Alla inlägg under mars 2009

Av Natalja - 15 mars 2009 22:31

Den här gången behövde jag bara köra hälften så långt som till Hässleholm.

Strax efter 11 satte vi oss i bilen, jag och Roger, och körde mot Karlshamn.

Vi ville vara ute i god tid och hade tagit med sittunderlägg plus filtar för att inte frysa. Det finns inget som är kallare än att sitta still i ett ridhus.


Kom fram strax innan tolv och det var redan mycket folk. Vi placerade oss nere på "golvet" för att se så mycket som möjligt. Tyvärr fick man inte fotografera så det blev inga fina kort : (


Tobbe är en lite blond skåning som pratar på ett bra och intressant sätt. Han får sin publik att lyssna, verkar ärlig och är mycket underhållande.

Han börjar med att visa sin Quarter Nicke i frihetsdressyr. Det var fantastiskt att se honom så nära jobba med denna gula valack.

Han förklarade och visade på ett sätt att alla förstod. Man fick när som helst avbryta och ställa frågor, i början var det inte många som vågade säga något men dom kom igång så småningom.


Efter en bensträckarpaus kom han in på en läcker hingst med massor av man. Denna gigantiska herre (hästen alltså) vägde närmare 900 kg och det dånade i marken när han gick i spansk skritt. Han visade vad hingsten kunde och berättade hur han lekte fram passage och piaff. Det låter så enkelt men det är inte fullt lika lätt att göra det.


Jag trodde Tobbe skulle vara lite av en snobbig världskändis men han var en vanlig kille med en härlig talang. Såg honom i Apassionata för ca 3 år sen och det han gör kan inte vem som helt göra om.

Vi fick alla, stora som små, med oss massa nyttiga och intressanta tankar med oss hem.


Tobbes hemsida



När vi stryde hemåt började Silver blinka och pipa. Bromslampan tändes i varje ronell... så när vi kom hem tog Roger en titt under huven och upptäckte att bromsvätskan var låg. Hittade även en PÖL med bromsvätska vid höger bakhjul...! Dessa bilar *morr*

Så Silver fick körförbud och Roger fick köra mig till stallet.


Jag skyndade mig att hämta Latin för att hinna rida innan mörkret.

Han var lite trött idag, träningen var kanske jobbigare för honom än vad jag trodde.



Skogsrunda står det på schemat idag och vi tog en tur till Boket.

Vädret var helt underbart och marken helt perfekt.


Latin var lika mjuk och smidig som igår, kanske lite långsammare i reaktionerna. Tyvärr, trodde aldrig att jag skulle säga det om honom, var han lika pigg idag. Jag fick göra många halvhalter, halter och övergånger för att få honom att lyssna ordentligt. Öppna och skänkelvikningar fick ordning på honom och sista biten hem var han helt fantastisk *LOVE*



Sol och havsutsikt! Kan det bli bätte?



Solen på väg ner...



Innan jag fick skjuss hem, pratade jag lite med hemmatränaren om kommande aktiviteter.

En viss svart kommer att finnas med på schemat framöver : )







Av Natalja - 14 mars 2009 22:43

Som vanligt när det är helg så har jag utsläpp, antingen lördag eller söndag. Det är för att jag är lyckligt lottad att ha snälla stallkompisar som släpper ut på vardagarna. Jag har ju lite svårt att hinna med det när det är jobb, det går med lite planering men jag tar hellre helgerna!


Det var dimmigt och ganska rått väder men hästarna är glada att få komma ut oavsett väder. Latin var väldigt tjock i benen när jag släppte ut honom, det har han inte varit i vinter, gissar att örtkuren med Echinacea hjälpte till med cirkulationen. Nu verkar den var ur funktion igen : (


Sen mockade jag och packade hö och kopplade på släpet, hann sätta på en tvätt och lägga ut sadel / träns i bilen. Trots att jag hade hur lång tid som helst på mig, blev det ändå lite stressigt att hinna iväg i tid. Det är väl märkligt!! Lindade benen och la på honom BoT värmaren under Ylletäcket.


Självklart fick Latin glänsa i sin nya nosgrimma!




Lite svårt att fota själv : ) När jag sadlade Latin så gick det förbi en pappa och han lilla dotter. Flickan ville nog gärna gå fram och klappa hästen men pappan sa "att man vet aldrig om dom är glada eller inte"

Latin verkade vara på ett toppenhumör!


Red fram i gamla ridhuset och träffade där Latins gamla kompis Onyx. Han och matte hade ett relativt lugnt ridpass barbacka.

Latin var jättepigg, han hade inte tid att skritta utan tyckte vi skulle trava.

Han var på ångloks-humör och det kändes som INGENTING kunde stoppa honom. Lät honom galoppera på i ett friskt tempo så småningom och han kom igång fint men var svår att ställa och jag hade ingen fin kontakt i munnen, han hävde sig framåt och hela jag följde med fram.

20 minuter hann vi värma upp, sen var det dax att gå in i det lilla ridhuset.


Det är lite tråkigt när de lägger privatträningarna efter ridskolan. Man kan inte rida på spåret för det är verkligen ett spår! Hästarna nästan snubblar på kanten, istället får man träna på att rida inanför spåret. Inget ont som inte har något gott med sig ; )


Jag fortsatte framföra mina önskemål (började redan igår kväll) och förklarade mina svagheter.

Började med att trava upp på medellinjen för att se hur pass raka vi var.

Det var rätt ok men mina händer... dom var inte raka. Vet inte riktigt vad jag gör med höger handen men den gör inte det som den borde göra.

Höjer den ibland.. sänker den ibland. Håller helt plötsligt tygeln mellan pekfinger och tumme, eller så håller jag ut pek och långfinger!!


Sen travade vi på volt, han sköt ut bogarna och rumpan ramlade in. Red lite förvänt, utåtställd. Skulle flytta in framdelen innanför spåret men det gick inte. Efter en nogrann genomgång av vad jag gjorde / inte gjorde, så gick det kanonbra!! Tänk, åter igen insåg jag att jag gjort helt fel fram tills nu.

När jag använde rätt skänkel, höll ett jämnt och lagomt stöd så blev traven så fin. Jag satt och benen bara hängde där stilla längst sidorna. Det var inte ens skumpigt!!! Å när något kändes fel, stannade jag och kollade vad som var tokigt. Till 98 % var det jag som gjorde fel!

Vilken effekt träningen får när man kan plocka isär problemen och hitta felen och RÄTTA till dom, det ger en bra AHA upplevelse = lättare att hitta rätt nästa gång.


Likadant i galopp och där ville rumpan komma in ännu mer så jag fick vara väldigt noggrann där.

45 min går ibland alldeles för fort, men vi hann med lite serpentinbågar i förvänd galopp också.

Avslutade passet med skänkelvikningar i skritt. Det var nästan den svåraste övningen.


Sammanfattning: Hela träningen gick kanonbra!!

Galoppen brukar vara en fröjd att rida men nu var den helt fantastisk.

Jag är så mycket nöjdare idag än vad jag var förra veckan.

Å jag känner redan träningsvärk... det måste vara ett bra tecken.


När jag var klar och gick mot släpet så mötte jag en lagkamrat och hennes läckra hingst, vi kan kalla honom Mr B.

Jag lastade Latin och följde med till flisbanan. Båda ridhusen var bokade, det lilla till träningen och i det stora var det en clinic i miljöträning.

Det var Jörgen & Co i Blekinge Uppvisningsryttare som höll i det.


I flisen red en annan lagkamrat, klubbens enda Lipizzaner.



Hingsten visade upp sig för den helt ointresserade valacken : o



Lite skritt



och lite trav



å sen..... fick JAG prova!!



Jag är typ dubbelt så stor som ägaren, ha ha, och det gör att den stora ståtliga hingsten ser plötsligt ut som en liten ponny!



Har aldrig ridit Frieser innan men oj va häftigt det var. Han var så mjuk i steget och efter ett par varv förstod vi varandra riktigt bra.

Galoppen var lite jobbig och det blev lite skutt. Han har inte varit igång så länge pga olika anledningar.

Vem vet... ni kanske kommer få se mer av denna vackra häst ; )



När vi ända pratar Frieser kan jag passa på att påminna om morgondagens Clinic med Tobbe Larsson.

Så i morgon kan jag säga till Tobbe, att jag också kan rida Frieser *asg*






Av Natalja - 13 mars 2009 22:16

Om man tittar tillbaka på de senaste 5 åren........ så är det inte mycket som har hänt : o

Jag är kvar i samma klasser och vi har inte många placeringar att skryta med.

I år tänkte jag ändra på det, innan vi är för gamla båda två.

Problemet är ju att jag knappt har suttit på en välutbildad dressyrhäst, har ingen aning om hur man rider tex en korrekt travökning.

Försöker lära Latin med hjälp av tränare men ridning består väldigt mycket av känsla och jag vet inte hur det ska kännas helt enkelt. När jag väl börjar få Latin något samlat så tror jag att det går för sakta och jag jagar iväg honom. Jag håller ofta för mycket i honom och benen mina lever ett eget liv.... Simpla saker som en 10 meters volt är jättesvår när jag inte vet hur jag ska få honom att bära sig korrekt utan att räta ut insidan och tappa takten. Likadant med galoppen, istället för att samla jagar jag iväg honom i ett överilat tempo. Å förra helgen avslöjades mina urusla bakdelsvändningar.


Enda sättet att gå vidare är helt enkelt att ta tag i alla problem, ett i taget, och lära sig SOM DET SKA VARA, inte som jag tror ; )


Hästens grundutbildningskala ser ut som följer:

  • Takt
  • Lösgjordhet
  • Stöd / Kontakt
  • Schwung
  • Rakriktning
  • Samling               

Hur mycket av det här fungerar?


Vad har vi som ekipage för svagheter, vad är svårt?

  • Samling / Ökning
  • Bakdelsvändningar
  • 10 meters volter
  • Sitsen

En viktig bit i ridningen är kondition, kordination, följsamhet och styrka.

När hästen har bättre kondis än ryttaren, behöver man nästan ha en avbytare som hoppar in när man själv är döende : )

Latin har en otroligt bra grundkondis, han blir sällan trött. Men har han styrkan att orka bära sig samlat ett helt pass. Är han tillräckligt smidig för att kunna använda sina gångarter. Är jag så pass följsam så jag inte hindrar honom? Svar : NEJ!


Jag måste bli starkare i bålen, behöver ha mer ork.

Latin måste bli smidigare i bakbenen och starkare i ryggen.

Hur jobbar vi fram det?

Har skrivit ner några olika pass som jag tycker ska finnas med under en träningsvecka.


  • Bommar / Hoppning
  • Vila / Promenad / Massage
  • Klättra
  • Dressyr
  • Intervallträning
  • Skogsrunda / Körning / Tömkörning / Longering

För att jag inte bara ska rida rakt fram i skogen, så har jag satt ihop dessa olika pass till ett tränings schema.

Vi börjar i morgon....

Lördag: Träning ridhuset

Söndag: Skogsrunda

Måndag: Intervallträning

Tisdag: Massage / Promenad

Onsdag: Bommar / Hoppa

Torsdag: Dressyr

Fredag:  Klättra

Lördag: Skogsrunda

Söndag: Programridning LA:4


Jag återkommer med mitt schema senare : )

Vi börjar med en vecka för att se om det kan fungera, får ju tänka lite på dagsformen också. Är Latin jättestel en dag så är det inte läge att sätta sig på banan och börja dra utan det är bättre att rida ut en sväng.


Men idag var det bara Fredag, så inget inplanerat idag.

Latin gick själv i hagen när jag kom men han var lugn så jag mockade och packade hö innan jag tog in honom. På vägen ner till hagen hör jag plötsligt smällare och fyrverkerier... Latin blev lite uppjagad och ville absolut inte vara kvar ute när det smällde så.

Ville inte sitta på banan när det är träning i morgon, så jag red Fyllevägen bort till banan inne i Jämjö. Tänkte att han skulle få lyfta på tassarna lite.

Det stog ett par hinder där i lagom höjd så jag hoppade inte ens av.


Galoppen var aningens stel och väldigt framtung när jag började men jag gjorde som Helena sa förra helgen och han mjuknade ganska snabbt : )

Sen skuttade vi över det lilla kloss hindret. Han ansåg att det var ett mesigt hinder! När jag kände mig nöjd red vi hemåt igen och Latin gick kanonbra!

Red på Pelhamet, då kan jag sitta och bara känna efter vad som hände, behöver ine kämpa med hans mun.


Vi måste träna annars kan vi aldrig vinna div II i år!


Bild från förra året, första omgången.

Jessica, Christina - lagledare, Jag och Malin




Av Natalja - 12 mars 2009 22:07

Smet lite tidigare från jobbet idag och körde raka vägen ända ut till Jämjö.

Bytte mina bruna stövlar till gummistölar och tog av mig den rena vardags jackan och hoppade i den inte fullt så rena tjocka stalljackan!

Hann precis greppa en morot och springa ut i hagen i min jeanskjol, när Hovis bil svängde upp på gårdsplanen.


Latin med kompis kom mot mig i hagen och slängde en ifrågasättande blick på min ovanliga klädsel. De fick dela på moroten och Ture stannade snällt kvar i hagen medans vi gick in. Det har torkat upp bra i hagen så han var inte så blöt om hovarna, men lite torkad lera fanns det både här och där.


Mockade medans Bengt började med framfötterna. Latin är så snäll och står still, men han tycker inte om när han bankar skorna på städet. Han har varit ganska ljudkänslig sen han fick Erlichias. Det och nyårssmällarna ogillar han mest. Fyllde på vatten och hann med lite småpladder innan Hovis var klar.

Jag kikade i kalendern innan och det är EXAKT åtta veckor sen han skoddes, ja på minuten till och med : )


Är det inte snygga de nya sandaletterna?


Ja ni ser rätt, hovis skor Latin med dubbla tåkappor fram och enkla bak. Har frågat någon gång varför, men jag kommer inte ihåg vad han svarade : )

Det finns garanterat någon bra förklaring, för Hovis vet vad han gör!

Jag tänkte ju första gången (han har haft dubbla tåkappor även bak) att han kommer ju slita ut den där ensamma tåkappan bak och skon kommer fara av på nolltid... men jag har haft fel. Ingen sko har åkt av pga den anledningen på över 2 år!


Sen kom Malin (25 åringen) och konstigt nog lyfter alltid Latin på ett ben  så fort han ser henne!!


Kan det möjligtvis bero på alla FF (FishermansFriend) som han har fått av henne, eller kanske är det pga de morötter som de har delat på??


Latin fick vila idag, så han inte går och får skoskav av de nya skorna och jag hann hem innan det var mörkt. Märklig känsla...

Istället för ett par timmar i stallet har jag och Roger tittar på film.

En rolig rulle som hette "Over her ded body"


Appropå kropp! Det är snart tävlingsdax.

Latin är i betydligt bättre form än jag, därför har jag försökt att knåpa ihop ett träningsschema för oss båda. Är inte riktigt klar än men det börjar på lördag, då tänkte jag fila ut en plan ihop med min "hemma" tränare. Ska gå igenom våra svagheter och ta itu med dom, en sak i taget.

Måste även bli starkare själv så jag orkar sitta ner på en styck skumpig häst i mer än 3 meter.

Den 5 april är det klubbtävling på KLRK och veckan efter är det lokal tävling på samma klubb, vår hemmaklubb.

Då ska LA:4 sitta perfekt, inga missar, inga fel = minst 65 % Det är målet... verkligheten kan bli någonting helt annat, den som lever få se : )


Av Natalja - 12 mars 2009 21:39

Jakten på Latins alla syskon fortsätter och i veckan har jag hittat ägarna till storebror La Pan.


Tro det eller ej, La Pan var en ponny!

Född -91 e: Amiral


La Pan fick vandra vidare till de evigt gröna ängarna förra somaren på grund av pålagringar i hovleden. Den sista tiden var han läromästar åt Ida och tillsammans i div II hoppning och deras lag tog sig till final.


Världen är ju liten ibland och otroligt nog så hittade Ida La Pan i VÄRNAMO, där jag är född, hos en Värnamo kändis, Viktoria Almgren. Det var Idas tränare Ann Hällström som förmedlade denna underbara ponny.

Ann hade löshoppning i sitt ridhus på den tiden Latin var unghäst, så där har vi varit många gånger : )


Ett stort tack till Idas mamma Lena för bilderna på La Pan.



Av Natalja - 11 mars 2009 21:26

Åh vilken energi och vilken toppenhumör jag har haft hela dagen, men när jag väl kom till stallet ikväll gick luften ur mig.

Latin var stimmig att ta in, tyckte vi skulle springa in.


Eftersom jag kände mig i princip helt tom så bestämde jag att bara ta en lite runda och sen gå några varv på banan.

Han ville inte stå still vid pallen när jag skulle sitta upp, så jag fick säga till honom 2 gånger innan han stod helt still. Kan inte släppa på såna rutiner, tänk när jag ska spänna för vagnen om han inte står still, nä, sånt accepteras inte!


Red iväg och ALLT var farligt. Jag gissar att Latin väntade sig denna syn!

men så länge vi var ute så såg inte jag en enda gris.


Det blev inga varv på banan för den var upptagen av en styck traktror som gjorde något underhållsarbete. Vi vände och tog en runda till.

Nu var han lugnare och det gick bra att både trava och galoppera.

Provade "glitterpannbandet" och det var riktigt snyggt, glömde dock att fota det : (



Av Natalja - 10 mars 2009 21:55

Känner ni våren? Vilken energi man känner!!

Det var en helt annan värme i luften i morse när jag gick ut med vovvarna, trots att termometern bara visade 2 grader.

Synd att jag inte orkade kliva upp lite tidigare så jag hann med en längre runda.


Det var bara Latin och Ture kvar att ta in idag så det gick på ett ögonblick.

Latin gick med raska steg in utan att vara springig.

Tog kandaret idag och bestämde mig för att ta en liten runda i skogen först och sen en stund på banan.



På med reflexer och pannlampa och vi gick mot Byafallet. Latin var lite tittig, han letar verkligen gris överallt!

Travade en bit och han var väldigt fin. Massagen gjorde susen igår!

Kunde ställa och böja utan att han stretade emot.

Han trodde att det bara blev en kortrunda när vi var tillbaka vid stallet och blev väldigt förvånad när jag tände lampan och gick upp på banan istället.


Där blev han direkt "rak" och tappade bjudningen.

Red många små och stora volter i skritt, och sen tog jag lite galopp för att få igång honom.

Testade övningen från träningen, den med bakdelsvändningarna.

Det gick MYCKET bättre idag! Det tar en stund för mig att fatta ; )


Avslutade den övningen med lite förvänd galopp, följt av lite travarbete.

Ville inte nöta på honom så länge när han gick så bra.

Red sen skänkelvikning i skritt över diagonalen, när det satt så ställde jag om och red sluta sista biten.

Han suttade på betten och böjde sig så fint.

Gav honom långa tyglar och klappade honom! Så duktig och fin var han idag!!


När jag sen hoppade av och gick in i stallet så kände jag att han var ganska spänd i nacken i alla fall. Funderade på hur en häst ser ut där under huden. Vad kan det vara som gör honom så spänd?

Har inte kommit på någon lösning så jag funderar vidare.


Det är lättare att fundera när man ser skelettet och musklerna på en bild.




Latin är just nu spänd mellan skallen och 1:a (Atlas) kotan.

Av Natalja - 9 mars 2009 22:03

Eftersom Latin kändes lite seg igår och gick ett riktigt tufft pass i lördags, så bestämde jag mig för att ge honom massage idag. Att det dessutom var dunder dimmigt plus att Eva hörde hela familen gris böka i skogen bakom stallet, gjorde att det var ännu lättare att välja massage före ridning.


Gjorde klart allt annat innan jag tog in hästarna. Latin hade nogrannt rullat sig där det fanns mest lera, tur att det var tort i alla fall, bara att borsta bort.

Ställde honom i gången och la BoT värmaren över rumpan när jag började med nacke och hals, vänster sida. Det är den sidan som han har varit värst i och jag har masserat in liniment där ett par dagar efter ridningen.

Nu var han mjukare men ganska öm.

Det gjorde tydligen ingenting för han tyckte det var sååååå skönt.

Han sänkte huvudet och lutade mankammen mot mig. Underhalsen var nästan värst, jag har nog "glömt" den under veckan.

När jag gått igenom hela halsen från öronen och ner till bogbladen så bytte jag sida och tog höger.


Den sidan var inte bättre men där satt "det ömma" lite längre ner på halsen. Han var även lite stummare framför bogbladet. Det tog en stund att gå igenom alla musklerna, speciellt bogen. Så för att få bästa effekt la jag ryggvärmaren över halsen. Fäste den i grimman så fick Latin ha den över halsen när jag fortsatte med rygg och rumpa.


Ryggen var fin fin! Inga spänningar och han har musklat den bra i vinter, dock fällde han väldigt mycket päls på sin lilla "ruta" uppe på ryggen så han kan nog bli lite öm den närmsta tiden. Började ge honom B-vitaminer i går för att underlätta pälsfällningen.


Rumpan däremot var välanvänd. Han måste ha tagit i ordentligt  och jobbat på i lördags, annars hade han aldrig reagerat så som han gjorde.

Låren har blivit gigantiska och dom var mjuka och fina.

Höll nästan på en timma med honom och han såg väldigt nöjd ut när han gick in i boxen igen. Han var verkligen värd en mysig stund, min goa häst!


Måste bara visa ett kort från igår. Söta Xera ligger i sin alldeles egna fåtölj och sneglar på husse. Det var efter korvkalaset igår och hon hoppades säkert att han skulle gå ut och fixa en korv till : )



Förresten, var det någon som läste i senaste Ryttare & Häst om "Hästänklingaran"?

Jag visade den artikeln för Roger, så han inte tror att jag är den ende som hänger i stallet dag ut och dag in : )

Presentation


En stor, en liten
å så en mittemellan!

Latin

    

Svenskt Halvblod 1995 - 2015

e: Tamburin ue: Lansiär 

"Walle" Amazing Warrior

        

Svenskt halvblod född 2011

e: Warsteiner ue: Highlight

"Jojje" Little George

Shetlandsponny född 2008 

okänd härstamning  

Frami fra Ekeberg

  

Islandshäst född 2010

e: Nökkvi fra Efri-Raudalaek

Tidigare år

Arkiv

Länkar

Sök i bloggen

Fråga mig

19 besvarade frågor

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards