trav med takt och luft under fossingarna.

Men sen tappade jag allt. Han drog iväg och det gick för FORT! Han galopperade i en av serpentinbågarna, kunde inte öka traven på diagonalen, för det gick redan så fort det bara kunde.

Fick en del 7or, två 5or och resten 6or (en 7 a på framåtbjudningen : )

och det blev 62,4 %

När jag hämtat andan och läst protokollet ett par gånger så kom jag på att jag gjorde inte en enda halvhalt i hela programmet.... inte konstigt att han sprang. "ngt lugnare tempo önskas" stod det ett par gånger och jag kan inte annat än hålla med.


Tog en funderare och laddade inför nästa klass. Det hade hunnit bli mörkt och Latin stod i släpet och mumsade hö mellan klasserna.

Tiden gick snabbare än väntat och jag plockade ut honom för andra gången.

När jag red in i lilla ridhuset denna gången kändes allt mycket bättre. Han var mycket mjukare och piggare på RÄTT sätt, men plötslig försvann han bakom lod och jag hade ingen kontakt med munnen = han la tungan över bettet!! Plockade tillbaka tungan och red vidare. Tog inte lång tid innan tungan var tillbaka på fel sida igen. Hum... han skakade på huvudet och verkade inte nöjd alls. Hittade inget som var fel men spände nosgrimman.

Det hjälpte inte, han la över tungan igen! Konstigt för resten kändes jätte bra... Kortade sidostycket ett hål och då funkade det bättre. Han var taktfast och mycket lydig, lyssnade fin fint.

Jag skulle hålla mig beredd och ja då hamnade tungan fel igen....

Snabbt tillbaka igen och jag försökte glömma det som hänt.

In på banan och han flöt fram : )

Hann bara ta ett varv innan Pia blåste och jag red upp på medellinjen. Han var helt koncentrerad och vi hade inga missar (trodde jag)

Jag hade ett stort leende när jag red ut och Latin fick massor med klappar!

Skrittade av honom och det märktes att han också var nöjd.

Då ropar dom upp resultatet i högtalarna... 61,3 %

Gjorde iordning min Prins och ställde in honom i släpet sen gick jag för att hämta "dödsdomen"

Det började bra, en 8a på inridningen. Sen var det vårt problembarn, 10 meters volten till höger. Jag red honom rak och gjorde lite större volt, det kostade en 5a... sen kom det en 6a å en 6a till och en hel hög 6or till...

bara fyra 7or fast det kändes betydligt bättre. Det är inte alltid man har samma åsikt som domaren. Fick lite gnälliga kommentarer som tidig halt, ojämn, snet uppställning osv som jag aldrig brukar få.

Tänkte att det måste jag se på filmen men det blev ingen film : ( Fias pappa fick inte oss att fastna...

Skit samma... jag är jätte nöjd med dagen, vi överlevde och vi kom inte sist. Målet var att komma över 60 % och det klarade vi!


Resultaten

http://www4.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_89168/ImageVaultHandler.aspx


Klockan var redan 20:00 och vi började vår långa resa hemåt...







Av Natalja - 14 november 2008 22:50

... tills det är tävlingsdax!


Det blir en konstig tävling... jag behöver inte gå upp kl 5, jag behöver inte stressa som en gnu för att hinna.... jag har hela dagen på mig!

Min första start blir vid 16:18

http://www4.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_88852/ImageVaultHandler.aspx


Eftersom vi tränade igår så tänkte jag bara ta en lugnare tur i skogen.

Latin fick stå med ryggvärmaren på medans jag knådade boxgrannen.

Pga busvädret hade hästarna fått komma in lite tidigare, Latinus hade hunnit äta en del hö och stod nu och sov (fast jag tror han pluggade program ; )

Otroligt nog så REGNADE DET INTE ikväll!! Det var bara storm!

Vi tog på oss julgransutrustningen (typ 15 reflexer) och gav oss ut på Grisarundan. Jag har ingen aning om varför den heter så för jag har då aldrig sett någon gris där, men det finns säkert någon bakgrund.

Han var mjuk och fin i nacken men lite låg. Skrittade en bit och brukar trava igång i en uppförsbacke... då var han ganska matt. Blev toklåg och jag fick göra ett par snabba övergångar, få upp huvudet och igång med bakbenen. Det går inte på en Latin häst att bara sitta och vänta på att något ska hända, då kommer han istället att somna....

Han var nog lite trött i benen efter träningen (om jag kan väl avslöja att det var jag också!) men han kom igång när vi väl kom till galoppen var han på hugget. Red "lätt" i galoppen, och det gungar igång honom regält. Prova det vet jag, det ger bra balans för ryttaren och ger tryck i hästen.

Kom fram till Jämjö och skrittade förbi Folkets hus. Det var Pro-dans eller möjligtvis bingo, Latin kikade på alla bilar och skrittade på framåt.

Passerade sen dagiset och då blir det grusväg igen. Travade igång men hörde att vänster bak inte var igång som det skulle. Hörde hur han släpade tån i gruset. Red då i skänkelvikning längst vägen åt båda hållen, gjorde övergångar i rörelsen och det fick igång även vänster bak.

Sista biten var han så avslappnad att öronen bara gungade!


Skrittade sista biten och var nöjd med dagens insats. Stretchade ben, bog och nacke, ingen liniment idag och jag smet hemåt relativt tidigt (20:57)


Nu måste jag sköta min skönhetssömn, hi hi


en gammal film från en klubbtävling (hoppas vi har liiiite mer fart i morgon)

Av Natalja - 14 november 2008 22:43

Måste bara poängtera att detta inte är SM i rättskrivning, för då hade jag garanterat kommit sist ; )


Det är ofta sent och det går aningens för fort när jag skriver, därför blir det ibland för många bokstäver, ibland för få och det händer att det ibland blir fel bokstäver.... Men det får ni stå ut med!

Av Natalja - 13 november 2008 22:34

(bild från träning i somras) 


Nu är det inte långt kvar till tävlingen i helgen. Latin känns bara bättre och bättre för varje dag, men jag ville ända ha en genomkörare innan.


Red bort till banan, det är en perfekt uppvärmnings promenad. Det är inte många saker som skrämmer Latin men det han är allra räddast för (om man inte räknar med nyårssmällarna) är älgar!! Idag på vägen till ridbanan såg han något som nästan var värre. En städerska kom ut ur ett hus med moppar och påsar. Han tvärstannade och "blåste" på henne, hi hi. Han trodde nog att han skrämde bort henne (jag tror hon bara gick mot sin bil) när hog bortåt. Sen kom vi till fotbolls planen, där var det ett helt gäng med killar som jagade en boll, vi har sett dom förut men idag var dom hemskt farliga. Han struttade förbi som en skrämd giraff.

Vi överlevde sista biten till banan men tro det eller ej, en soptunna hade vält och den svarta säcken låg brevid!!!! Det var droppen, Latin vände!

Hi hi, jag kan inte låta bli att flina när han beteer sig som en stimmig unghäst. Det är så skönt att se när han är pigg och glad. Han är ju inte livrädd, han driver mest med mig ; )


Vi hann med att värma upp innan tränaren dök upp.

Fick börja med serpentiner med bommar på medellinjen. Det gick bra i trav, sen skulle jag sakta av till skritt strax innan och komma igång i trav efteråt. Det funkade me ett par gånger tills han fattade galopp i sista bågen. Tog inte min förhållning eller ytterskänkel utan skuttade som försvar. Jag klämde på och han tog två mega skutt efter varandra. Då kan man säga att jag satt lite löst... men jag satt kvar och kunde få ordning på vilddjuret.

Saktade av till skritt och fick istället göra några framdelsvändningar på volt. Det fick honom att lyssna mer och vi fortsatte med serpentinerna.

Tog sen galopp, 3 bågar och försökte samla den förvända galoppen. Det gick ganska bra. Fortsatte med bågarna i olika tempon och gångarter. Latin gick JÄTTE bra, han var helt taktfast, helt jämn och hade en härlig framåtbjudning.


Sen red jag igenom LB:2, det är märkligt men jag hann inte mer än vända upp på medellinjen så gick han knackigt och la i handbromsen. Ut på spåret och igenom serpentinerna igen. Började om igen och försökte rida likadant. Fick en helt annan bärighet i traven och han flöt längst medellinjen. Höger varv och en 10 meters volt i höger varv... den funkade inte, vänd över och 10 meter volt till vänster. Det funkade och så även resten av programmet. Jag fick mycket beröm och Latin många klappar på halsen.

Tog om första travdelen fram till skritten och då satt den perfekt. Tom ökningen var toppen!


Alla var nöjda och glade och vi började den lååånga vandringen hemåt.

Tog skogshållet och lät honom galoppera på en bit. Åh han hade sån energli och frustade itakt med sprången.


Hemma i stallet gjorde vi en repris från igår. På med linimentet, ryggvärmaren och nacken/öronen fick sin välbehövliga massage.

Klockan hann bli mycket innan jag var hemma ikväll.....



Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards